論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

畀面勳章

引用:請問點樣快、靚、正抹地

原帖由 bbfish1992 於 13-02-21 發表
請問點樣快、靚、正抹地
用蒸氣地拖,真係快靜正,又唔洗落清潔液

phyphy    發表於 13-2-21 19:08

侯爵府

1. 用高速煲,光波爐等煮餸係咪快靚正?
----- 我只有高速煲, 忟野係短左時間. 一次忟兩餐餸, 快好多.

2. 我要返工,請問:晚上洗惊衫會否易有“up"味?訓教開抽濕機又怕危險,係咪日頭無人先抽,回來收
------ 只要一洗完即掠, 係唔會有味. 同埋用那些防味的洗衣液, 掠的地方要通風, 就唔會有味.

3. 廚房成日油淋淋,用藍威寶都吾多得,邊隻清潔劑好用又便?
------- 我都係用x 威寶, ok, 一煮完即抺會抺得易, 好過等佢痴住晒先搞.

4. 鞋底用如何清潔快夾妥?
------- 我的建議係做左屋企d 日常運作的家務先, 例如湊細路返學放學煮飯洗衫燙衫呢d先, 反而鞋底唔係咁急, 唔做住囉. (純粹個人意見 ! )

男爵府

coke0703 發表於 13-2-21 18:02
用蒸氣地拖,真係快靜正,又唔洗落清潔液
啱啱換左吸塵機,有d後悔吾揀有埋蒸氣嘅添
不過我覺得手地拖隧兩下好快啫,我間屋好細咋

男爵府

ope 發表於 13-2-21 18:19
----- 我只有高速煲, 忟野係短左時間. 一次忟兩餐餸, 快好多.
...
我姑仔都推介高速煲

男爵府

洗馬桶我用清潔劑擦完再開水喉冲,再拖地,但好似吾太好,太多水拖好耐,你地點洗呢?

伯爵府

我有個3層蒸鍋,最底個煲用來滾湯,上面有3層,一層飯,一層肉及一層蒸魚
慳唔少又快,全部煮好都係35mins左右,同時熟,好熱咁上桌,冬天至good
但就限在蒸送

2. 我要返工,請問:晚上洗惊衫會否易有“up"味?訓教開抽濕機又怕危險,係咪日頭無人先抽,回來收
洗完即浪同空氣流通的地方先係最緊要

3. 廚房成日油淋淋,用藍威寶都吾多得,邊隻清潔劑好用又便?
如真係用藍威寶都吾多得,咁好多時都係你家煮送菜太多油了

4. 鞋底用如何清潔快夾妥?
百潔布面積大,清潔都快好多

男爵府

sasatt 發表於 13-2-21 19:22
我有個3層蒸鍋,最底個煲用來滾湯,上面有3層,一層飯,一層肉及一層蒸 ...

男爵府

引用:+本帖最後由+idy926+於+13-2-21+15:07+編輯

原帖由 idy926 於 13-02-21 發表
姐姐真係似機器人

yiu_mimi    發表於 13-8-22 14:33
333s  機器好過人吧?  發表於 13-8-22 11:33

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:jacky1666_hk+發表於+13-2-20+23:43+

原帖由 idy926 於 13-02-21 發表
訓前開機洗,第二朝起身掠!

d衫會吾會好“巢”?我最怕熨衫!
我掠衫一個衣架掛一件 吾巢~

不過以前未結婚 阿媽一個衣架夾幾件衫 就算即刻掠都巢~

男爵府

ellawyc 發表於 13-2-21 15:51

==> 係每次煮完都抺, 有兩個方法 :
我見話教用白醋洗坐厠可去債殺菌,係咪真係可殺菌?有無人用緊Li個方法?我好有興趣,因女同daddy都係敏感患者,吾用咁多化學品仲好!

男爵府

jacky1666_hk 發表於 13-2-22 09:37
我掠衫一個衣架掛一件 吾巢~
掛幾件咁高超?好難乾喎.....我買d無咁易巢嘅衫

yiu_mimi    發表於 13-8-22 14:33

公爵府

好媽媽勳章

idy926 發表於 13-2-22 10:21
我見話教用白醋洗坐厠可去債殺菌,係咪真係可殺菌?有無人用緊Li個方法?我好有興趣,因女同daddy都係敏感 ...

不是的
我有做醫護的朋友提過, 白醋殺菌只是民間傳方, 但沒根據
亦可看看以下舊聞
http://the-sun.on.cc/channels/news/20030212/20030211232923_0001.html

「真正能殺菌的不是米醋,但稀釋後的醋精具強烈消毒作用,有人會把稀釋的醋精洗陰道,能消炎及消除過濾性感染細菌,但用米醋煮蒸汽殺菌,毫無根據。」
UNQUOTE

男爵府

ellawyc 發表於 13-2-22 11:15
不是的
我有做醫護的朋友提過, 白醋殺菌只是民間傳方, 但沒根據
亦可看看以下舊聞
頭條亂up,空歡喜

伯爵府

idy926 發表於 13-2-22 10:21
我見話教用白醋洗坐厠可去債殺菌,係咪真係可殺菌?有無人用緊Li個方法?我好有興趣,因女同daddy都係敏感 ...

白醋可以
但茶籽粉效果仲好
洗完個屎塔是令立立的

男爵府

sasatt 發表於 13-2-22 11:41
白醋可以
但茶籽粉效果仲好
洗完個屎塔是令立立的

不過對我黎講,令唔令吾重要,我屋企有鏡,最重要殺菌

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

用 gif 洗陳年油漬好好,但麻煩在要過水
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

andyman 發表於 13-2-22 12:05
用 gif 洗陳年油漬好好,但麻煩在要過水

我個油煙機網可以拆下來,等我又試下

大宅

回覆:andyman 的帖子

其實要睇自己接受家中清潔程度有幾高…
我當日炒工人時都好辛苦,在家中要做parttime,要照顧一歲b,番playgroup,又要做晒所有家務(但其實老公有幫手)…
當時自己兩公婆多數食外賣,主要煮比bb食…家務主要做必須的,無人逼你一定要幾多日洗一次厠所…即時買左將按摩椅、自動吸塵機、不用扭水的地拖套裝、買有清潔劑成份的即用即棄的kitchen paper…我的確無以前咁環保,有時會用濕紙巾做少少cleaning,但換來方便,無法…但時間耐左,當好多野都上左手,我又可以協調到同老公分工合作,教亞b(而家差不多三歲)幫手做啲小家務,其實生活上都handle到,但唔好太逼自己,因為湊仔同工作都已經好辛苦,有時忙了,咪聽日後日先做,因為初時我都逼自己做家務,又要成日煲湯煮飯,真係人都癲…

子爵府

coke0703 發表於 13-2-21 18:02
蒸氣地拖,真係快靜正,又唔洗落清潔液
請問邊度有得買

大宅

BK Milk勳章

洗衫, 買個可拆既熱風機乾衣機吹衫, 好用過抽衫機好多, 2-3個鐘可乾, 乾用拆番部機, 用環保袋袋住, 又唔阻地方, 我依家都冇用抽濕機
[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

首頁
12345...6

尾頁

跳至