跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囉美國護照完全沒問題,好簡單

大宅

引用:回覆+sugasuga+的帖子 連我自己都聽唔到電

原帖由 cherrycsw 於 12-09-30 發表
回覆 sugasuga 的帖子

連我自己都聽唔到電泵聲.
但我travel alone,怕兼顧唔到咁多。唔好彩無籃用,咁咪全程抱?仲邊有手泵?

大宅

回覆 sugasuga 的帖子

一早訂機位時要訂埋搖籃!

別墅

Katrine_bb_502 發表於 12-10-1 23:05
我係公民,5月在港生bb, 之後馬上去中環美國領使幫bb攞passport , 手續大概個半鐘,不過要問約十條問題,但 ...
係咪攞完出世紙就可以即刻make appointment 攪US passport? 我係公民,而家申請緊老公移民,咁去領使館果日老公需唔需要去呀?我呢幾年冇喺US 交稅,不過有school transcript to prove my physical present in US for five year in the past, 咁ok 嗎? 除咗出世紙, school transcript, 仲有咩要準備呀?手續大約半至一小時?之後2星期會收到passport and 公民紙?咁應該申請特區passport and 回鄉証先定US passport 先呀?

唔該曬你呀!

大宅

引用:Quote:Katrine_bb_502+發表於+12-10-1+23:0

原帖由 cchan12 於 13-05-09 發表
係咪攞完出世紙就可以即刻make appointment 攪US passport? 我係公民,而家申請緊老公移民,咁去領使館果日 ...
你快d搵accountant搞你d tax return。就算唔駛交税都要做。否則,連你申請c6都會有麻煩!

複式洋房

回覆:cchan12 的帖子

我老公有去,但一句都冇問佢,不停問我在美國的生活,年份,甚至用乜電話公司。你有school 證明應冇問題。快去搞啦。。。

禁止訪問

大宅

回覆:sugasuga 的帖子

你一個人最好埋身。。。

洋房

回覆:Katrine_bb_502 的帖子

除咗tax return n school transcript 外,仲有咩呀?school嗰啲係咪要official 架?我tax return 自己電子報,得自己手寫copy咋窩,得唔得架?

複式洋房

回覆:請教關於美國公民在香港出生子女問題!

bb在港出世,爸爸為美國公民。bb申請為美國公民,拿美國護照,可否再申請特區護照? 到了十八歲是否要放棄其中一國藉?

大宅

回覆 temy 的帖子

BB係香港出生就可以直接拿到三粒星身份証,可以申請特區護照,香港可以比你擁有兩個國籍,所以唔需要放棄其中一個國籍啊

別墅

我們夫婦都係green card,係美國未住滿五年,大囡係公民、細囡係香港出生,點幫我細囡申請做公民?還有是同佢番去美國,細囡要否來簽證呀?
請問有冇媽媽可以解答,THX

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:我們夫婦都係green+card,係美國未住滿五年

原帖由 Doreayu 於 13-08-05 發表
我們夫婦都係green card,係美國未住滿五年,大囡係公民、細囡係香港出生,點幫我細囡申請做公民?還有是同 ...
當你入藉而細囡未夠18 歲,你可以帶佢入藉。

別墅

咁我們同細囡番去美國要否幫佢簽證呢?

大宅

BK Milk勳章

Doreayu 發表於 13-8-6 08:17
咁我們同細囡番去美國要否幫佢簽證呢?
我都係green card喺香港生我都想知after BB 出世我係咪要幫BB攞咗特區護照先,再去美國領使館攞簽證先可以帶BB返美國?

首頁

尾頁

跳至