興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

ha8mo 發表於 12-11-22 09:29
根本係你帶錯野

我仔未夠3歲時

無帶錯, 我三支鏡有用, 長焦距都影到唔少滿意的相, 用嚟snapshot囡囡跑來跑去的相係幾靚, 但係太重頂唔順囉, 如果只帶一支standard zoom唔換鏡, 不如帶dc仔。

禁止訪問

大宅

回覆 ha8mo 的帖子

我唔係話dslr+standard zoom = dc仔
我意思係如冇打算影靚相, 只係單純渡假的旅程, 例如去clubmed, 我會帶dc仔, 仲可以拍埋video (我部d2x 冇video)

如打算影靚相的旅程, 會帶一機三鏡, 例如去和歌山, 因為唔知幾時要用邊支鏡, 所以好多時都帶定, 但帶下帶下就好重囉。

仲有腳架, 用得大單鏡要用返支重腳架 (我冇錢買碳腳), 但用mirrorless細機, 一隻八爪魚攪掂, 輕鬆好多。

所以我highly recommended 樓主買nex 6

wai98785868  點解唔 recommended OMD ? m43 系統好d, d鏡細d, 輕巧d, 又利d  發表於 12-11-22 16:13

大宅

wai98785868 :

因為樓主提出的四部機之中冇OMD, 但有NEX 6

OMD當然係好機, 我自己都用M4/3的, 但有太多人覺得細SENSOR景深唔夠或者高ISO唔得, 各有喜好。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆:快為人父,想買部單鏡機影BB用

Nikon 1 J2 ? 我見個解像度得10xx,影出來會唔會無咁靚?
如果E-pl5 又會唔會好d?

男爵府

6D with 24-105 f/4 $21580 - good price for using Full Frame DSLR

別墅

for baby portrait i will suggest canon or fuji or sony,
shoot baby you cant use flash so iso noise control very important,
m43 n nikon j personally dont recommend at all,
some samples for u.....
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5434094

of course full frame will be perfect (canon)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6277727

for you i suggest nex 6 kit + 50 1.8 (10k) / fuji xe1 + 35 1.4 (10k)
dont buy full frame if this is your first time using dslr,
step by step is the best, good luck~

複式洋房

Thank you ALL!! Appreciate our info and recommendations!!

複式洋房

(a) NIKON D600 - full-frame DSLR (~$16500 body + ~$19500 lens set)

一步到位

別墅

買單反,除左錢問題,仲要同老婆夾下,平時出街會唔會唔方便,同埋睇你要求去到邊,如果唔係高要求到一定要單反,可諗下"無反"

複式洋房

引用:(a)+NIKON+D600+-+full-frame+DSLR+(~$1650

原帖由 hksawing 於 12-11-29 發表
(a) NIKON D600 - full-frame DSLR (~$16500 body + ~$19500 lens set)

一步到位
不過成 $30k 真係有 d 肉痛....

伯爵府

個key point係d600+lens重,樓主接吾接受到先?

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

男爵府

我由單反轉咗nikon v1. 帶住個細路真嘅輕便d好。 bb出街仲多大包細包嗰時都費事帶大機, 買咗部pocket dc仔Anyway, canon易用d, 平dd. nikon professional d, 對焦快d, Sharpe d, 貴dd. 但最重要係要支50mm人像鏡。

子爵府

引用:我由單反轉咗nikon+v1.+帶住個細路真嘅輕便

原帖由 seenfu 於 12-12-28 發表
我由單反轉咗nikon v1. 帶住個細路真嘅輕便d好。 bb出街仲多大包細包嗰時都費事帶大機, 買咗部pocket dc仔 ...
咁請問v1 對於時常坐唔家既小朋友對焦快唔快,因我考慮緊nikon v1 定係 olympus e-pl5

男爵府

i love my v1. spagetti house咁暗都ok 嗰下低死。

男爵府

不過用v1最好要有少少攝影基礎, 因為佢係無咁場景嗰d嘢,同埋要入menu 做setting 。 要易用d就可能係J2. v1/2有viewfinder去playground好好用。 epl5就會啱snapshot user, 我覺得啫。

天道總司  謝謝意見  發表於 12-12-29 11:16

男爵府

引用:小弟快為人父,想買部單鏡機,主要為影BB用

原帖由 R-Papa 於 12-11-19 發表
小弟快為人父,想買部單鏡機,主要為影BB用,正在考慮以下MODELS,各位專家可否幫忙提供一下意見?

(a) NI ...
至於nex配支標準鏡都唔錯, 但係支tele真係重到無朋友。 先諗住無反應該短d., 但其實都好鬼長, 咁點埋身抱細路呀, 唔work 囉。 呢d係我個人經驗之談。 講番你d choice,. 成像:nikon. 易用:sony. 我由canon轉咗會。

首頁

尾頁

跳至