夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

版主 的帖子

多謝各位意見,我知佢工作辛苦都體諒佢,可能我係全職媽媽覺得自己有老公好似無老公有種被遺棄被冷落嘅感覺,覺得佢愛份工多個我,我有同佢傾過但意見接受態度依舊,我有一排試過等佢收工同佢溝通下,但佢有佢上網唔多想出聲,我知佢收工在家想有自己既時間做自己野,所以我都無再等佢收工喇。

伯爵府

畀面勳章

版主 的帖子

我老公朝早7點半出門口,最早都十一點先反到,份工做死人

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

請問各位姊妹會點做呢?

子爵府

或者我講下我地個case。

我地無小朋友,但老公比我細大約三年,佢做sales既,好多時候都早出晚歸(肯定唔係出去玩,因為佢既同事我識晒,有時候太夜我會揸車出去佢公司接放工)。我返工佢放假,我放假佢返工,weekend一定無可能一齊出去。最初佢返呢份工既時候我好唔習慣,因為無佢陪我出去,好似好悶咁。

但而家我地so far都相處得好好,因為我知道男人要搏殺就只有呢段時間,佢都只不過想搵多兩個錢維持頭家。

咁我會在放假無佢陪既時候做freelance、公司野、或者返去外家搵嗲哋媽咪。佢放假個日就幫手執屋。

但我地都會有溝通,平日我放工之後唔攰就會煮定飯等佢返來一齊食,訓覺之前會傾計,有時候佢返工見客之後遇到乜嘢得意野,都會打電話或者whatsapp我。

我唔會阻止老公在呢段時候揾錢,但大家都會懂得搵機會相處。

大宅

其實你可以咁諗...呢個世界上有邊個想咁辛苦做野? 都係為錢..為將來...我老公日日都朝9晚11...一個星期一日假.....有邊個香港人唔係咁辛苦.??就算而家分開,下一個未又係咁。。一係去搵個幾千萬未開頭既做老公。。。如果你要你老公多D時間就要捨棄人工。。搵少D未多D時間陪屋企LOR。

男爵府

其實你可以咁諗...呢個世界上有邊個想咁辛

原帖由 wmtcherry 於 12-07-02 發表
其實你可以咁諗...呢個世界上有邊個想咁辛苦做野? 都係為錢..為將來...我老公日日都朝9晚11...一個星期一日 ...
我好明白你地所講既,又可能我心仲有條刺,佢份工其實好自由任佢話放幾點都可以,好似昨日平來話收十無啦啦又話可以收6,佢啲工作時間真係任佢點講都得,佢有前科有反b6玩不正經骨埸,所以個心形住形住佢咁長時間係咪真係返工,我亦都知諗咁多野都無用,佢講咩我都只可以信,唔信只係得個嘈字,但個心經常都好不安……

大宅

回覆:請問各位姊妹會點做呢?

傻豬,要發生的始終會發生,紙係包唔住火,要發生的時候,都擋唔住,何必比咁大壓力自己同c6?隨心,隨緣~

子爵府

BK Milk勳章

樓主你之前講你C6返工時間長, 無乜時間陪你, 咁你就諗離婚, 我會好同情你c6囉...

其實你係懷疑佢係咁真係咁忙, 扮返工先係真既. 係咪?

你話佢夜晚10, 11點返屋企, 如果佢真係上b6的話, 又真係好趕喎...即日來回..

如果c6覺得返工開心過早d回家陪你, 咁先係問題 (剔除返工搵多d錢外)

子爵府

我果個同你c6既工作時間一樣,加上我而家有左,見佢咁少,成日係屋企對住佢啲屋企人真係想死

子爵府

咁就離婚?

一係想辦法搵多d時間傾計, 一係睇下佢會唔會轉工

忙極都有假放卦...??

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

我c6 以前都好忙, 而且成日周圍飛. 但佢愈忙就愈要去打波, 愈激烈就放鬆. 所以如果佢想用D健康嘅方法去減壓, 你好應該去支持佢.
我以前就會倍c6去打波, 幫佢影video 改善姿勢. 咁仲可以一齊食晚飯同坐巴士, 笑下佢成日輸波俾D靚仔, 都不知幾sweet. 而佢出trip嘅時間, 我地一定keep住SMS, 多數D內容都好曳曳!
所以"忙" 呢D咁小嘅事, 好易handle啫, 洗唔洗離婚呀?!

大宅

請問各位姊妹會點做呢?

香港地,係要為生活而付出嫁啦,佢都係返工搵食姐,好過咩都吾做係屋企做大爺,有咩萬事有商量

男爵府

引用:婚姻唔係買棵菜、以前屋企有電器壞左都會拎

原帖由 ema0128 於 12-06-30 發表
婚姻唔係買棵菜、以前屋企有電器壞左都會拎去維修,點解而家呢個年代電器壞左就要丟左佢買過個新既呢?

您 ...
我唔係想跟你鬧交,請勿介懷,但以電器比喻婚姻並不貼切。1)電器產品乃死物,理應不會對它產生感情。2) 即使它壞了,你也不會為它傷心欲絕,痛哭流淚。3)它只會服務你,絕不會令你心靈受傷、自尊受損。

複式洋房

老公搵錢噤辛苦,你仲要埋怨。不如抽d時間關心下佢啦

禁止發言

瑪瑙宮

佢無做錯任何事喎.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

版主 的帖子

為生活真係無計 如果番工開心過係屋企 咁就要傾下問題係邊到 我同老公番工時間 我番早上 佢番晚上 但我地一點問題都無 溝通對2夫妻黎講好重要 你想點 有無同老公講?你有無聽下你老公想點? 有時我會同老公傾下心事 乜都可以講 女人,性,新聞,女女,工作,寵物 試下同佢傾下

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

其實佢咁辛苦刀係為個家啫,我老公朝6晚10刀係咁拉。
佢吾係屋企我仲free 佢放假果日仲左鬼住我做家務,一日食足5歺,拎杯水刀要服待埋佢

大宅

我同你情況差唔多, 我C6都係差唔多每日返10-11點,佢放閒日,我放紅日, 不過我無唔開心, 反而覺得好free , 因為我會揾節目, 一時返99食飯/返媽咪食飯/約朋友去街食飯/行街/做運動/屋企就做家務睇電視, 生活好充實, 不過我們盡量都會就埋一起放假, 一個月都會有1天一齊放....所以那天我們一定會好好珍惜,拍拖行街咁...嘻嘻, 小別勝新婚都唔錯呀...我好享受!!

複式洋房

你係咪全職媽媽,佢忙都係為頭家

首頁

尾頁

跳至