母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 coraor 的帖子

返工兩星期啦,半夜無較閙鈡,但係自己會渴醒或急醒,或者阿仔喊,之後都會泵一泵,都有兩三安。

但係返工泵三次奶量非常不穩定,試過最少2安(泵20分鐘),最多6安,平均4安,阿仔係我返工時食三餐每次5安,我要用半夜個次或早上埋身後泵清o個一兩安湊數,有時用冰奶,返工又越來越忙,想轉泵兩次又怕得更少,每次泵奶都好大壓力,點算?

大宅

回覆 回覆:MrsWongJr的帖子

我個囡仲要猛長期,要飲6安。我宜家晚晚自己會彈起身泵奶,同無一樣加埋剛剛好夠食。放鬆心情啦

子爵府

回覆:MrsWongJr 的帖子

我都係一次大約有4 安,不過我阿女一餐食6-6.5安,所以無得減產.
而家日日返工都好似行屍走肉咁…眼訓到爆~

大宅

回覆 MrsWongJr 的帖子

我都係泵四餐先夠我番咗工亞仔個三餐,半夜唔泵唔夠數。我都試過係office泵咗三十分鐘得一安。希望亞仔快d食糊仔/粥仔,可以輕鬆少少。

大宅

陪月勳章

回覆:如果半夜唔泵日頭奶量回唔會跌?

但係夜晚才是奶量高峰期
我狀態好夜晚可以有10安咖
而日頭只有4~5安咋

大宅

原來大家都要半夜泵奶湊數,看來窮媽都係注定無覺好訓啦。

窮媽永遠都係度掙扎:

休息vs勤力
放鬆vs堅持

大宅

coraor 發表於 12-9-4 13:43
我都係一次大約有4 安,不過我阿女一餐食6-6.5安,所以無得減產.
而家日日返工都好似行屍走肉咁…眼訓到爆 ...

你阿女幾大吖?猛長期?6-6.5 oz都算多bor. 你都堅持到真係好犀利

子爵府

回覆 MrsWongJr 的帖子

我阿女3個月大喇~而家希望佢到6個月大開始食固體會好D啦~

大宅

回覆:coraor 的帖子

原來你都係5月媽媽!我阿仔而家3個半月,都係望快D到6個月可以輕鬆D,大家一齊努力

複式洋房

我都係5月媽媽, 由於我仲有個兩歲九個月既大仔, 真係攰到爆, 通常放學後要到十一點先可以再泵一次... 瞓幾個鐘又要起身, 都係湊湊埋埋先夠. 有時就用一包冰奶咁...

別墅

Venusf 發表於 12-8-17 16:40
我都冇半夜起身泵, 太攰頂唔順, 阿仔緊緊夠食就算, 不過奶量冇跌喎
由於半夜冇起身泵, 早上谷到餵一邊都夠 ...
我都係咁呀! 一模一樣!
專業陪月,持有相關ERB証書,母乳餵哺,特殊嬰兒照顧,催乳,嬰兒按摩証書

大宅

陪月勳章

我都係五日媽,個女八週大就介咗夜奶,琴晚突然四點幾喊食,我今日泵韵收獲少咗4Oz,唔知係我琴晚餵佢累,定係我奶量已經少咗,琴晚臨瞓果歺佢唔夠飽。

大宅

回覆:muimui5 的帖子

會不會半夜餵左朝早咪無谷得甘勁,所以少左?

我琴晚3點起身泵湊數,啱啱訓著,點知阿仔五點鐘醒(之前6點),而家赲到有D神智不清

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊