母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:kaka-bb 的帖子

我早上其實都好趕, 20-30min 就—定要放低他, 但他唔夠飽的話,起碼都只需補—半的份量, 計落都有賺哎~~~<br><br>

大宅

引用:好彩,多謝樓主,喺我開始有放棄的念頭的時

原帖由 chan_chi_mun 於 12-09-18 發表
好彩,多謝樓主,喺我開始有放棄的念頭的時候開左呢個post,我都好窮,每次得兩安,返工又攰,仲要泵奶就更 ...
試下大小小俾佢埋身丫,我仔都係咁呀!加油!

大宅

引用:Quote:原帖由 ZW1117 於 12-09-18 發表回覆

原帖由 kaka-bb 於 12-09-18 發表
我幾乎全泵,埋身只食一餐。返工後平日應該好難埋身,因為阿B食好耐。又驚公司太忙泵唔到咁多,所以好擔心 ...
我公司都係好忙,忙完一日先發現一杯清水都冇飲過.....

大宅

如果8點先返到屋企, 我寧願一放工泵完先搭車

男爵府

引用:如果8點先返到屋企,+我寧願一放工泵完先搭

原帖由 寯寯媽 於 12-09-19 發表
如果8點先返到屋企, 我寧願一放工泵完先搭車
我都有諗過响公司泵完先返屋企。大家响公司用手泵定電泵?

大宅

我用電泵。我見有同事用手泵。
各有各好
你呢?

大宅

引用黃子華果句:一張廁紙一條底褲,都係有用既!
我經常用呢句自我勉勵的
窮媽加油!

大宅

引用:我用電泵。我見有同事用手泵。各有各好你呢

原帖由 寯寯媽 於 12-09-20 發表
我用電泵。我見有同事用手泵。
各有各好
你呢?
我用手泵啊,靜d, 快 d, 泵得清d~

男爵府

回覆:有冇窮媽媽收奶後好後悔?

我b b 就快10個月大,每日都3-4餐飯仔,中間有訓前奶2-3次。我已經由日泵4次減到3次,奶量明顯比以粉前少好多。回頭想一想,我雪櫃仲有好多奶,即係我係奶努力啦!面對近來有收奶嘅跡象,我非常不捨,但我一日仲有奶,我都盡自己所能。雖然少,好過無嘛!

做一個c9唔係易事.

大宅

引用:我泵完儲起,夠一餐先會比bb食,咁bb每日都

原帖由 chan_chi_mun 於 12-09-18 發表
我泵完儲起,夠一餐先會比bb食,咁bb每日都有兩至三餐食人奶,其餘的就開5安奶粉

...
一樣。另外我周六日會多埋身,雖然埋身後儲泵奶仲難,因為太窮,咁半夜未起身泵密返囉,不然阿b周一就兩餐不繼。

大宅

引用:引用黃子華果句:一張廁紙一條底褲,都係有

原帖由 chokpig 於 12-09-20 發表
引用黃子華果句:一張廁紙一條底褲,都係有用既!
我經常用呢句自我勉勵的
窮媽加油! ...
冇左廁紙底褲都唔知點生活~

大宅

引用:我b b 就快10個月大,每日都3-4餐飯仔,中

原帖由 nicolwong 於 12-09-21 發表
我b b 就快10個月大,每日都3-4餐飯仔,中間有訓前奶2-3次。我已經由日泵4次減到3次,奶量明顯比以粉前少好 ...
4次減到3次真係少左好多奶 不過你仲有儲備,我淨返三包冰奶備用咋......

大宅

mrngbobo 發表於 12-9-17 23:50
我都好想密密泵,而家返工已經一早起身泵,跟住喂泵奶,返工就淨係lunch一次,放工就拿拿林湊返啊仔返屋企 ...

我同你一樣, 忙到不得了.... 日日如是...
我怕唔支持得好耐

大宅

自從9月頭開始返工, 我就變成全泵媽媽後, 阿仔已經唔識埋身啜

大宅

引用:自從9月頭開始返工, 我就變成全泵媽媽後,

原帖由 snowpure 於 12-09-21 發表
自從9月頭開始返工, 我就變成全泵媽媽後, 阿仔已經唔識埋身啜
我仔仔埋身食親都訓著,都係要泵先食到
題外話:你bb坐住架車仔好靚啊,邊度買架?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊