自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實報導是否正確,有冇媽咪可講下,我囡就是康x校車,佢今年都加,但都算合理囉

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

回覆:男小拔校巴費 勁加價逾倍

我條線冇加喎,但太早所以冇搭,康和是新的

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

引用:我條線冇加喎,但太早所以冇搭,康和是新的

原帖由 moonychan 於 12-06-22 發表
我條線冇加喎,但太早所以冇搭,康和是新的
我冇睇曬全份校車價單,但我果條線直程一蚊都冇加

大宅

引用:其實報導是否正確,有冇媽咪可講下,我囡就

原帖由 klkkchan88 於 12-06-22 發表
其實報導是否正確,有冇媽咪可講下,我囡就是康x校車,佢今年都加,但都算合理囉 ...
我相信係因為知道係男小拔所以食深啲拉上補下!

我愛搞笑,不愛搞事~~~

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

所以有時D報導又真係

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

好過擔

大宅

786 發表於 12-6-22 07:07
康和是舊的,潘氏是新的。其實,我懷疑是同一個老闆。換湯不換藥

女拔都用潘氏, 尋晚睇通告都係加幾十蚊咋喎, 係咪應該覺得好彩

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

珍珠宮

好跨張

大宅

如果報導屬實,加幅真是"驚人"!

男爵府

醒目開學勳章

其實我唔係這學校的家長,
所以唔知報導是否100%真實,
但這幾個月不斷見到BK的家長話校車加好多,
所以一見到報導,真係覺得

另外,其實香港的旅遊業真係咁好景?
咁多校巴轉做旅遊巴

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我小朋友間學校都係年年+,今年+到1,100, 由荃灣到kln tong,講真,如果自己接送計番都唔使400,所以我同埋另1個parent 決定今年試下我送返學,佢接放學,睇下得唔得,如果可以既話留番的$俾他們學野好過咁樣waste 法啦,講真,的校車service 真係唔多掂,朝早只有你等佢,校車有時早到左的的見的同學未到都唔等,有時小朋友sick 左call 校車ee叫help 攞功課都唔幫..咁既services 重年年話+價....我真係好c慶

子爵府

親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我囝囝間小學已經出咗通告,話下一學年冇校巴投標,即係冇校巴用,家長要食自己。

雖然我唔需要校巴服務,事件對我冇影響,但我都好同情有需要嘅家長。其實如果子女年紀大啲嘅,而車程又唔太遠嘅,可否嘗試放吓手,訓練佢哋自己坐交通工具?

別墅

我細個搭都係300幾蚊一個月
2800蚊夠我搭9個月

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

無錢真係唔好讀 D 所謂名校 , 如果自己有車有司機 , 話知你收 1 萬

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

咩都加啦, 係人工唔會加咁勁姐
祂對我說:「我的恩典夠你用的,因為我的能力是在人的軟弱上顯得完全。」

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

男爵府

學下D 大陸家長黎香港抗議!我地係網上面講係無人會理架!

跨境保母車加價一倍 百家長學童遊行抗議
跨境學童保母車擬於新學年大幅加價五成至一倍,約一百名家長及跨境學童昨發起罷課遊行抗議,反對保母車公司加價和額外收取按金,要求教育局監管保母車營運商。

今年五月中旬起,數家跨境學童保母車公司宣佈加收車費,增幅達五成至一倍,車費最高加至一千五百六十港元,又額外收取五百元人民幣按金。

由十三名家長組成的「反對跨境學童保母車加價申訴組」,昨發起遊行,約一百名跨境家長及學童不惜罷課參與抗議,要求保母車減車費,及取消收取按金。

申訴組發言人王錫徐表示,日前的申訴仍未獲政府回應,要求當局制訂有效措施監管跨境保母車的收費及服務質素。他同時指出,現時跨境幼童的年齡最小只有三歲,最大也是八至九歲,若家長負擔不起車費,而要幼童自行上學,非常危險。

跨境學童家長符小姐強調反對加價:「好唔公平,加價咁厲害,唔應該收按金!」

本報記者

首頁

尾頁

跳至