時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

WChan 發表於 13-1-31 21:54
作為一個特首如果因為有個人走嚟UP幾句就話要告人咁就真係大笑話啦!

DREAM BEAR 點解要爆料??? 佢係想特 ...

「大話」?以梁振英的性格,一字一句都忍不來,劉夢熊成篇「大話」佢忍到?:mrgreen: 未來四年多的任期,佢每發一次律師信告人誹謗,都應該提醒佢,今日的他為何如此烏龜:mrgreen: 

劉夢熊爆料動機再賤,此等小人,當初為求有人幫自己「登位」,亂用人,現在被人反咬一口,梁振英絕對不是君子,這便是「和而不同」。

此刻要求我們的行政長官行為、人格要高尚,原來要求很卑微,大家道德標準不同,難以求同存異,很可悲。我相信,在「親子王國」應該尚有人認同民婦的意見。

梁振英是否需要告劉夢熊誹謗以示清白,當然有此需要,劉夢熊句句「誣蔑」梁特首的控訴,完全動搖香港一直與大陸不同的核心價值,如果不是香港,劉夢熊指責的是大陸任何一區的長官,一定沒有現在回響。

因為這是香港,一國兩制的香港。

梁振英又不是犯刑事,甚麼「疑點歸於被告」,用不著的。劉夢熊講緊是梁振英的人格、處事手法、政治理念,這些法庭可以審到嗎?唯有梁振英僭建那三位證人,根本在講大話,根本需要全盤再審核這個人僭建事件。

他用官位拉攏這種小人有犯法嗎?有違反公務員條例嗎?

無。然而,將官位視作籌碼,用人唯親,正是禍及政府架構,他上任短短數月,已經不是第一次。

他將泛民形容成「敵我」之分,跟長毛最相配,要知道,長毛偶像是誰?梁振英是甚麼人,大家根本信奉相同信仰的人。

沒錯,我等市民真的拿梁振英沒辦法,所以,咪剝花生等睇戲囉:mrgreen: 我非常想知劉夢熊所講,究竟梁振英答應富豪傳媒大亨甚麼事?:mrgreen: 董建華、曾蔭權都無做到的事,他梁振英拍晒心口答應是甚麼:mrgreen: 這個疑團一定要解。

在此,希望劉夢熊身體健康,長命百歲:mrgreen:

子爵府

畀面勳章

?-(小米米 發表於 13-1-31 21:25
你唯一講得最正確的,是「告~迫使熊先生迫虎跳牆」 曾是頭號梁粉的熊,必有勁料在手,很簡單, ...

首先, 我都想問你, 點解係都要CY去告熊先生誹謗以示清白? 唔告即係表示自己心虛? 有句說話叫清者自清, 可以嗎? 你很喜歡看大龍鳳, 大可以自己買DVD看過飽吧! 下次, 又有某某去說三道四, 是否CY唔去告, 又是自己心虛呢? 告不入, 又要CY比訟費? 不是輸名譽也要他輸訟費吧....利害利害!

還有, 你是否未審先判呢? 你好像比包青天更利害吧! 既然你已有既定立場, 再說也只是浪費時間!

政治化是一定的, 當然你可堅持沒有, 沒人能控制你的思維, 自我感覺良好便可以了!

泛民和政棍有沒有攪事, 有沒有把事情政治化, 無限放大, 你認為沒有, 我認為有, 這是大家政見不同! 其他網友自會觀察和定斷, 不用閣下替泛民和政棍粗心了!

男爵府

:mrgreen:Carelesswhisper 發表於 13-1-31 22:52
首先, 我都想問你, 點解係都要CY去告熊先生誹謗以示清白? 唔告即係表示自己心虛? 有句說話叫清者自清, 可 ...

愛告人以示清白,真的是梁振英的作風:mrgreen: , 你去做下功課先啦:mrgreen: 無奶油今次咁大件事, 社會迴響咁大, 佢唔告架, 難道真係同夢熊有親:mrgreen:

那些訟費, 對特首來說太小兒科,你不用擔心:mrgreen:

政棍在劉夢熊與梁振英之間的恩怨擔任甚麼角色? 他們走去聲援夢熊? 示威? 在立法會連提出不信任動議能力都沒有的政棍, 佢地有甚麼權力? 其實,整件事關政棍咩事? :mrgreen:

我覺得好好笑, 你以後每講一次政棍, 還請各位有時間的JM , 不如幫你就不同議題, 都先權衡一下, 究竟政棍在那議題上的權力有幾多, 還是班建制派影響議員的能力最大, 這樣, 才可以衝量, 那班政棍究竟怎樣有力量去整衰香港, 香港真係嘈幾句就衰咁脆弱? 你唔好玩啦:mrgreen:

其實,「政治化」一詞, 你理解有幾多? 有甚麼負面意思:mrgreen: 具邏輯的討論, 很多時候要先弄清楚一些字眼的意義:mrgreen:

更「政治化」其實有甚麼意思? 事件兩位主角, 好歹都叫做政客:mrgreen: , 爭論內容亦是政治事件, 你不如講下, 告夢熊會更「政治化」, 究竟希甚麼意思。

我回應, 不是基於自我感覺, 是因為, 我真的很愛香港:mrgreen: , 就是這麼簡單:mrgreen: 如果有一天, 我連自己相信的核心價值, 完全沒有一人認同, 我會帶仔女移民, 從此絕跡bk 架喇:mrgreen:

eldestadventure  good  發表於 13-2-10 14:03

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

小米米 發表於 13-1-31 22:49
「大話」?以梁振英的性格,一字一句都忍不來,發律師信,劉夢熊成篇「大話」佢忍到? 未來四年 ...

作為候選人先籌組班子呢個係人知常情, 唔通等中選先去搵自己班子?? 所以唔好講到咁係咩小人所為, 至於後來係咪真係如BEAR BEAR講無兌現就要等劇情發展, 但係既然呢個人係唔適合, 亦無理由為左言而有信就不理香港人福祉都夾硬要比佢入行會.

有邊個上場唔係用人唯親??? 組班當然係要搵同自己理念相同, 合拍既返嚟, 唔通搵長毛, 郁文, 卓人返去, 日日同自己頂到行??? 你話佢請哂自己D叔伯兄弟就有問題JE, 搵同自己夾既專業人士做班子又有咩問題呢???

係香港政治界要搵人格高尚既人........真係好想閣下介紹幾個嚟聽下, 我都好想知邊個係政界白雪公主/王子........

我都會拭目以待, 睇下DREAM BEAR 仲有咩驚人野爆出嚟

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:Carelesswhisper+發表於+13-1-31+22:

原帖由 小米米 於 13-01-31 發表
愛告人以示清白,真的是梁振英的作風 , 你去做下功課先啦 無奶油今次咁大件事, 社會迴響 ...

看來你對CY有深入研究,佢嘅作風,處事方法你都一清二楚,你既不是fans, 難道是敵人?自問不及閣下狂熱!

關於提出不信任動議,是理據不足,不被認同,沒必要成立吧了(不要再頼地硬了)!他們提出動議不成功,並不等如他們不是政棍,政棍可以係一班刻意攪事,不理民生的人!

政棍的定義,各人不同,等於長毛也有fans, 也許你的立場和你的容忍度大,認為某某某某某都不是政棍,全是一派胡言吧了!

政棍如何整衰香港,你自己多入BK和思考便清楚,我不去浪費時間跟你多說,當然你可堅持沒有政棍,他們都是一班愛港人仕,還可依舊叫我去好好學習何謂政棍吧!

政治化一詞,我亦不去跟你浪費時間,如堅持叫人去學習,真沒辦法!我所見到的是政客抽水,大造文章。。。

男爵府

Carelesswhisper 發表於 13-1-31 23:56
看來你對CY有深入研究,佢嘅作風,處事方法你都一清二楚,你既不是fans, 難道是敵人?自問不及閣下 ...

你如果不了解梁振英,幹嗎如此支持他?我有了解這個社會發生甚麼事,特首告過甚麼人,報紙沒有「老作」,很易找到,又不是秘密。這不算甚麼「狂熱」,是一個市民對社會事件的認知而已。

我問你單就梁振英與劉夢熊事件,關政棍咩事?問你又撐開第二度,我明明係講梁振英與劉夢熊,你所講的「政棍」做過甚麼?我想,討論時,請理性小小,畢竟這裡不是維園,任何事件都扯上政棍亂罵一通,真係突顯一個人的無知,亦有點無理取鬧,何苦?:mrgreen:

以後,你每件事再扯政棍講,就請你用多小小邏輯思維、理據,用文明的方式去罵:mrgreen: 先衡量左「政棍」在該事件究竟有甚麼權力,又有甚麼影響力等,這樣才有討論下去的空間,單就今次討論的話題,佢地真係無野做過。

你連「政治化」一詞怎解釋也答不上,那麼,下次不要再在討論時,再用這種連自己也解釋不來的字眼了,這種形容毫無意義,亦突顯閣下用字貧乏空洞。 

男爵府

WChan 發表於 13-1-31 23:24
作為候選人先籌組班子呢個係人知常情, 唔通等中選先去搵自己班子?? 所以唔好講到咁係咩小人所為, 至於後來 ...

和而不同, 同而不和, 梁振英是哪一種, 不用問。

最慘佢係搵能力最差那批, 整個班子,除了高永文本身也是一個有能力的人, 那些梁粉何德何能, 跟你難討論下去, 波波已經是一件垃圾。高靜芝更加不知所謂, 有幾多AO 服?

係,真係要拭目以待:mrgreen:

我覺得dream bear 已經本死, 佢如果無有力武器, 唔會咁勇:mrgreen: 我拍心口講句, 一定好精彩:mrgreen:

子爵府

畀面勳章

小米米 發表於 13-2-1 00:31
你如果不了解梁振英,幹嗎如此支持他?我有了解這個社會發生甚麼事,特首告過甚麼人,報紙沒有「老作」, ...

哈哈! 其實我都好LIKE葉劉架, 甘我算唔算背叛CY? 唔該再唔好見到唔反CY就話係佢fans, 以事論事, 有d政策上的大方向係抵讚, 所以我支持! 我不是為反而反的吧! 你的認知和價值觀, 不會是指標吧!

梁振英與劉夢熊事件,關政棍咩事?哈哈! 政棍借題發揮, 批鬥大會, 不理民生, 政治抽水, 難道你真的看不見?

我都希望討論時,請理性小小,這裡不是維園,亦沒有亞伯, 不要強加自己的核心價值在他人身上吧!

以後,你不喜歡他人評論政棍,就請你用多小小邏輯思維、理據,用文明的方式去細心思考, 到底為什麼他人說某某某某某是政棍, 但自己不認同時, 是不是自己有既定立場, 還是他人太不了解"政棍"的苦心....

政治化一詞, 我比條link你 (http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E6%94%BF%E6%B2%BB%E5%8C%96), 我不多作解釋了! 我都話唔想浪費時間lor, 冤鬼氣....

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:WChan+發表於+13-1-31+23:24+作為候

原帖由 小米米 於 13-02-01 發表
和而不同, 同而不和, 梁振英是哪一種, 不用問。

最慘佢係搵能力最差那批, 整個班子,除了高永文本身也是一 ...
批評往往好容易,你話CY 班子廢,但係現今政治氣氛咁混亂,下下好似開批鬥大會既立法會,有幾多有能之仕仲敢入政界送死? 馬時亨,梁錦松我都覺得係叻人,但都敵不過傳媒既唱功,做唔得耐就要下台,外面大把機會揾錢,點解仲要做呢份吃力不討好既工? 我相信佢地當年放棄高薪厚職的確係想為香港做返d野,但結果係令人好氣餒。

所以現實就係現實,講係好易,但真係要做果個要面對既問題就唔係講果個講得咁輕鬆,正如我問邊個係政界白雪公主/王子,都唔係咁易交到人名出嚟啦!

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:Carelesswhisper+發表於+13-1-31+23:

原帖由 小米米 於 13-02-01 發表
你如果不了解梁振英,幹嗎如此支持他?我有了解這個社會發生甚麼事,特首告過甚麼人,報紙沒有「老作」, ...

政棍就是政治人物以難於實行或者不切實際的空話、以增加福利及好處等換取選票,增取選民支持。又或者以嘩眾取寵的說話,高調反對政府施政,爭取狂熱分子的選票。

訟棍就是熟悉法律的人士,作為涉案人的代表律師,利用法律上的灰色地帶,找尋證據的疑點、警方的偵緝程序錯誤或法庭的程序錯誤,令到真正犯罪者脫罪,而得到大筆報酬。
專登上網揾左比你,唔好再咁冤鬼氣。。。

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

咩依家律師黨拍烏蠅, 搵生意

男爵府

awah112 發表於 13-1-31 16:23
學下大班,d人自動比錢佢打官司
最後咪都係用擺平佢

男爵府

如果話CY班子廢

哪證明以前果班班子就更加廢丶廢丶廢

可以話係無做過任何嘢

例如水貨丶雙非丶壓抑樓價等等

琥珀宮

小米米 發表於 13-1-31 21:33
都說,梁振英已經不是第一次說要告人, 你了解清楚未?

最近一次發律師信俾報紙, 是人家形容了 ...

如果你信特首,應該去信提醒佢發律師信,單單在BK出帖

問人梁振英的意向,是否方向錯了?

我信梁振英有講過。
有"吉士"嘅從政者應該有承擔勇氣,

如同你呢位如此有"吉士"的信任者,行動吧!唔好只匿係

BK作空談。

梁振英,你幾時發律師信告劉夢熊,不可以龜縮。否則,

劉再爆更大單的時候,會「誣蔑」你更深!」

呢句好呀! 照咁寫去俾佢啦!我撐你

子爵府

引用:Quote:WChan+發表於+13-1-31+21:54+作為

原帖由 小米米 於 13-01-31 發表
大家不妨對照下此帖時一些叫CY必須發律師信去澄清自己清白嘅意見,同而家發左之後嘅評論,就知道何謂為反而反。

子爵府

引用:689+身有+c,點控告人?

原帖由 summichalle 於 13-01-31 發表
689 身有 c,點控告人?
唔告-身有C
告-打壓言論自由

果然係公我贏,字你輸。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+summichalle+於+13-01-31+發

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+csdenis+於+13-02-08+發表唔

原帖由 awah112 於 13-02-08 發表
行花市=扮親民

行一半走人=逃亡
笑左

男爵府

csdenis 發表於 13-2-8 12:14
大家不妨對照下此帖時一些叫CY必須發律師信去澄清自己清白嘅意見,同而家發左之後嘅評論,就知道何謂為反而 ...

昨日真係想出帖, 貼番當日梁振英的新聞, 誰知想加插入回應便死左機,部電腦有問題:mrgreen:

對照咩呀:mrgreen: 這個帖好些回應很有趣, 一直我都建議支持梁振英的不要跟車太貼,你話佢「告來吞去唔駛做?」,甚麼「很政治化」,不用一會,梁振英做晒俾你睇:mrgreen:  

我俾時間你睇清楚我的回應一字一句的邏輯:mrgreen:, 我都未開聲,昨日完全無人敢去講梁振英告《信報》的理據,你既然想講,我今晚慢慢同你講:mrgreen: , 一次過講晒,好唔好:mrgreen:

現在很忙,帶仔女去行花市,有仔女有家庭,過年好忙:mrgreen:

男爵府

awah112 發表於 13-2-8 12:52
行花市=扮親民

行一半走人=逃亡

你這些形容詞,不是今次事件範圍,不要撐得太遠。:mrgreen:

起碼,我無講過。:mrgreen:

首頁

尾頁

跳至