論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

前工人唔需要煮反, 煮埋比佢食,

佢只需要煮2 餐反比我個2歲小朋友食.

清潔 . 洗衫,

我返屋企, 就即刻TAKE CARE 我個囝,

夜晚飲奶, BB 瞓都係我做番.

間唔中又比下餅卡佢, 唔通我對佢太好, 佢覺得係老馮? 應該?
認真就輸了!

大宅

minimeme 發表於 12-12-13 11:19
想法一至. 所有bb野我都唔放手比工人做. 而且我同老公都係有手尾 整齊清潔的人. 所以我都無乜野比工人做.
...

好多時我都寧願自己做返. 但比親戚/朋友話我工人太得閒.

zitzai  人地講我當聽唔到。最終個仔同自己o既關係一定係自己最清楚&受番晒  發表於 12-12-13 21:56

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:有工人,但是有些事仍堅持自己做

我間房唔洗佢執,床單老公換,我地唔鍾意外人入主人房,部鋼琴係我寶貝唔洗佢抹我自己抹,老公d模型都係自己抹!

大宅

matthewconnielo 發表於 12-12-13 16:16
前工人唔需要煮反, 煮埋比佢食,

佢只需要煮2 餐反比我個2歲小朋友食.
咁你個工人仲得閒過我個工人

matthewconnielo  糾結左好多鄰居D 賓賓. 態度就越來越差喇. (個工會工人有差不多5千人工)  發表於 12-12-13 17:52
matthewconnielo  因為我個鄰居係今年請左個乜鬼菲菲工會幹仕, 成日攪好多活動  發表於 12-12-13 17:51
matthewconnielo  佢唔心足唔緊要, 但係唔好蝦我 寶貝囝嘛.  發表於 12-12-13 17:50

大宅

cheungkaka 發表於 12-12-13 16:23
好多時我都寧願自己做返. 但比親戚/朋友話我工人太得閒.
身教好重要。我唔想個女第日倚賴工人。我家姐d細路習慣乜都交比工人做,連倒杯水都唔做,無人幫佢倒就直情唔飲。我唔會制做厘種文化係我屋企

cheungkaka  agree  發表於 12-12-13 17:33

大宅

有好多嘢都是親力親為,但有時想行下街約下朋友食下飯吹下水有啲自由放鬆時間.工人就在家睇住啲小朋友.

男爵府

開心吸收勳章

回覆 sweet2008 的帖子

我都係咁㗎,除了家務,洗衫熨衫,其他嘅全部我自己做番,尤其是湊仔嘅嘢,我唔放心,所以一d都唔會比佢點。我哋又成日全家去旅行,好多時都係吉屋,所以我d朋友都成日笑我買間屋比個工人住!

珍珠宮

eggcarol 發表於 12-12-13 09:27
沖涼、餵食飯、照顧BB,全部都我自己做,我唔鍾意工人接觸我BB,所以工人只需做家務同煮飯,因為我唔太識煮 ...

我都係好唔鍾意工人掂我仔!可以自己做就自己做!再講沖涼驚危險,煮粥仔驚佢煮唔熟 or 唔乾淨 or 剁唔碎骾親我仔,餵飯驚佢辣親我仔,我連暖杯入水都唔敢叫佢。好彩有公公婆婆幫手,工人平均一日都抱唔到我仔 1 次,阿仔食o左 solid 大半年,從來未俾佢餵過。我地出街都必定唔帶工人,我 1 個人帶仔都唔會叫佢,佢只係負責清潔屋企,有指導下煮飯

侯爵府

朝早返工就咩都姐姐做,我放工返黎姐姐就主要做家務,我就主打陪阿仔,不過就算我唔想做,沖涼,陪訓等等等等,阿仔都唔會放過我,一定要我做返..
所以阿仔訓佐果個幾鐘到既自由時間我好珍惜的~

大宅

睇完大家既情況都差不多, 無乜野比工人做. 我其實己去到忍無可忍既地步. 工人己經夠得閒佢仲要勁偷懶, 有好多野可以做得details d, 如果佢覺得悶而又想打好厘份工.

大宅

其實姐姐只係做家務,照顧小朋友都係自己一手一腳湊返

大宅

回覆:Sugar~sugar 的帖子

我同你一樣工人只係清潔同煮飯,其他我自己做返。

伯爵府

回覆:sweet2008 的帖子

我除了返工時間外,所有野都自己經手,十幾年如是,我個女同我關係一向都好,因為除了要返工,我會親力親為照顧佢,煲湯都配好晒料,姐姐只是幫手洗,所以我老公成日話無工人都得!

大宅

我想你們多數得一個小朋友又有長輩幫手,所以照顧小孩可親自做番。我放工回家接近8點,所以一定叫姐姐早d比他們吃飯。由第二個B開始,好多事都要姐姐幫忙,有第3個B後再請多個賓。晚上食完飯重要check大女功課,細果2個有時要叫姐姐陪玩。我都想細B被照顧得好d,但係唔識分身,希望佢快d病好(d大返學後會帶菌)!現在3個小孩一起,自己做唔哂!

大宅

引用:我想你們多數得一個小朋友又有長輩幫手,所

原帖由 pinky888 於 12-12-14 發表
我想你們多數得一個小朋友又有長輩幫手,所以照顧小孩可親自做番。我放工回家接近8點,所以一定叫姐姐早d比 ...
係呀,我得一個小朋友,冇長輩幫手架,不過係FTM,有姐姐幫手做家務我先可以全心全意湊女

首頁

尾頁

跳至