自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

smallkan 發表於 12-9-28 20:25
回覆 Mrslot 的帖子

有錢冇質素, 咪同高學歷但唔識尊重人一樣咁乞人憎!我上次睇大陸d 新聞, 有個大陸人女 ...
晌大陸住,真係有錢大晒咖。佢地啲思想係咁,因為做所有事都要賄賂,醫院,學校,搵工。仲有佢地係欺善怕惡,如果你弱過佢,佢就洽你。當然都有D好人嘅B6

複式洋房

回覆:如果大陸人 守規舉,有禮貌,有修養就唔會乞人憎

唔會。我有上海同北京朋友,人地好有教養。成日黎香港個d係深圳個邊,佢地乞人憎到其他省份都唔鍾意佢地

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得係...如果大陸人 守規舉,有禮貌,有修養就唔會乞人憎...
其實HK有唔少大陸人,新移民..佢地都好好...好努力做好自己溶入HK依個社會...依班大陸人...真係完全唔會覺得佢地乞人憎囉...

但係醜事傳千里,好事冇人理....只要有是旦一個,幾個大陸人做左D唔好既野...就人人都記得,人人都覺得大陸人唔好..

好似走水貨...走水貨係乞人憎架啦...但係當中冇HK人咩?咪一樣大把HK人走緊水貨...走水貨果班,係大陸人又好,HK人又好..都係乞人憎架啦...

我覺得..HK人唔鍾意大陸人..唔係單單因為佢地來自大陸...而係佢地既言行品德...如果佢地係好既..HK人唔會唔LIKE佢地...

而HK點解咁多行為差既大陸人..係因為想拉低HK既水平...50年暫變嘛

禁止訪問

公爵府

smallkan 發表於 12-9-28 20:25
回覆 Mrslot 的帖子

有錢冇質素, 咪同高學歷但唔識尊重人一樣咁乞人憎!我上次睇大陸d 新聞, 有個大陸人女 ...
都有好多係有學識有質素有禮貌既,不過仍然會比好多香港人岐視,就係因為佢地係大陸人

禁止訪問

子爵府

引用:對事...唔好對人wor....樓主,+哩個世紀人人

原帖由 LeannBB1102 於 12-09-27 發表
對事...唔好對人wor....

樓主, 哩個世紀人人平等的.....

首頁

尾頁

跳至