論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

nuttygloria 發表於 12-9-9 13:37
有無僱主試過, 炒左個工人之後, 第二日先SMS通知你佢响你炒佢個日有工傷. 上勞工處追索償, 仲話你响佢工傷 ...

thx for sharing. 一 屈雇主 一 新招?
"炒佢個日有工傷" 保險不包?

1/ 報警備案
2/ 勞工處 詢問.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆 nuttygloria 的帖子

樓主依家有咩進展?

複式洋房

引用:+本帖最後由+333s+於+12-9-19+09:13+編輯+\\

原帖由 333s 於 12-09-19 發表
我問過律師,而家好多呢D案件,工人屈僱主一筆

複式洋房

引用:回覆+nuttygloria+的帖子 樓主依家有咩進

原帖由 小鈴鐺 於 12-09-19 發表
回覆 nuttygloria 的帖子

樓主依家有咩進展?
佢咪不停寄醫生紙黎,皮膚病,矯形又有!
天日上勞工処見主任

象牙宮

nuttygloria 發表於 12-9-19 10:33
我問過律師,而家好多呢D案件,工人屈僱主一筆
你不在此說, 我地都唔知... 真心要多謝你.
你找律師, ... 記得"討價還價" 當雙方和解時. 單單 case 多數都 和解 收場.
少几千, 几百都好.... 鍚自己多d. 祝你一切順利.

oh my god... 几乎每个有用過外傭的家庭, 都曾經被外傭屈過. 沒計 沒上網的, 唔識上網的....
給外傭屈一屈, 雇主每月平均支出不止 7-8K. 而是超万.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆:炒左之後屈你工傷

請加進黑名單。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5251807

複式洋房

引用:Quote:nuttygloria+發表於+12-9-19+10:33+

原帖由 333s 於 12-09-19 發表
你不在此說, 我地都唔知... 真心要多謝你.
你找律師, ... 記得"討價還價" 當雙方和解時. 單單 case 多 ...
係r,勞工処D主任成日覚得我地班僱主唔岩,人地離鄉別井黎做野,好慘。但其實我地仲慘,佢地D玩野手法層出不窮,厄我地$,佢而家claim 我9萬幾.佢都痴線架!

複式洋房

Victory1 發表於 12-9-19 14:23
請加進黑名單。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5251807

之前已經POST 左.

複式洋房

Victory1 發表於 12-9-19 14:23
請加進黑名單。

之前已經POST 左.

複式洋房

個個衰賓寄左幾張病假紙黎, 有一張話自己生皮膚病, 請問皮請病關工傷咩事呢? 仲要係疥瘡呀... 會傳染人個只呀. 呢D咁賓賓, 咩都CLAIM 一餐, 不如你話你比我炒左之後有左, 你要放前四後六吖...

複式洋房

病上腦

大宅

引用:Quote:原帖由+333s+於+12-09-19+發表你不在

原帖由 nuttygloria 於 12-09-19 發表
係r,勞工処D主任成日覚得我地班僱主唔岩,人地離鄉別井黎做野,好慘。但其實我地仲慘,佢地D玩野手法層出 ...
唔係吖嘛?9萬幾?甘你見個官講什麼吖?保險個邊點吖?我試過比個本地人做家庭司機玩野最後一天收工時玩工傷,比他成功屈到萬幾蚊,好彩全數保險賠。

複式洋房

babyfat8 發表於 12-9-20 00:14
唔係吖嘛?9萬幾?甘你見個官講什麼吖?保險個邊點吖?我試過比個本地人做家庭司機玩野最後一天收工時玩工 ...

天日先見呀, 咁你個司機幾號去睇醫生?

複式洋房

nuttygloria 發表於 12-9-20 00:17
天日先見呀, 咁你個司機幾號去睇醫生?

即日睇定第二晚先睇?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實佢屈你claim工傷賠償都唔使太慌既, 如果真係要賠都可以claim保險嘛. 我第一個工人切野切傷手,都可以有成半個月工傷, 我claim保險包埋醫藥費同工傷人工都係2千幾蚊, 全數保險包哂,我一個先都唔使比.

複式洋房

引用:其實佢屈你claim工傷賠償都唔使太慌既,+如

原帖由 小黑咪 於 12-09-20 發表
其實佢屈你claim工傷賠償都唔使太慌既, 如果真係要賠都可以claim保險嘛. 我第一個工人切野切傷手,都可以有 ...
問題係佢唔止claim 我工傷,仲屈我工傷期間炒佢!要索償九萬蚊!

大宅

回覆:nuttygloria 的帖子

工傷不是她說賠多少就賠多少。 要排期等醫生判醫,看她受傷情度去決定,損失咗工作能力幾多個%。 仲有,妳要查清楚佢用咩醫生,妳可以懷疑佢搵假紙檔的醫生寫。勞工處係幫勞工。

大宅

回覆:炒左之後屈你工傷

等醫生判傷

大宅

回覆:nuttygloria 的帖子

疥瘡唔係工傷,係個人衛生問題,妳應該去勞工處追討返佢,無通知辭職便離開,追討她代通知金。

大宅

引用:Quote:nuttygloria+發表於+12-9-20+00:17+

原帖由 nuttygloria 於 12-09-20 發表
即日睇定第二晚先睇?
即日吖。扮整親條腰,又話唔行得。

首頁

尾頁

跳至