母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:你有你好意, 我有我堅持~

啱,個個阿媽都辛苦,要比bb最好既就係我地堅持既原因

侯爵府

回覆:annysbee 的帖子

雖然無追奶,不過我都每日泵3次,只夠1.5餐,朝早要4oz+早點,夜晚瞓前就7oz奶。
蟹、鵝、濕毒食物,同回奶食物,都戒咗。

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

我大仔餵咗6個月就無奶, 因為個時唔識上bk, 無人教點做先會多d奶, 呀仔6個月開始食奶粉d濕疹就爆到成身都係.......不之幾心痛

呀女出咗世, 哥哥都2歲lu, 返正都有奶, 所以決定每日都俾一餐哥哥食, 不過我係窮媽, 泵一次先得4-5安, 呀女一餐都要食4安, 所以都仲要追奶, 我相信好多人都覺得我好多餘, 不過我相人奶對bb好, 所以我會緊持

大宅

畀面勳章

其實我成日都好唔明,我又唔係泵人地個胸,點解身邊d人噤鐘意話奶粉同人奶一樣?
噤你有你相信奶粉,我有我相信人奶,我都無迫你餵人奶!
呀嫂個女3歲,是奶粉b。我女半歲全人奶b。
呀嫂話,頭6個月bb有抗體不會病,唔關人奶事,第7個月,我女會同佢女一樣會病!
為左佢呢句,我要堅持繼續繼續人奶!
老實說,泵出黎的不能說是「奶」,根本是一些「營養液」,果種質感有層次,有稔性。簡單說是「奶」簡直貶低左它!

annysbee  唔係泵人地個胸...真係笑左出黎, 好爆呀  發表於 12-12-12 14:13

別墅

樓主咁正面睇99既說話真係好事,我最怕人地係暗示叫我轉奶粉,因為覺得奶粉好過人奶

我陀b到而家人奶3個月都冇戒過口,其實要戒d乜?怕影響bb邊方面?

annysbee  其實食物影響bb係好少機會架咋, 戒收奶食物就ok~  發表於 12-12-12 17:19

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我囡六個月開始食固體,我自己都慢慢無介口。現在九個月乜都食。

子爵府

引用:樓主咁正面睇99既說話真係好事,我最怕人地

原帖由 Fagu 於 12-12-11 發表
樓主咁正面睇99既說話真係好事,我最怕人地係暗示叫我轉奶粉,因為覺得奶粉好過人奶

我陀b到而家人奶3個月都 ...
我唔會怕人地想我轉奶粉,因為我跟本唔會轉,人地講之嘛,叫你轉之嘛,都未買埋奶粉開埋想質你個b食,我係唔會因為啲無聊人講啲野叫我轉我就聽話走去轉食奶粉! 如果邊個夠膽真是走去買埋奶粉開埋要比我bb食的話,何止反枱呀我想像唔到我會發癲發成點

annysbee  Agree Agree~~我都唔會sell人餵人奶的, 各人有自我選擇權~  發表於 12-12-12 14:13

大宅

引用:Quote:chrisbaby+發表於+12-12-11+11:47+您

原帖由 annysbee 於 12-12-11 發表
我99確實又真係對我幾好的~
其實, 日久見人心, 我認為只要我對佢地好, 佢都會對返我好的~
我都係俾d 衰99洗左腦。通常99叫得停餵都係驚人奶唔飽,唔夠營養,話就話怕你辛苦,背後都係呢d歪理,如果真係支持,你理得我餵幾耐,都餵左一年啦。

複式洋房

回覆:annysbee 的帖子

複式洋房

引用:其實我成日都好唔明,我又唔係泵人地個胸,

原帖由 honeylouie 於 12-12-11 發表
其實我成日都好唔明,我又唔係泵人地個胸,點解身邊d人噤鐘意話奶粉同人奶一樣?
噤你有你相信奶粉,我有我 ...
Agreed 都唔明點解D人成日問餵到幾時,話人奶餵到六個月之後冇營養

伯爵府

大宅

大宅

Fagu 發表於 12-12-11 16:37

我陀b到而家人奶3個月都 ...

因為我媽都成日怕我辛苦, 叫我戒人奶, 所以99都應該係好意~

因為我意志超級堅定, 無人可以迫我唔做lee d好既野~hohoho
更何況, 我唔係同99住, 佢係控制唔到我餵人奶定奶粉架ma, 所以佢一定係好意黎既

別墅

回覆 annysbee 的帖子

你真係好好好+ve,佩服!!!
我兩老都唔係一齊住,但佢地會間唔間中"提"我,話用奶粉一樣,覺得我冇乜必要咁麻煩,又唔知衞唔衞生
我當然又係死硬派,唔會理會佢地講乜,仲會發火叫佢地收聲

大宅

佢地提我就當唱歌, 借d 2扯開話題就ok, 唔洗發火~~

反正唔係一齊住, 佢又控制唔到我, 咪佢有佢講, 我有我餵, 免傷和氣lor~
做左呀媽, 更加唔想傷害自己/C6呀媽....免得呀囡學左~

大宅

我自己亞媽同99都好鍾意我餵人奶

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊