時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小米米 發表於 12-12-21 23:24
你感性地覺得梁振英很真心幫香港人
我是用理性,耳聞目睹梁特首為簡單為一件僭建事件,可以爆石 ...
哪你如何看待班潛建議員問題?

男爵府

CKBB 發表於 12-12-21 23:27
哪你如何看待班潛建議員問題?

是否人人都有僭建, 便代表這已經成為一種認可的犯法行為, 而我等市民需要調低自己的道德水平, 以及法理觀念去遷就一干人等的犯法行為?

你先跟我弄清楚這個邏輯。

任何人犯法,當然要依法行事, 我們是要求執法那位, 是一視同仁去執法。

男爵府

引用:+本帖最後由+小米米+於+12-12-21+23:54+編

原帖由 小米米 於 12-12-21 發表

Discuz

男爵府

引用:Quote:小米米+發表於+12-12-12+16:49+我發

原帖由 WChan 於 12-12-12 發表
我都覺得蔣女士真係少d出聲為妙, 真係多得佢唔少.

同意要發言留番俾李慧琼、陳克勤算啦, 唔係真係影響 ...

禁止訪問

男爵府

小米米 發表於 12-12-21 23:37
是否人人都有僭建, 便代表這已經成為一種認可的犯法行為, 而我等市民需要調低自己的道德水平, 以及法理觀 ...
沒錯!市民要求一視同仁。但班只懂批評別人的議員卻似乎連這簡單道理也未明
連出來面對公眾解釋都沒能做到
只懂叫敵人下台下台
這等就叫一視同仁嗎?

男爵府

CKBB 發表於 12-12-22 14:16
沒錯!市民要求一視同仁。但班只懂批評別人的議員卻似乎連這簡單道理也未明
連出來面對公眾解釋都沒能做到
...

你的論斷,跟今日新聞那班支持cy 如出一轍。

我想說, 現在不是只有那數位, 你覺得他們有僭建沒資格批評梁振英, 我等有很多市民都奉公守法, 亦不認同梁振英的行為, 那有資格批評他吧?

議員、鄉紳, 更甚是特首, 都不可以有特權將犯法行為合理化。

我也是住獨立屋, 對不起, 實不苟同你們說成人人都僭建, 我買屋前,睇過晒份則, 不是人人都是梁振英。

各位梁粉, 以及幫政府網上「收風」的有關人士, 我告訴你, 我正是因為你們散佈那些歪理, 說甚麼人人有僭建, 意圖減輕僭建的程度, 不斷調低民眾的道德水平、法理觀念, 我覺得非常反感。原本不打算出聲, 覺得梁振英一定「過骨」,一切不了了之……係你們逼我這種師奶仔出聲。

究竟我們怎教下一代? 這裡是香港, 不是梁振英的香港。一個輕視法則, 更刻意從「小事」處處隱瞞錯處的人, 怎做特首?

不好好把持法治,道德, 香港今日已有地溝油, 頭髮豉油亦不遠矣; 大陸的貪污、李旺陽、上訪、豆腐渣、拐子佬……終有一日, 甚麼都有。

我只是平凡主婦, 我的大道理, 是大陸香港不要一體化, 尊重一國兩制。否則, 這便不是適合我孩子居住的地方。

禁止訪問

男爵府

小米米 發表於 12-12-23 00:33
你的論斷,跟今日新聞那班支持cy 如出一轍。

我想說, 現在不是只有那數位, 你覺得他們有僭建沒資格批評梁 ...
不敢認同。首先,請不要斷章取義把一兩項所見到的就說成對方為梁粉或什麼幫政府收風人士
唔知閣下又是否為泛民人力嘅特務人士?
本人重申對於政府政策有認同有反對
若然政府推行全保,本人是反對的,此為一例子
本人對於CY潛建是不對
但重申希望各"尊貴"的潛建(只少為已揭發)議員都可以企出黎解釋一下
惟此一小步亦未能做到,卻五十步笑百步
如何服眾?

禁止訪問

回覆:不如我們一人一張明信片寄俾梁振英,問佢其實記得些甚麼

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:歪理愈多愈能刺激元旦遊行人數

原帖由 fattykitty 於 12-12-23 發表
歪理愈多愈能刺激元旦遊行人數
唔使驚喎,到時都係講之嘛,講夠八百萬人都仲得

天朗氣清

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:最緊要北京信

原帖由 fattykitty 於 12-12-23 發表
最緊要北京信
泛民最壇長講住大話話人講大話

天朗氣清

禁止訪問

珍珠宮

引用:"泛民最壇長講住大話話人講大話"咁似無誠

原帖由 Batgirl 於 12-12-23 發表
"泛民最壇長講住大話話人講大話"

咁似無誠信嘅689話唐唐無誠信(但689就呃到個寶座)
所以泛民應該第一個下台,同冇資格要求別人下台。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+fattykitty+於+12-12-23+發表

原帖由 tinlong22 於 12-12-23 發表
唔使驚喎,到時都係講之嘛,講夠八百萬人都仲得
報大數,講大話之餘,仲要被人詢問就唔回應,仲要話別人講大話。

首頁

尾頁

跳至