時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

howmuch 發表於 12-10-4 19:12
生果金係個名, 現有咁叫/諗, 以不合時宜, 是生活津貼. 有錢人, 要政府/納稅人津貼嗎? ...
我只是以一個公平既角度去看這件事
大家都係香港人,大家也為香港出過力

到老貧又好富也好,都應該得到這份心意

水晶宮

宇晴軒 發表於 12-10-4 19:21
我只是以一個公平既角度去看這件事
大家都係香港人,大家也為香港出過力

公平分配資源, 其實好重要.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

我覺得要資產審查, 這能確保稅收能用得其所. 香港人口老化, 出生率低, 人均壽命高, 這項政策一旦通過, 就成為一項長期經常性開支, 負擔將變得越來越重, 雖然現在有豐厚儲備, 但那些儲備對香港經濟, 聯繫匯率, 股市等起著支撐, 穩定作用, 加上坐食山崩, 還是審慎理財為妙

WChan    發表於 12-10-5 10:41

男爵府

好媽媽勳章

回覆 awah112 的帖子

我從沒說閣下是"政府打手"
只不過我覺得bk多了很多支持政府劣政的post

恕我沒有這麼的遠見算到2039年吧

我只知未來10年對香港毫無影響

5年後世界會變成點,冇人預測得到

香港有豐厚儲備

我從不反對一些利民舒困的措施(現年年派糖,退稅退差餉.....)

為什麼對老人家多點心意也不可呢

就算香港"20年後"出現財政困難

真的沒有解決辦法?

別忘記香港背靠強國,還可以除時發債

禁止訪問

大宅

免審查....根本個concept 好有問題.....香港再係咁福利主義...D 人只會越黎越懶, 以為咩都可以靠政府....聲大就可以有福利.....

大宅

如果除左公屋, 取消晒全部福利, 行負入息稅會唔會好D, 至少真係多勞多得, 又顧及到低下層, 大家又唔駛嘈,怨氣都少D.

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

ching1117 發表於 12-10-5 03:35
回覆 awah112 的帖子

我從沒說閣下是"政府打手"

如果睇返現時歐美各國都係因為過度既福利保障而引致財赤, 佢地現時既財政困難, 你見到佢地有解決方案嗎? 美國只係識印銀紙, 歐洲就一味借錢, 咁樣叫做解決嗎?

到十幾廿年後香港發生同樣問題時, 香港可唔可以亂印銀紙?

香港有豐厚儲備, 但要用得其所, 對老人家盡心意唔一定要派錢, 提供更好既醫療服務, 牙科服務, 護理及社工服務, 康樂設施等等都一樣可以幫到好多老人家.

男爵府

好媽媽勳章

awah112 發表於 12-10-5 08:21
1.我同意退稅退差餉,而家講緊''雙倍生果金免審查''.

2.同意雙倍生果金,不同意免審查.
發債已經做緊,有何不可

只不是用來派的

【明報專訊】港府敲定持續發行官債大計,預計每年發債額度為100億至200億元,長遠規模達1000億元。債券初步擬每季推出,可供零售散戶認購,據悉散戶「入場費」會以「大眾化」為主,例如數萬元一手,以鼓勵散戶入場。有關發債議案,將於5月20日提交立法會 通過,倘進展順利,即首批官債最快可望第三季推出。..."

其實我只想說香港財政穩健

無需擔心將來要90後負擔

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

回覆 WChan 的帖子

老實說,我覺得歐美各國無恥到極點
他們用印銀紙解決問題,,有錢當然沒問題

他們將個鑊間接推過來中國,香港

累我們承受高通賑

..離晒題TIM

l_wingwing  對於呢點我亦好同意...咁所以香港係咪應該慳住洗,或者要用得其所?  發表於 12-10-7 18:45

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

ching1117 發表於 12-10-5 12:02
回覆 WChan 的帖子

老實說,我覺得歐美各國無恥到極點

我好同意你講, 美國真係無恥到極點, 同中國借錢, 根住就印銀紙, 明顯就係要中國幫佢咩左筆債, 但轉過頭又要對付你中國, 叫埋其他國家一齊圍中國.

世界局勢好唔穩定, 所以香港就算有儲備都唔好亂用, 今日唔知聽日事, 有備無患永遠都係好既.

對老人家, 我覺得係有責任既, 但要用得其所, 有需要幫忙既老人家咪比多D資源佢, 本身有積蓄既, 就盡點心意比生果金就OK啦!

複式洋房

回覆:雙倍生果金免審查 學者指年輕人埋單

除咗生果金以外, 政府仲有好多開支, 教育, 醫療, 建設.....樣樣都需要洗錢. 政客唔需要有顧及長遠同整體嘅財政付擔, 可以慷他人之慨去爭取選票, 如果政府唔把好關, 對於開支太寬鬆, 最終埋單嘅咪又係納稅人!
我覺得政府加設生果金審查俾有需要嘅長者係存責任同合理嘅做法.

禁止訪問

別墅

上代人已经连草都食清,宜家下代人连草都无得食,重要打班后生主意!

大宅

引用:Quote:nicksonma+發表於+12-10-3+12:16+我

原帖由 WChan 於 12-10-03 發表
我想法同你一樣, 我唔想下一代要背負咁沈重既包袱, 每個人都應該為自己年老做準備, 唔應該推落下一代身上. ...
agree!

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至