家事百科

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

回覆 Iceman00852 的帖子

你有冇見過酒店沖涼房啲玻璃有漬呀,呢啲就係平貴既分嘢.

大宅

引用:回覆+Iceman00852+的帖子 你有冇見過酒店

原帖由 sang02363 於 13-01-09 發表

你有冇見過酒店沖涼房啲玻璃有漬呀,呢啲就係平貴既分嘢. ...
我唸住酒店日日有尊人抹,水漬係日積月累所以有唔出奇

大宅

引用:Quote:Iceman00852+發表於+13-1-9+16:41+真

原帖由 哈哈媽咪 於 13-01-09 發表
你真係試下。去文具店/家具店有D黃色既細細把剷刀幾蚊一把。用水整濕塊玻璃然後平面由下面剷上去。會見一好 ...
強化玻璃究竟有冇coating? 同剷佢會花曬?

子爵府

不過玻璃真係有分靚同唔靚.

男爵府

應該不是劣質玻璃的分别。你可以用洗衣粉去抹。或找一些remove limscale的cleaning products。

大宅

引用:應該不是劣質玻璃的分别。你可以用洗衣粉去

原帖由 keene 於 13-01-09 發表
應該不是劣質玻璃的分别。你可以用洗衣粉去抹。或找一些remove limscale的cleaning products。 ...
例如嘜野呀?

大宅

引用:回覆+Iceman00852+的帖子 不過玻璃真係有

不過玻璃真係有分靚同唔靚.
我相信玻璃都有靚同唔靚,不過,比較難相信會影響清潔,點解呢?

keene  agree....  發表於 13-1-10 00:57

子爵府

我有個朋友做玻璃外長,佢話靚既玻璃1抹就得,唔靚果啲用嘜都冇用,我朋友話沖完涼冇即刻抹走浴屏啲梘漬,日積月累所以食哂在玻璃裏面,如果你換左就要每次沖完涼就要抹乾淨.

伯爵府

Iceman00852 發表於 13-1-9 21:48
強化玻璃究竟有冇coating? 同剷佢會花曬?
唔係架!如果把剷刀唔係崩左變形。用打平黎剷一定唔會剷花。如果打直刮用尖位就一定會花我連浴缸平面位都係咁剷。冇問題!
我之前都有浴瓶又係冇乜點清理過。後尾有個裝修師父教我好多平面既漬都可以濕水用剷刀剷走污積。
我連浴瓶裡面既瓷磚表面都係咁剷
不過打刀一定唔可以崩。同如果用刀過度同把刀用得耐把刀片會烈咁就要換過把!會斷烈彈出黎。小心。

大宅

引用:回覆+Iceman00852+的帖子 我有個朋友做玻

我有個朋友做玻璃外長,佢話靚既玻璃1抹就得,唔靚果啲用嘜都冇用,我朋友話沖完涼 ...
好多謝你講咁多比我知呀!

大宅

引用:Quote:Iceman00852+發表於+13-1-9+21:48+強

唔係架!如果把剷刀唔係崩左變形。用打平黎剷一定唔會剷花。如果打直刮用尖位就一定會花我連浴缸 ...
我一定放假要試下,真係唔服氣整佢唔甩呀!

禁止訪問

回覆:強化玻璃浴瓶有千年水漬點洗?請問有冇人知呀

子爵府

希望你成功,如果得既話,請通知聲,同放上黎分享吓.

大宅

引用:回覆+Iceman00852+的帖子 希望你成功,如果

原帖由 sang02363 於 13-01-10 發表

希望你成功,如果得既話,請通知聲,同放上黎分享吓.
我會㗎啦! 昨晚病病地,未試

大宅

有冇用過漢威玻璃潔?我之前都係洗極都有漬,唔敢話100%起哂漬,但都起到80%

子爵府

回覆 skincat 的帖子

我都用過,都係唔得.

禁止訪問

回覆:強化玻璃浴瓶有千年水漬點洗?請問有冇人知呀?

大宅

引用:我試過用最幼嘅鋼絲刷可以整走的漬,不過最

原帖由 瑤瑤爸爸 於 13-01-11 發表
我試過用最幼嘅鋼絲刷可以整走的漬,不過最好都係叫老公做,因為都幾吃力

...
多謝你意見,我相信用得鋼絲刷就同用刀片情況差不多,我都會試。

大宅

引用:Quote:Iceman00852+發表於+13-1-9+16:41+真

你真係試下。去文具店/家具店有D黃色既細細把剷刀幾蚊一把。用水整濕塊玻璃然後平面由下面剷上去。會見一好 ...
試左,失敗左,D水漬仍然喺度,點算呀?

大宅

回覆:Iceman00852 的帖子

我半小時前用白醋浸抹手紙,同天拿水浸抹手紙,當然分開貼,貼落玻璃度睇下,食完早餐返去睇下會唔唔清倒。

首頁
12345...7

尾頁

跳至