自由報料

跳至

首頁
12345...12

尾頁

別墅

Re: 想帶囡囡注射增高【生長激素】, 每月要四千, 你們點睇??

大宅

Re: 想帶囡囡注射增高【生長激素】, 每月要四千, 你們點睇??

beywat496 寫道:
我囡囡不是太矮, 但係都係偏矮, 全班最矮, 因為我們兩公婆都係偏矮, (五呎 / 五呎七 左右) , 希望囡囡將來生得高些,

請問有無人知如何安排注射增高【生長激素】, 是否去兒科私家醫生, 是否每天要打 ???????

先帶

男爵府

係呀~
finger 寫道:
女仔矮 d 有乜所謂姐, 要佢每個月打一枝針, 佢好痛好辛苦架, 唔好為左一己私慾, 而攪到自己 d 仔女辛苦......
[size=xx-small]彰彰221出世,最鍾意食呀,食呀~[size=xx-small]安安1216出世,都好鍾意食食~

大宅

睇完晒編文章, 好似對我冇咩幫助, 不過我知多左好多關於矮會產生o既問題, 等我下個月帶囡去覆診時, 問下醫生關於激素o既野先. 因為我囡由未夠半歲已經經健康院轉介左去睇兒科, 話我囡矮呀. 四歲前, 我囡每年都要去屯門醫院 & QE 覆診兩次, X-Ray 照晒全身o既骨骼, 抽血又驗過, DNA 都驗埋, 都係話我囡冇問題, 可能係我同老公都唔算太高, 所以個囡都算偏矮, 依家我囡已經六歲幾, 每年都會要去覆診一次, 上年醫生都係話繼續觀察, 只要佢係維持係佢自己條生長線上 keep 住有長高就問題不大. 其實我都有擔心我囡有心理問題 ga, 我時常同佢講佢可能只係生長得慢 d, 只要多做運動, 第日一定會長高快 d ga la. 我都希望個囡快 d 高多 d.

男爵府

我的情況和你相似,由未夠半歲已經經醫院轉介左去睇遺傳科, 話我囡矮呀. 已照X-Ray 照晒全身o既骨骼, 下次驗 DNA, 我好驚佢是侏儒, 三歲 只有三尺, 已經半年沒有高了.
ww 可以告訴我你的女兒身高嗎?

大宅

Loveman,

妳囡做過o既我囡都已經做過晒, 驗 DNA 會睇下佢有冇基因出錯問題, 唔駛太擔心. 我記得醫生講過, 如果小朋友 KEEP 住係佢自己條生長線係向上, 唔會突然打橫左就問題不大. 我囡依家都係得 106cm 左右啦, 最近冇同佢度高. 下星期五要返 QE 覆遺傳科喇, 到時真係要好好同醫生傾下先得喇.

大宅

高與矮係天生何必要小朋友打嗰d針

別墅

Hi WW,
Please check Pm.
Thank you

子爵府

gremlins 寫道:
高與矮係天生何必要小朋友打嗰d針

但係如果我細個知道有呢D針打,我寧願打喎,高D好D架,起碼取物件不用經常要拿椅子,找工又不用俾人話矮!
矮有乜好?

打針有幾痛喎? 高度是一世的!
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!
該用戶已被刪除

大宅

beverly@mimi,

我就唔係咁同意妳o既講法, 我都好明白每個人都想長高一點, 覺得會好睇 d, 但有冇想過, 有時高矮係遺傳, 如果後天有運動或食物幫助, 可能會令生長情況好 d, 長高多 d.

其實小朋友係唔會知高與矮會影響佢有幾大, 但我覺得為人父母應該做o既係要俾小朋友知道, 除左外表, 還有內涵才是最重要. 講俾佢地知只要自己有學識, 有才能, 就算比其他人矮又如何. 努力學業充實自己, 多做運動, 令身體強壯就係最緊要做o既事. 就算妳有幾理想o既高度, 冇學識, 冇才能, 冇健康又如何.

如果小朋友只係矮, 冇其他問題, 我覺得又冇咩必要同佢地打針, 令佢地痛苦呢.

正如冇錢o既人想有錢, 有錢人想更多o既錢一樣, 但有時真係好難強求 ga ma.

別墅

好媽媽勳章

loveman,

三尺是否90cm, 我個囡三歲兩個月, 連埋鞋都係90cm, 我都安慰自己, 矮d唔緊要, 最驚係侏儒, 其實我自己只有5尺。

別墅

好媽媽勳章

之前個篇文章講到矮人會有很多問題及後遺症, 其實矮都唔一定比人蝦(我都無比人蝦, 小學至中學都全班最矮), 反而我以前讀書時, 高大又傻傻地d同學就比人蝦, 之前好似星期二檔案, 有個朱儒學生佢考到第一名及常受同學愛戴, 所以我覺得自小要建立小朋友自信心, 比佢覺得高度並不太重要。

子爵府

Loveman,

你小朋友3歲有3呎都唔係特別矮呀

男爵府

WW,

睇完編文章, 我好擔心個囡矮會產生o既問題, 我囡由出生到現在3歲都係矮(最矮3%) 宜家得87cm, 全班最矮 , 2歲小朋友都高過我個囡成半個頭, 請問正常應該有幾高, 健康院成日都話正常. 你地點轉介去睇兒科/專科.

請問生長激素是什麼?

大宅

要小朋友打嗰d針 .......

【生長激素】 ?-(

大宅

bb12345,

我囡o個時係健康院話 send 我囡去專科 ga, 唔係我要求 ga. 我諗妳可以睇返小朋友本健康手冊, 入面咪有頁係有生長高度記錄, 我估o個條就係平均線囉. 我囡一直都係細碼對落 ga. 我記得我囡 2 歲入幼兒園時, 只係得 75cm, 到佢畢業好似都已經 9x. 依家已經 106 左右喇.

生長激素我都唔係好清楚, 下星期見醫生時問下先.

大宅

:lol:

子爵府

雖然內涵重要過外表,但香港D老細請人(2人成績一樣的話)還是重外表。

可能我矮啦,我仲想高D架。

有時見工,個死人老細一句話,乜你咁矮架,連interview都無!走得,唔使見。

WW 寫道:

beverly@mimi,

我就唔係咁同意妳o既講法, 我都好明白每個人都想長高一點, 覺得會好睇 d, 但有冇想過, 有時高矮係遺傳, 如果後天有運動或食物幫助, 可能會令生長情況好 d, 長高多 d.

其實小朋友係唔會知高與矮會影響佢有幾大, 但我覺得為人父母應該做o既係要俾小朋友知道, 除左外表, 還有內涵才是最重要. 講俾佢地知只要自己有學識, 有才能, 就算比其他人矮又如何. 努力學業充實自己, 多做運動, 令身體強壯就係最緊要做o既事. 就算妳有幾理想o既高度, 冇學識, 冇才能, 冇健康又如何.

如果小朋友只係矮, 冇其他問題, 我覺得又冇咩必要同佢地打針, 令佢地痛苦呢.

正如冇錢o既人想有錢, 有錢人想更多o既錢一樣, 但有時真係好難強求 ga ma.
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

男爵府

大廚勳章

bb12345,karry,loveman,WW:
我個囡都是細細粒,同你們一樣,全班最矮 , 2歲小朋友都高過我個囡成半個頭,現在3歲8個月,都是剛剛得90cm,
聖誕節同佢去海洋公園,佢玩唔到高"卡"車,因為要到90cm先有得玩,同行的小朋友(同年的)個個有得玩,只是佢一個冇得玩,這巳經作為了她一個難忙的事情,回到家中成日自己高,話自已高咗有90cm了可以海洋公園玩,
又去波波池,又是要90cm先比玩,佢試過好多次都唔比佢玩,這真的令她唔開心,現在佢畫親圖畫,當畫自已時,就一定畫一對長腿,佢話我對腳好長,我好高的...
所以我好肯定細粒同矮對佢的心理一定有影響,..
佢都是半歲多健康院就轉介到PWH睇成長科...但次次睇完都話佢冇問題,只要按成長線向上有增高就得,不過個醫生都同我提過打【生長激素】, 不過佢話要入院打,是有危險性的,因為唔知小朋友會否有抗藥性...不過佢話如果要打,就要細個打,大個打就冇用,....
個醫生都講咗好多..但都是沒有同我個囡做你們做學的檢查,亞囡要明年一月先同見成長科...

bb12345 寫道:
WW,

睇完編文章, 我好擔心個囡矮會產生o既問題, 我囡由出生到現在3歲都係矮(最矮3%) 宜家得87cm, 全班最矮 , 2歲小朋友都高過我個囡成半個頭, 請問正常應該有幾高, 健康院成日都話正常. 你地點轉介去睇兒科/專科.

請問生長激素是什麼?

首頁
12345...12

尾頁

跳至