自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

引用:我0係美國的.+話說今晚阿姨生日,+一行6人去

原帖由 bonnyye 於 12-10-07 發表
我0係美國的. 話說今晚阿姨生日, 一行6人去小肥羊打邊爐, 有4個大人同2個小朋友.
去小肥羊打邊爐, 中國人地 ...
唔駛為咁小事唔開心,好明顯佢地係有成見,外國人小朋友百厭起上黎,比你家人兩個小朋友更勁

bonnyye    發表於 12-10-7 14:00

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bonnyye 發表於 12-10-7 12:37
我0係美國的. 話說今晚阿姨生日, 一行6人去小肥羊打邊爐, 有4個大人同2個小朋友.
下, 我覺得佢地先由得d小朋友大叫, 又周圍走喎~

bonnyye    發表於 12-10-7 14:00
放下自在

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不過打邊爐呢...如果人多...又真係好難靜靜地架喎...
實會傾計架嘛

bonnyye    發表於 12-10-7 14:03

子爵府

回覆:唉....打邊爐比鬼佬鬧我地嘈....

樓主,你唔洗唔開心wor,我見過鬼婆係街叫個仔係棵樹度痾尿,右見過個鬼婆,係惠康搽完惠康支防曬,直接出左門口,佢ge一句,唔需要咁上心啦

http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

男爵府

回覆:bonnyye 的帖子

中國人又係嘈啲既

bonnyye    發表於 12-10-7 14:06

子爵府

BK Milk勳章

牛皇妹 發表於 12-10-7 13:42
樓主,你唔洗唔開心wor,我見過鬼婆係街叫個仔係棵樹度痾尿,右見過個鬼婆,係惠康搽完惠康支防曬,直接出 ...
咁又係既....只係0個一刻, 我覺得自己好似變左比人鄙視既強國人咁. 明明自己去左美國之後, 一直提點自己要注意好言行舉止, 唔好比外國人覺得我地香港人同大陸人無分別(當然佢地唔會分得出). 甚至我要比本土美國人更守規矩, 更有禮貌! 就因為唔想影衰香港人!!!!!

不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

男爵府

叫佢反白人餐廳食囉:;pppp::;pppp:,tell them it\'s Chinese style , u know :;pppp:

bonnyye    發表於 12-10-7 14:10

男爵府

引用:叫佢地黎香港食啦,香港依家係酒樓好多圍埋

原帖由 rilley 於 12-10-07 發表
叫佢地黎香港食啦,香港依家係酒樓好多圍埋一齊,但各自玩電話

子爵府

BK Milk勳章

venom__x 發表於 12-10-7 13:31
are there a lot of chinese people in san francisco? i didn't know there were 白鬼rednecks in sf too ...
SF 梗係多 chinese!! 既然識去小肥羊打邊爐既都應該知會嘈0架啦, 0個2個小朋友嘈極有限度, 唔係我地會制止, 不過可能佢地同我地的標準唔同啦.

lolmum  好多都低个我们。。  發表於 12-10-7 14:13
lolmum  鬼子d水准都吾高的去边。:;pppp:  發表於 12-10-7 14:11
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

侯爵府

2018復活節勳章

bonnyye 發表於 12-10-7 12:37

車!!!又唔係高級食府,情調餐廳,佢鬧咩鬼人呀?!!!d死鬼佬專虾我地中國人就真.咩都要跟佢果套,佢地鍾意點就點.離譜.而家d香港人咪好學唔學囉...學晒佢地d自我到死,唔理人地感受果套.不知所謂.唔駛理佢,駛咩為呢d人唔開心呢.

bonnyye    發表於 12-10-7 14:16

水晶宮

公爵府

鬼佬嘈起上黎仲嘈過細佬:;pppp:

bonnyye    發表於 12-10-7 14:19

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

下次盡可能教小朋友細聲d...其實鬼佬明知中西文化唔同, 去人地個場 (小肥羊) 就係咁架啦....但係鬼叫你又响人地個場 (美國)咩..

不過你唔駛咁上心啦...d鬼佬講到自己好自由平等, 其實咪一樣會有種族歧視, 唔淨係中國人, 佢地都歧視黑人啦!

bonnyye  會呀會呀! 下次會金睛火眼睇實小朋友! 唔係又比人話我地中國人點點點  發表於 12-10-7 14:20

男爵府

畀面勳章

侯爵府

好媽媽勳章

好無聊既鬼佬,采佢都儍,冇野搵野黎鬧,宜家係打邊爐,唔係candle night dinner, 可能佢覺得你地係佢地頭,所以話你地嘈。我昨日都有出街打邊爐,十二個人裏面四個係七歲以下細路,如果嗰班鬼坐我哋䣓離,我諗佢地會即刻走。:;pppp::;pppp::;pppp:

bonnyye  真想返香港! 自己地頭.....................  發表於 12-10-7 14:21

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+bonnyye+於+12-10-07+發表我0

原帖由 bebe0212 於 12-10-07 發表
好無聊既鬼佬,采佢都儍,冇野搵野黎鬧,宜家係打邊爐,唔係candle night dinner, 可能佢覺得你地係佢地頭 ...
Sorry, 係candle light!

複式洋房

又o係文化差異,等同於香港人覺得大陸人講o野大聲

禁止訪問

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:venom__x+發表於+12-10-7+13:31+are+

SF 梗係多 chinese!! 既然識去小肥羊打邊爐既都應該知會嘈0架啦, 0個2個小朋友嘈極有限度, 唔係我地會制止, ...
我都係美國既, 覺得嘈既話, 過黎殊一聲, 開聲講都得架, 叫server 講都得架, 打邊爐一定嘈架喎, 食飽先講有咩謂呢~

bonnyye  係呀! 當時我地都話佢地唔早講, 食完先黎比說話我地聽.   發表於 12-10-7 14:24

首頁
12345...7

尾頁

跳至