夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:c6唔多理個仔, 我個心勁唔開心同心痛...

我有左,都同c6講過,小朋友唔係你有錢養大佢,比到飽飯佢食就得,做人父母除左要做到呢啲之外重要用個心去對佢,去陪佢同佢玩,傾下計,唔係一句好忙好攰就可以咩都唔理,咁睇黎佢唔適合做人爸爸,就算你有幾多個小朋友結果都係一樣,你做媽媽既,為左小朋友,要搵次真係捉住佢好認真咁講下呢個問題~

大宅

回覆 natalie520 的帖子

尋晚佢返o黎我同佢講聽日係sunday 叫佢陪下個仔, 跟住一齊出去supermarket 同食飯, 佢就即刻話約o左朋友打golf, 我話難得放假點解唔陪下個仔, 佢每日都問我爸爸幾時陪佢玩, 我都有好好地咁講, 最後佢一句 "不要吵啦" 我已經唔想多講亦都唔想再同佢講o野.

別墅

回覆:c6唔多理個仔, 我個心勁唔開心同心痛...

加油

大宅

回覆 kc6228 的帖子

Thank you

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

好似呢篇article咁!
我覺得陪小朋友係做父親的責任!今時唔同往日了!以前D爸爸only揾錢;依傢要注重親子關係啦~

子爵府

SK77 發表於 12-6-25 10:56

尋晚佢返o黎我同佢講聽日係sunday 叫佢陪下個仔, 跟住一齊出去supermarket 同食飯 ...

如果係我我唔會唔出聲
會即刻鬧反佢
唔係揾錢就大哂架啦
你做媽媽既都有責任
每次佢大聲D惡D你就唔彩佢
我覺得你唔多唔少有D因為佢係揾錢果個
所以唔太敢話佢

大宅

回覆 oni2 的帖子

多謝你的分享, 我完全身同感受咁, 好似今朝起身, 我個仔話: yeah mommy today is sunny day ~ 爸爸會唔會帶我去打golf? 我真係一臉無奈~~ 我唔想次次都話爸爸唔得閒, 攪到個仔每次都失望, 但我又憑咩去promise 我個仔爸爸會陪佢呢? 我好明白我c6性格係極愛自由, 好似我剛剛生完個仔坐緊月, 佢已經急不及待就去打golf, 朋友問唔駛陪太太同BB? 佢都會話唔駛. 一到weekend 天氣好, 佢又去打golf , 朋友又問family day 喎, 唔駛陪屋企人? 佢會話佢o地自己有節目....而我o地個節目就係留o向屋企or 我自己帶個仔同朋友一家出去, 有d開頭唔熟識我o既朋友, 由每次見到面問"你先生呢? 冇o黎o既?", 慢慢佢o地都習慣, 亦都冇再問. 有時我漸漸覺得我已經變成單親家庭咁, 我一向唔依賴我c6, 以前公司o既事, 家事, 通通都唔駛佢煩惱, 好多人話我縱慣佢, 所以如此下埸, 但其實一開始拍拖時, 佢已經係咁, 因為佢由細到大咩都有阿媽安排同照顧, 但只不過我冇想過結婚後同有小朋友後都係咁一d都冇變過.

咁多年來我唔旦求佢會對我付出時間同照顧, 我只需要佢對自己o既小朋友付出, 心平氣和同佢傾又試過, 吵翻天又試過, 最後都係冇解決到, 連我最好o既朋友由一開始話我冇要求佢所以佢先唔做, 到依家佢o地都完全明白就算我點要求, 佢唔做就係唔做.

大宅

我鬧番佢試過, 我帶個仔走o左出去試過, 我完全唔啋佢亦都試過, 有時佢會改d, 但一日之後又係咁, 好似尋日佢又走o左去打golf, 我msg佢叫佢自己食完dinner 先返屋企, 我唔煮佢個份. 佢番o黎買o左外賣, 佢有問我食唔食, 我只係話唔要就冇再理佢. 但因為我62尋日剛做完手術我99叫我同c6講依家62情況, 所以我點都要同佢講o野, 如果唔係要講呢d我真係唔想同佢講任何說話. 佢唔係完全經濟支柱, 我都係自己比自己我有我經濟來源, 佢果d 只係放o向小朋友家庭度.

其實可能佢屋企都好奇怪, 好似我6299每次返台灣半年渡假, 佢o地都唔會有咩電話聯絡, 我同我dad mom 都隔日通電話啦..佢o地完全冇咁o既習慣, 只係真係有事, or我叫佢打佢先打, 有時打到去講冇兩句我99 就會話冇咩事就係咁啦~ mouth:mouth:" /> 一d溝通都冇, 亦都唔會話掛住個孫打個電話傾下計... 好似今次62做手術, c6問過好多似地址房號, 我99先講, 佢前日先可以去探62, 因為62話唔駛探佢, 唔好麻煩, 可能就係因為咁, c6 就唔會有d咩責任心o掛....

c6成日話佢細個62都冇理過佢幾兄弟姐妹, 99就忙做生意, 所以一向都係佢o地自己玩自己食, 但因為佢一向都係做點人果個, 反而佢d細佬妹個個都可以照顧到自己小朋友同屋企, 我c6就唔識

禁止訪問

引用:回覆+oni2+的帖子 多謝你的分享,+我完全身

大宅

回覆 Ms_Bear 的帖子

生第二個並唔係因為c6, 係因為個仔, 唔離婚係因為我有權去選擇自己個婚姻, 但我冇權去剝削我個仔冇o左爸爸, 雖然佢唔係一個好爸爸但至少佢又唔係虐待個仔, 個仔仍然好鍾意佢爸爸~

大宅

回覆:SK77 的帖子

佢都唔願意付出就只想要收獲。個女會去嗲個路人甲咩?

大宅

回覆:SK77 的帖子

我覺得你可以由簡單既開始。比如叫佢每日全心全意倍個仔5到10分鐘。每日全心全意既5分鐘,對小朋友黎講強過24小時同個路人甲一齊又唔理佢。
而對你老公黎講又唔會好大壓力。當佢習慣左湊小朋友之後,同個小朋友建立左啲佢地「男人之間」既默契,佢就會主動做多啲湊多啲架喇。
你都唔好抱有佢一黎就玩足一日既幻想了。慢慢來啦

侯爵府

引用: 回覆 華美 的帖子或者係大家生活同生長環

原帖由 SK77 於 12-06-25 發表

回覆 華美 的帖子
你爸爸咁好,唔怪得知你對老公咁有期望啦。不過唔嫁都嫁咗,唯有睇開啲啦。你99都無講錯嘅,男人唔滾都算係咁架啦,仲有我諗你生活唔太憂,唉,算啦,我地比上不足比下有餘啦,呻完又一條好漢

侯爵府

引用: 回覆 natalie520 的帖子我鬧番佢試過, 我

原帖由 SK77 於 12-06-26 發表

尼啲咪就係家教囉,我99又係從來唔做節,所以我老公都無同屋企做節嘅觀念,唔係我開聲,我99母親節都唔洗旨意同到個仔飲茶啊。又唔識比錢老人家買嘢食。最弊啲人滿口不在乎但個心就宜得晚晚攬住個仔瞓。其實如果佢後生習慣個仔過時過節要喺屋企一家人一齊,又點會好似而家咁過親節個仔都返咗外父外母度呢

大宅

回覆 華美 的帖子

好男人真係好難搵,又要對你好, 又要唔去滾, 又要照顧到屋企同小朋友真係有幾多個 當初嫁佢係因為佢老實同冇壞習慣, 有時想一想佢都只係因為鍾意打golf 又唔係去滾咁咪算囉. 有時都係要自己氹下自己, 嘈得多唔止影響感情對仔女都唔好. 所以o向度呻下就算了, 多謝各位安慰.

大宅

回覆 華美 的帖子

咁又係呀..我未入門前6299生日佢o地都唔會celebrate~ mother's day father's day 係幾時都唔知 之後都係我買蛋糕, 約食飯慶祝...呢d 就真係家教同習慣問題.

大宅

回覆 lazymama 的帖子

今日先話聽日同後日都會同朋友打 18holes...早出食完晚飯先返吧~ 依家就出o左去買o野~ 佢話要星期四先可以有時間, 希望到時佢真係陪下個仔啦, 唔好次次都得個講字...所以我真係好憎summer, 天氣一好, 佢就只記得去打golf

子爵府

引用:+本帖最後由+SK77+於+12-6-26+01:07+編輯+\

原帖由 SK77 於 12-06-26 發表

咁講可能係因為由細到大佢同父母無咩交流,所以引致佢而家都係咁樣,佢以為咁樣就係父子關係,睇黎都幾難搞,佢根深蒂固既意識,可能要搵專業人士開解左佢既心結先得,其實咁睇你c6童年都好寂寞…

大宅

佢都有講過話62唔理佢o地, 所以細個感情麻麻, 係依家大o左好d. 寂寞就應該唔會, 因為佢有好多親戚住埋同一條街, 所以好多小朋友一齊玩, 佢話都唔會悶.

首頁

尾頁

跳至