家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 幾個月都駛多左錢, 點算好

booskalamlam 寫道:
busy,
你好犀利, 我以前就係唔識咁諗有就洗晒佢, 而家先知做人一定要慳, 仲要儲錢以防不時之需, 大家都努力la

booskalamlam,

Hello, 我地大家都一齊努力呀, 為人為己都要咁做!!

best regards,
busy

洋房

hi,
我每月最大開支係:
1) 媽咪家用(我雖然嫁咗,但都仲有比);
2) 自己儲蓄計劃保;
3) 自己人壽危疾保險;
4) 囝囝儲蓄計劃保;
5) 買d玩具、衣服比囝囝、交下他的興趣班費咁。
每月都所剩冇幾,大家一起努力啦。

annaleung

珍珠宮

畀面勳章

All the experiences of the BK members are very good and useful

Let us cut all the unnecessary credit cards Also, I will stay at home watching VCD or playing yoga at Yoga School All activities are very cheap when compare with shopping

But, I will go to Japan this Sunday with my husband I think I need to bear in mind that don't buy things which are unnecessary I hope I can do so :-(

洋房

SandyWu,

你就正 la 去日本玩,希望你忍到手la (真係好難)
玩得開心d la

珍珠宮

畀面勳章

booskalamlam,

Thanks 我會盡量忍手既 我特登唔換太多yen,只係用一張credit card 買野既時候叫老公俾錢 kum我估會用得少d,因為老公實話d野買黎無謂既 其實我都係想去日本relax下,所以今次應該唔會用太多$買野law

伯爵府

好媽媽勳章

如果想睇戲, 就要早d起身睇早戲, 通常都係30蚊姐.

另外, 唯一唔駛錢的辦法都係一個, 盡量唔好出街, 因為一出街就要使錢. 或者可以同d細路去公園/踏單車, 又或者去圖書館睇圖書, 分分鐘可以消磨半日. 不過真係要好有恒心, 要忍得. 再唔係瞓覺, 唔駛左唸右唸. 真係 work, 因為我成日都係咁做...

首頁

尾頁

跳至