論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:究竟邊個先係工人??

你仲忍到佢既?炒得啦

大宅

其實好多嘢教過講過,好似出街d細路要予備d乜,去茶樓飲茶要洗杯洗碗,甚至我哋唔得閒要幫手睇住d細路咁,只不過呀姐唔願做啫!佢有d乜嘢唔妥我都有即時出聲,不過聽唔聽得入耳又係另一回事。
今朝仲火,佢今日放假,一早出咗門,我老公跟手去洗手間,發現個洗手盆邊四圍都係水,d水仲多到浸住放響側邊嘅櫃桶仔,大姐,你放假我唔要求你做嘢,但都無理由要我執佢手尾;跟住我哋出街,打開櫃桶攞衫出嚟俾d細路換,點知發現前日洗嘅衫已經收咗入去,但仲係濕濕地,check番有成6、7件衫都係未乾透,離晒譜!

只許周官放火 不許百姓點燈

大宅

引用:如果係我,見佢冇反應想做任何野,我會直接

原帖由 kachun0123 於 12-12-16 發表
如果係我,見佢冇反應想做任何野,我會直接叫佢做,唔好諗住佢會自動自覺去做,你叫佢睇住小朋友,佢咪睇住 ...
完全認同

禁止訪問

引用:其實好多嘢教過講過,好似出街d細路要予備d

複式洋房

佢係唔係海外賓/印,第一次打工,佢哋係唔識自動自覺,你要俾揩示,仲要十分清楚,好像robot,按掣才會動,亦冇common sense,你需要出街,早一點講清楚幾點出發,你需要佢照顧小朋友就不好界佢吃東西,安頓好,再畀佢吃,厠所的水就一定要講清楚,叫佢不能再犯,話佢知,請佢是因為要佢幫手清潔家居,並不能make a mess,你的工人有的缺點只係一般工人的通病,如果佢改,都ok,如屢勸不改,當然要炒。

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

都真是幫唔到手

水晶宮

dogdogling 發表於 12-12-16 15:30
,點知發現前日洗嘅衫已經收咗入去,但仲係濕濕地,check番有成6、7件衫都係未乾透,離晒譜!

唔識分冷暖, 唔識分乾濕, 唔識緩急先後, 全都係工人的通病.
有時我會慨嘆, 原來係好難搵到個正常人黎打我份超級筍工
(working couple with a 9-yr old boy taking school bus to a whole day school, no grandparents staying at home).

大宅

今朝見到d未乾透嘅衫已經火起,已經將d衫拎咗出嚟,要佢聽朝洗過。我之前對佢隻眼開隻眼閉,不過經過呢個星期,我真係忍唔到,今日特登將屋企有d乜嘢唔企理嘅地方全部映低相,包括水浸嘅洗手盆邊,舖麈嘅按摩椅,熨完重係唔直嘅恤衫,有麈嘅地下⋯聽朝一獲過爆佢!
講真,雖然我有3個小朋友,但屋企工作量一d都唔算重,佢只係做下一般清潔,煮一餐飯咁大把(好多時我會返99/我媽咪度食晚飯),大仔自己照顧自己,唔駛佢理,三仔食人奶,沖涼換片我自己搞唒,中間嗰個唔跟佢,餵飯換片沖涼我自己做,亦唔放心俾佢搞,99好多時會上嚟幫手,老公放工亦會幫手湊,連架車都唔駛佢洗,我老公自己洗番,所以呀大小姐重得閒過我,下畫食完飯洗完碗基本上佢無嘢做,響廚房由3點坐到6點半我都由得佢,我呢份稱不上荀工,但亦唔係好辛苦刻薄佢,佢既然唔識珍惜唔緊要,我聽日會爆佢一獲,之後會安棑佢下晝做番多d嘢,唔會再有時間佢得閒坐。

joanie731    發表於 12-12-16 18:51

珍珠宮

birdbird 發表於 12-12-16 18:21
唔識分冷暖, 唔識分乾濕, 唔識緩急先後, 全都係工人的通病.
有時我會慨嘆, 原來係好難搵到個正常人黎打我 ...
唔識分冷暖, 唔識分乾濕, 唔識緩急先後, 全都係工人的通病. --> 全中!!

我仔夜晚 6:30 沖涼,7 點鬆公公婆婆o黎晒全家人等我件慢世摩王炒埋碟菜開飯,已經手腳極慢我 & 婆婆都’鏈’住條頸忍住唔出聲,佢仲死去執廁所o的o野 mouth:。有次慶慶地直程問佢係咪驚盤水走o左去。而家話過 n 次後先唔敢

大宅

頭先同老公傾開,原來我老公好慶,話有一次佢朝早洗好steam緊奶樽,跟手送我大仔去搭校巴,臨出門口前同我老公講d奶樽steam緊,熄燈就ok可以拎出嚟。我老公打咗個突,無諗過呀大小姐會吩付佢做嘢,好嬲咁應佢你返嚟先整咪得囉。
我99都話呀姐都吩付過佢做嘢,話說我99會煲涼茶,我哋會留d飲品膠樽拎去99屋企裝涼茶返自己屋企飲,雖然d膠樽晤重,但好ai 咋,所以不嬲都係我哋拎去99屋企,而我哋不嬲都會叫呀姐洗乾淨d樽,由佢幫手拎去99度。有次我99上嚟我度幫手,臨走前呀姐響廚房拎袋未洗嘅樽俾我99,叫佢拎返屋企,我99見無椗去照拎走咗番去洗。99好錫我同我d細路,所以我同我老公都好尊重我99,唔好話吩付佢做嘢,連大聲d同佢講嘢都唔會,呀大小姐居然夠膽死叫我99做嘢,又老點阿sir,佢真係死得!
頭先我拎d未干嘅bb衫出嚟俾佢睇,佢死撐話check 咗已經乾先入櫃桶,又多條做錯嘢唔認嘅罪,聽朝我會將佢d衰嘢攤出嚟同佢講,如果仲係咁,我會送呀大小姐番菲律賓吔蕉。

侯爵府

真係炒得…不過其實我好想知你大仔得歲幾已經要返興趣班?

大宅

大仔就嚟6歲,日常生活如梳洗食飯沖涼自己搞掂,大小姐只係接送佢撘校巴。
二仔歲幾,唔跟大小姐,沖涼餵食換片我或老公自己嚟,大小姐只係煮飯仔比佢。
三仔兩個月,食人奶,所有照顧嘅工作由我自己做哂,基本上大小姐唔會亦唔需要湊bb

大宅

今朝我爆咗呀姐,例牌唔認整到洗手盆邊濕曬,仲話有同我哋清洁咗先出去,唔通我老公屈佢咩?我哽係信我老公啦!跟住同佢講有關看住d細路嘅問題,就一味講sorry,話下次唔會,再同佢講d衫熨得好馬虎熨完仲縐,又係講sorry,佢話佢會一陣熨番,清潔做得好求其,d地方有麈,佢居然夠膽死問番我d地方係咪日日要抹,下,乜唔係應該要日日枺架咩?,仲有,我指住地下d麈問佢,點解抺完成掃完地仲會有,係咪求其做樣抺下就算,佢駁咀話抹完地一兩分鐘就有麈,乜我屋企係街嚟咩?咁快有麈??
之後再鬧埋佢好將d濕衫放入櫃,話呀sir好嬲,因為佢最緊張d小朋友,但竟然打開櫃d bb衫仲係濕;佢d返工恤衫西褲又縐,佢做緊嘢時又唔幫手睇住d小朋友。我越講越慶,直頭話佢一d都唔helpful,如果係咁我哋屋企唔需要你,最後我問佢仲係咪想響度做,唔想嘅就開聲,佢又話佢想繼續做,話會改。好!我就忍多你兩個星期,如果無改善嘅就炒!

水晶宮

唔好抱咁大期望啦.
搵定第二個啦.

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

搵定第二個LA。
我啱啱炒左個菲,做嘢唔用腦之餘又唔知自己身份係工人,完全幫唔到手好多時令到我好興,佢來左2個幾月時己經想炒佢,諗住俾機會佢可能有得教,半年後都係頂唔順,上星期六炒左佢。

大宅

同剛炒菲姐不相百衆

宜家d阿姐都唔係來做嘢...根本無心,只係來旅行/shopping/借錢....駁炒走人

複式洋房

引用:今朝我爆咗呀姐,例牌唔認整到洗手盆邊濕曬

原帖由 dogdogling 於 12-12-17 發表
今朝我爆咗呀姐,例牌唔認整到洗手盆邊濕曬,仲話有同我哋清洁咗先出去,唔通我老公屈佢咩?我哽係信我老公 ...
我都係好似你咁,鬧鬧下都問佢仲想唔想做,但最終我都決定炒佢,因為都係冇改善!

大宅

唔係老屈佢,有相為証,佢一日到黑拎住個掃把撩下撩下,屋企都居然有咁大舊麈,仲污糟過未有工人嗰陣,都唔知請佢番嚟做乜?

大宅

同老公商量過,留佢多兩個星期之後就炒。今朝話完佢諗住會好幾日啦,點知呀大小姐淨係好認真咁熨完幾件衫之後打回原型,屋企有屋企舖麈,佢下晝繼續爭取時間響廚房坐;叫佢煮米粉做午餐,之前已經教咗佢米粉同湯分開煮,食之前先將d湯同米粉放埋一齊滾一滾先食,呀姐就將所有嘢放埋一齊煮算數,話佢佢又駁咀。

其實我哋積埋積埋好多不滿,清潔馬虎了事,之前仲夠膽死將掃完地嘅垃圾倒入浴缸;唔跟order做嘢,叫佢日日枺玩具則則膊唔做;教佢煮餸又唔聽,自己鐘意點就點;要佢幫手睇住d小朋友時就呢埋響廚房,我哋同d小朋友玩緊時就死出嚟夾硬抱住佢;最大罪嘅有一次大仔響上格床落嚟時跌倒,佢在場睇住都唔第一時間通知我哋,要個仔同我哋講佢跌親撞倒個頭,再問佢佢先講。

自問對佢晤差,佢嚟到所有床鋪枕頭買新嘅俾佢,洗頭水沐浴露牙膏牙刷供應埋,佢要飲咖啡又買俾佢,驚佢有時會肚餓買定d餅俾佢做小食,出街食乜都予佢,連H牌雪糕都俾佢食,驚佢涷又俾褸又俾冷衫,噓寒問暖,諗住佢一個人離鄉打工別井好慘,仲教大仔事事尊重姐姐,對佢好d等佢有心機做嘢,點知諗番轉頭佢一開始根本就無心做。

如果我哋炒咗佢唔會再請工人,因為真係好勞氣好辛苦,貼錢買難受!

首頁

尾頁

跳至