興趣嗜好

跳至

首頁
12345...57

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

susi1024169 發表於 12-7-23 21:19
照計6點前會落波喇~
係就好啦...C啦...好緊要...真係要POK 返公司架..
而家同同事what's app緊...冇計, 一定要返公司先搞得掂

珍珠宮

好媽媽勳章

aemc 發表於 12-7-23 21:16
唔通李氏力牆失效...
你唔知一過左朝9晚5呢段時間就會失效嫁咩?

珍珠宮

好媽媽勳章

kiki.kiki 發表於 12-7-23 21:21
係就好啦...C啦...好緊要...真係要POK 返公司架..
而家同同事what's app緊...冇計, 一定要返公司先搞得掂 ...
放心啦~李氏力場仲生效緊

珍珠宮

好媽媽勳章

日本氣象局~~去澳門呢....澳門登陸似乎勢在必行

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

susi1024169 發表於 12-7-23 21:18
如果個風真係增強為強颱風(145km/h)(依家係130km/h)~就好有可能~
暫時黎睇~唔係打正,10號機會不大
10號成13 ...
我仲以為係呢幾年既事,我真係老得好快

珍珠宮

好媽媽勳章

hinwaimama 發表於 12-7-23 21:25
我仲以為係呢幾年既事,我真係老得好快
我都係啦~~眨眼就13年

珍珠宮

好媽媽勳章

bk好似瓜瓜地

珍珠宮

susi1024169 發表於 12-7-23 21:26
mud 13年架啦咩??

水晶宮

環保接龍勳章

susi1024169 發表於 12-7-23 21:22
你唔知一過左朝9晚5呢段時間就會失效嫁咩?

收工...

珍珠宮

引用:Quote:hinwaimama+發表於+12-7-23+21:25+我

原帖由 susi1024169 於 12-07-23 發表
唔係卦!? 我成日以為近呢一兩年都有掛過十號添!

水晶宮

環保接龍勳章

susi1024169 發表於 12-7-23 21:26

械咪1999年8月尾,只隔1星期打左2次風嗰個ar....mouth:

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

macca 發表於 12-7-23 21:33
唔係卦!? 我成日以為近呢一兩年都有掛過十號添!
我都以為係呢幾年

珍珠宮

好媽媽勳章

kiki.kiki 發表於 12-7-23 21:29
mud 13年架啦咩??

[size=+2]颱風約克(9915)
[size=+2]一九九九年九月十二日至十七日

在本港,一號戒備信號在九月十三日上午10時45分懸掛,當時約克位於香港東南約650公里處。本港天氣酷熱及有幾陣驟雨,在九月十四日大致吹和緩偏北風。隨著約克增強為一強烈熱帶風暴並趨向廣東沿岸,風勢開始增強。三號強風信號在九月十五日上午10時15分懸掛。
在約克的雨帶影響下,本港天氣開始轉壞及有幾陣狂風驟雨。約克差不多停留不動後,在該晚增強為一颱風。約克的風眼在雷達及衛星圖像中均可看見。隨著約克的逼近,本港離岸地區風力達至烈風程度,八號西北烈風或暴風信號在九月十六日清晨3時15分懸掛。本地風勢在隨後數小時迅速增強,九號烈風或暴風風力增強信號在上午5時20分懸掛,而十號颶風信號在上午6時45分懸掛。這是自1983年以來的第一個十號颶風信號。此信號懸掛了11小時,是歷來最長的。約克亦是本年需要懸掛九號或更高風球的第二個熱帶氣旋。在一月至九月期間懸掛了兩次九號或更高風球的情況,今年是一九六四年以來的第一次。
本港在九月十六日受颶風吹襲,初時本地吹東北風,後轉吹西南風。約克的風眼橫過時,本地風力顯著減弱。約克的風眼在上午10時左右最接近香港天文台總部,當時它位於天文台西南偏南約20公里處。

在約克的影響下,一名風帆手在長洲被巨浪捲走64小時後被發現死亡。另一男子在九月十六日於將軍澳滑倒後喪生。再者,超過500多人受傷,其中11名情況嚴重。共有800多個招牌塌下及4 000多棵大樹被吹倒。逾90條道路局部封閉。根據報章所報導,直接經濟損失約為數十億港元。
灣仔數幢大廈的玻璃幕牆給颶風吹落,其中稅務大樓、入境事務大樓及灣仔政府大樓共有400多塊玻璃被吹毀。一天秤亦被吹塌,擊中附近一幢大廈後,倒在灣仔謝斐道上,引致懷疑洩漏煤氣,共25人被迫要疏散。在荃灣,一煙囪被吹斷,塌落荃灣路上。另一貨櫃辦公室也被吹落海,在皇后碼頭附近漂浮。
約克帶來的暴雨造成64宗水浸,大部份位於新界區。超過300多人要遷離,包括受山泥傾瀉及水浸威脅的91名深井新村居民。約400個漁排受影響,其中189漁戶報稱損失嚴重。在錦田、打鼓嶺、上水及大埔等地,超過340多公頃農田被浸,合約800農戶損失慘重。
在惡劣天氣影響下,本港海、陸、空交通皆陷癱瘓。巴士、渡輪、輕鐵及九廣鐵路一律停駛。超過470多班航機在惡劣天氣下延誤或被迫取消,共80 000多名乘客受影響。
在約克的吹襲下,新界及九龍區多處電力中斷。消防處共出動460多次,拯救因電力中斷而被困升降機中的乘客。在長洲及西貢等地,食水供應亦一度停頓。
在海上,颱風約克亦造成嚴重毀壞。一艘貨輪在大嶼山以西沉沒,但五名船員全獲飛行服務隊拯救。另兩艘船隻擱淺。一艘運載石油氣貨船被吹往赤躹角,引致機場北跑道在九月十六日封閉。西貢多艘船隻及遊艇擱淺或受到損壞。
在九月十七日,數萬架貨櫃車堵塞了所有通往葵涌貨櫃碼頭的道路,這是歷來最嚴重的交通擠塞。另外,約60 000名新界居民受到停電影響。

水晶宮

環保接龍勳章

susi1024169 發表於 12-7-23 21:36
颱風約克(9915)
一九九九年九月十二日至十七日
在本港,一號戒備信號在九月十三日上午10時45分懸掛,當時 ...

係佢喇...

水晶宮

環保接龍勳章

吹到電視冇左信號...巧驚..

珍珠宮

好媽媽勳章

aemc 發表於 12-7-23 21:45
我呢度無事~不過就好嘈...風聲同雨聲搞到我同c6講野要好大聲mouth:

珍珠宮

好媽媽勳章

仍然好靚仔...個風算係係最頂峰時期登陸...
我睇番約克資料~覺得今次t10機會真係不大...最主要原因唔係直襲

珍珠宮

好媽媽勳章

aemc 發表於 12-7-23 21:45

係住邊頭?聽聞屯門區睇唔到電視
(唔只屯門~連天水圍.東涌都睇唔到電視)

珍珠宮

我呢邊見到D樹吹得好緊要..

水晶宮

環保接龍勳章

susi1024169 發表於 12-7-23 21:50
係住邊頭?聽聞屯門區睇唔到電視
(唔只屯門~連天水圍.東涌都睇唔到電視)

元朗...
e+又有番啦....冇d電視聲com住d風聲..特別恐怖ga..

首頁
12345...57

尾頁

跳至