網購天地

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:tensi819+發表於+13-2-20+03:06+o岩o

原帖由 nn010 於 13-02-20 發表
非常同意!
條片真係睇到眼突! 希望冇人跟佢咁做. 真係食壞人架.
做酸乳酪前, 至緊要每樣工具都要加熱消毒. ...
你又無自己整呀?

男爵府

回覆:酸奶(乳酪)機

我自己+幫朋友買左5部美的酸奶機,我用左2個月,好易整好方便,依家日日有乳酪食!夜晚整,第二朝就食得,暖的怪怪地,哈哈!雪到下午就有乳酪做下午茶
我初初都擔心啲膠加熱唔係咁好,不過整好都無膠味,我當佢安全啦。而且45度左右,其實都唔係好熱,應該問題不大。

珍珠宮

畀面勳章

Oliviaolivia 發表於 13-2-20 17:28
我自己+幫朋友買左5部美的酸奶機,我用左2個月,好易整好方便,依家日日有乳酪食!夜晚整,第二朝就食得, ...
你係咪用街買果d做種呀? 淘寶果d菌種你有無試過呀? 係就係好似好方便又衛生又平, 一包1g就可整1L, 但B6食品始終唔係放心...

男爵府

引用:Quote:Oliviaolivia+發表於+13-2-20+17:28+

原帖由 tensi819 於 13-02-20 發表
你係咪用街買果d做種呀? 淘寶果d菌種你有無試過呀? 係就係好似好方便又衛生又平, 一包1g就可整1L, 但B6食品 ...
2種方法都用過,菌粉就淘機果陣淘左10包,只係備用。第一次整用左雀X原味乳酪+milk,之後食淨50ml就加牛奶繼續整。
依家樣樣野都大陸做,都無得驚啦

珍珠宮

畀面勳章

Oliviaolivia 發表於 13-2-20 17:52
2種方法都用過,菌粉就淘機果陣淘左10包,只係備用。第一次整用左雀X原味乳酪+milk,之後食淨50ml就加牛奶繼 ...
你果部係膠內膽呀? 我睇中果部都係膠內膽, 不過唔知佢內膽有幾高呢? 我家食量唔會多, 打算用d玻璃甜品杯放入部機度整, 又唔駛驚酸vs膠, 又方便食用
不過自製乳酪做種唔好連續做太多次, 驚個菌會越變越差

男爵府

引用:Quote:Oliviaolivia+發表於+13-2-20+17:52+

原帖由 tensi819 於 13-02-20 發表
你果部係膠內膽呀? 我睇中果部都係膠內膽, 不過唔知佢內膽有幾高呢? 我家食量唔會多, 打算用d玻璃甜品杯放 ...
菌有無差左又唔知喎,我只知道味道無變。邊驚得咁多野,出面買現成的到底有乜菌都唔知啦!哈哈哈哈

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+tensi819+於+13-02-20+發表你

原帖由 Oliviaolivia 於 13-02-21 發表
菌有無差左又唔知喎,我只知道味道無變。邊驚得咁多野,出面買現成的到底有乜菌都唔知啦!哈哈哈哈

...
但如果食乳酪係為健康,隔幾次用返新種會好d,否則越食越唔知食咗d咩。

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

tensi819 發表於 13-2-20 16:21
你又無自己整呀?

我買的是這個:
http://detail.tmall.com/item.htm?id=9418763923

有點貴, 當初買佢的原因係:
1. 外型可愛
2. 不锈鋼內胆, 方便用滾水消毒.
3. 可以做酸奶, 米酒, 發麵 (有定時功能)

酸奶方面就每次都成功的.
每次做好 1L 酸奶, 分裝五個已消毒密封玻璃碗放入雪櫃, 要吃時才拌入葡萄糖粉.

而覺得貴的主因是... 試做了兩次米酒都不成功, 味道怪怪的. 早知道不能做米酒就買便宜一點的, 反正是不锈鋼內胆能消毒就行.

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:tensi819+發表於+13-2-20+16:21+你

原帖由 nn010 於 13-02-21 發表
我見米酒+酸奶機,都仲有好幾款,你呢款好似最貴喎!唔用個米酒功能就可惜d。你有無用佢d菌粉呀?OK嗎?

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

tensi819 發表於 13-2-21 12:41
我見米酒+酸奶機,都仲有好幾款,你呢款好似最貴喎!唔用個米酒功能就可惜d。你有無用佢d菌粉呀?OK嗎?
...

有用佢D菌粉, 亦有用過在超市買的酸奶做, 兩者都ok的.

就係鍾意佢個樣可愛丫嘛. so選左佢有好大原因係個樣囉.

珍珠宮

畀面勳章

nn010 發表於 13-2-21 13:49
有用佢D菌粉, 亦有用過在超市買的酸奶做, 兩者都ok的.

就係鍾意佢個樣可愛丫嘛. so選左佢有好大原因係個 ...
咁又係幾靚o既, 睇相好似個小型飯煲仔咁, 其實小熊d機都ok好樣
尋日睇睇下, 又諗住試下用飯煲個keep warm o黎整下, 頭先蒸o野開o左一輪, 我用溫度計試o左d水溫係37.x, 好似都應該可以, 反而網上有人教話飯煲煲滾水, 熄機再放入去, 咁咪一開始太高溫, 溫度跟住會好快跌, 起碼一定keep唔到8-12個鐘頭o卦!

伯爵府

tensi819 發表於 13-2-21 14:46
咁又係幾靚o既, 睇相好似個小型飯煲仔咁, 其實小熊d機都ok好樣
尋日睇睇下, 又諗住試下用飯煲個keep ...
未買酸奶機前, 我試過用真空煲整.
工具: 真空煲, 1L有蓋不锈鋼盒(圓桶型好似部酸奶機內胆個樣)
1. 將所有接觸酸奶的工具用滾水消毒.
2. 真空內煲放入40度水
3. 不锈綱盒放入40度奶+菌種拌好.
4. 將3 放入2. ; 當然水不能高過不锈鋼盒, 並且移動時小心勿讓水流入不锈鋼盒內.
5. 將4 放入真空外煲, 蓋好外蓋.
6. 放10-12小時, 完成.

如果屋企有真空煲可以試下.

珍珠宮

畀面勳章

nn010 發表於 13-2-21 18:53
未買酸奶機前, 我試過用真空煲整.
工具: 真空煲, 1L有蓋不锈鋼盒(圓桶型好似部酸奶機內胆個樣)
1. 將所有接 ...
有真空煲或咩壓力煲就可方便keep溫度, 但我就係無

另外, 尋日睇到o既, 大家參考下(簡體字):
http://www.beitaichufang.com/bbs/topic64563

首頁

尾頁

跳至