親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

verbenayip 發表於 12-8-14 23:19
熱嗎?幾多度?
昨天下午陰天,大約30度左右,晚上䦕始間中有大雨,今日都係天陰陰,又落下雨咁。

大宅

剛剛跟完«晨去韓國,個導遊係車到係咁sell護膚品,又比你試,無人so佢就日日話,記唔記得我比你們試過邊D產品呀,有興趣可以嚟搵我,煩死!

到人蔘店無買嘢又問點解唔買呀,好平呀,買嚟比老人家、送禮都好呀,出嚟旅行唔好咁計較,又問長問短,問左幾次,幾乎要寫report比佢解釋點解唔買!上到車就同團友講,話係人蔘店唔夠額,還欠二千幾蚊,叫團友再考慮下,幫幫佢,如果唔係佢續唔到個導遊牌,黑晒面,全團人靜晒等處決咁,等左幾分鐘先開車。

到夢幻樂園原本睇完煙花先走,佢同團友講今日係假期,十點放煙花,十點半左右完,如果我們睇完煙花先走,又要同人迫樂園shuttle bus先返到自己車,返到酒店要成一點,游說團友唔好睇,早D返酒店,搞到D團友唔咁say no,怕累街坊,無反應就當應成。預時間又差,話十二點九左右到樂園,點知成兩點幾先到。時間控制極差,第一日又話落雨塞車,又賴司機開得慢,搞到遲到無左個景點,話同公司爭取到兩個景點,第二日補返,同團友講因為之前景點去唔到,又話公司要佢陪錢好慘,叫團友體諒唔好投訴。

去樂天免稅店就只得半個鐘、東大門、明洞時間又唔夠,明明黑晒面又話心痛D團友頻頻撲撲。

大宅

仲離譜到為左贈卷,自行加插新鑼免稅店行程,搞到我對韓國有陰影,短時間內都唔會再去,一定一定唔會參加«晨。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 臭B 的帖子

我都試過跟星x, 都係差架la, 但冇你咁差, 你真係唔好彩! 不過我唔知夢幻樂園有煙花睇, 果陣我地好早去, 第一日落機去完賭場就去夢幻樂園, 去到都未開門, 等左一陣先入場, 唯一既好處就係唔洗點排隊, 玩到下晝三點幾就走. 導遊係咁喺車度sell野, 我地去人蔘店同護肝寶都有買野, 所以佢冇迫我地買, 但係有一晚導遊想sell我地買海鮮加餸, 帶左我地去海產市場, 去到我地見到D紫菜就係咁買, 領隊黑晒面, 佢想叫我地唔好買, 同我地講話果D紫菜買左有問題佢地唔負責, 叫我地等多兩日去佢帶我地去買. 我地冇人聽佢講, 照買可也, 果晚領隊同導遊齊齊黑面. 我地去明洞, 東大門果d shopping時間好少, 留得一個鐘, 又或者一個鐘多D就話走. 有一日攝影師離隊曬相, 得返領隊同導遊招呼我地, 果兩餐飯佢地一安排好我地坐低之後唔見左人, 唔會幫你加飯, 加小食等... 臨走果日佢地兩個喺旅遊巴收晒錢就露返真本性, 收咪唔講野, 同之前對比簡直係判若兩人!
所以我唔推介你地跟星X. 反而跟永X就好好, 如果有人想知就留言俾我, 我再講, 因為我之前都喺其他post講過

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

臭B 發表於 12-8-15 16:40
仲離譜到為左贈卷,自行加插新鑼免稅店行程,搞到我對韓國有陰影,短時間內都唔會再去,一定一定唔會參加« ...
我前幾日係X晨分店問過,職員態度好差,講野都唔望住人,好似唔想答咁~

珍珠宮

lovebobo 發表於 12-8-15 16:58
回覆 臭B 的帖子

我都試過跟星x, 都係差架la, 但冇你咁差, 你真係唔好彩! 不過我唔知夢幻樂園有煙花睇, 果 ...
我想知呀,永安OK嗎?

大宅

導遊都有sell我地加錢食特色餐,大人3萬won(約$200),小童2萬won(約$140),都幾狼!

珍珠宮

回覆 臭B 的帖子

咁你係佢個D購物點有無買野?我次次跟團都唔會買~

大宅

無買!

幫個攝影師sell相,話其他團有人同攝影師買五、六十張相,呢個攝影師同佢一齊次次都好黑仔,D團友只係同佢買十張咋,好少,即係叫人唔好少過十張,一張相要4,500 won(約$32),五十張約$1,600,會唔會跨張左!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Hana_Sugi 發表於 12-8-15 17:01
我想知呀,永安OK嗎?
永x好好呀! 食住都唔差, 果次領隊同導遊安排行程安排得好好, 領隊話通常D團友喺第一二日都仲未回魂, 所以佢會安排D輕鬆少少既行程, 等我地舒服D. 我地第一日落機都好hea, 去左一個景點就返酒店, 因為第一日住果間酒店比較遠, 要坐三個鐘車程, 可以喺車度瞓下覺, 大約三四點去到酒店, 酒店下面有個公園, 我地喺度影下相, 影到黃昏, 再hea多陣就去食晚飯, 第二日既行程又係好輕鬆, 參觀下D展館, 去左一個景點, 之後去左浸溫泉, 咁就完左一日. 到第三日去shopping, 第四日去樂園同睇show, 第五日最後衝刺(shopping).
去到明洞領隊驚我地迷路, 教我地點行, 又有教我地少少韓文, 可以同D韓國人講價, 仲好搞笑地叫我地唔好一輪咀講晒出黎, D韓國人會唔明你講乜, 又教我地如果迷路點樣問人地... 就算埋鋪佢地都唔會迫我地買野, 只係叫我地俾面落去行下, 睇下. 有一日攝影師離隊晒相, 領隊同導遊開餐果陣都係咁幫我地加飯, 加湯, 加小食, 加餸, 等我地食飽佢地先食. 收完小費又繼續同我地傾計, 去到機場check in又幫我地搬行李上輸送帶, 唔會話收左錢就唔理你. 所以我地D團友個個都好滿意佢地既服務, 包括領隊, 導遊同攝影師都好好, 個個都爭住同佢地影相 返到香港我見好多團友都問領隊下次可唔可以指定搵佢帶團, 可想而知我地有幾滿意, 果5日我地真係玩得好開心呀 如果你地跟永X都係遇到佢地三個, 包你地滿意呀!

翡翠宮

臭B 發表於 12-8-15 17:26
無買!

幫個攝影師sell相,話其他團有人同攝影師買五、六十張相,呢個攝影師同佢一齊次次都好黑仔,D團友 ...
五六十張係咪指成團人呀? 一個party都影唔到咁多

大宅

所以話佢跨張,講個數大D,當係指標。一

禁止訪問

引用:+本帖最後由+臭B+於+12-8-15+16:44+編輯+\

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+臭B+於+12-08-15+發表本帖最

原帖由 verbenayip 於 12-08-15 發表
我月尾就是報了這間衰晨旅行社天5天首爾團,點算好!
睇了你的遭遇,簡直想幫你去投訴!

...
唔洗太擔心,希望你遇到個好領隊同導遊啦!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+臭B+於+12-08-15+發表本帖最

原帖由 verbenayip 於 12-08-15 發表
我月尾就是報了這間衰晨旅行社天5天首爾團,點算好!
睇了你的遭遇,簡直想幫你去投訴!

...
我舊年9月跟佢地去韓国, 今年新年去台北都好ok, 不過, 分行D职員又真係好差

大宅

回覆 verbenayip 的帖子

我相信係個別導遊,希望你唔好係我呢個基佬導遊就會好好多,佢仲係香港人

複式洋房

打算報永安

珍珠宮

回覆 lovecar 的帖子

你諗住幾時去呀?

複式洋房

Hana_Sugi 發表於 12-8-16 13:39
回覆 lovecar 的帖子

你諗住幾時去呀?
9 月中...早你少少

珍珠宮