親子旅遊

跳至

首頁
12345...38

尾頁

子爵府

CecilyHo 發表於 13-3-1 14:15
可否PM你個行程同有關資料比我?

其實以上係包含了2次嘅行程。不如寫個weekend建議行程. 請等等

子爵府

hello_mimi 發表於 13-3-1 14:35
請問大溪花海有無話咩時間去先有花睇呢?

彩虹花田一年四季都有,可以去呢度睇睇花曆

http://www.tasheeblmn.com.tw/info-4.php

子爵府

Joancu 發表於 13-3-1 14:59
真係好靚呀!玩幾個鐘?我想最後嗰日去,佢好似近機場,可以順路去,但d行理點算!!!嗰度可唔以行理寄存 ...

雖然大溪花海在桃園,但佢唔係真係好近機場,預一粒鐘車出機場.

最好遊大溪的方法坐台灣好行慈湖線,由中壢客運站發車,如不是就只好包車了. 唔覺有行李寄存,可以上網留言問問.

http://www.tasheeblmn.com.tw/mailbox.php

珊瑚宮

引用:真係好靚呀!玩幾個鐘?我想最後嗰日去,佢

原帖由 Joancu 於 13-03-01 發表
真係好靚呀!玩幾個鐘?我想最後嗰日去,佢好似近機場,可以順路去,但d行理點算!!!嗰度可唔以行理寄存 ...

珊瑚宮

引用:Quote:Joancu+發表於+13-3-1+14:59+真係好

原帖由 potpot 於 13-03-01 發表
雖然大溪花海在桃園,但佢唔係真係好近機場,預一粒鐘車出機場. 最好遊大溪的方法坐台灣好行慈湖線,由中 ...
桃園高鐵站

子爵府

Joancu 發表於 13-3-1 14:59

係呀最聰明就係先係桃園高鐡站寄存或直接checkin(長榮和中華),再遊桃園大溪Thanks 12312補飛

子爵府

回覆 12312 的帖子

講開呢個桃園高鐵寄存櫃我去咗好幾次都揾唔到,究竟係近邊處出口? Exit 5 – 桃園機場巴士或是Seven 71 個邊?

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子 講開呢個桃園高鐵寄存

原帖由 potpot 於 13-03-01 發表
回覆 12312 的帖子

講開呢個桃園高鐵寄存櫃我去咗好幾次都揾唔到,究竟係近邊處出口? 近Exit 5 – 桃園機 ...
巴士

potpot  Understand. Thanks  發表於 13-3-1 19:05

子爵府

回覆:近近地去台灣桃園度過weekend*溫泉*農場*看花*

前面說起慈湖還想補充一些~其實此景點是兩蔣文化園區其中位於大溪的景點(兩蔣是指曾在台的兩位蔣總統),而慈湖是含慈湖陵寢和雕塑公園,還有一個要申請才入得的後慈湖。

個人對陵寢和慈湖雕塑興趣不大,特別後者好像將人神化了,反而對後慈湖這個蔣氏準備用來作反攻基地的軍事總部很想窺探一吓,可惜我這種隨心自由行怎會預早申請,二次去都過門不入。

去不了後慈湖,就去文化園區的另一頭,位於復興鄉的角板山行館。後慈湖是指揮中心,而角板山可算是走難中心,一個準備撤退而設計的地方,怪不得呢度咁多強國團特登來,或許來這裏會有些優越感吧!

這裏景色其實不錯的,可惜來時櫻花早開了,若不是湖邊配櫻花會是另一景緻。再下面幅相留心那條河流,從拍攝地點之下有一條祕道直通到山下,這是蔣氏設計用來作最後乘艇離開之地,可想而知蔣氏一方面想奪回江山,另一方面又怕得重重設防。

有時心想,如歷史改寫,今天台灣的演變也在內地發生,在內地旅行也處處感受如台灣般的人情味,會否今天多人談自由行不只是台灣,還有青海、成都、雲南等等?好像過了界,不寫了。

子爵府

回覆:近近地去台灣桃園度過weekend*溫泉*農場*看花*

到了復興鄉,不會只去角板山等兩蔣文化園區就離開,難得老遠來當然要走走這幾年來爆紅的小烏來天空步道,末有步道前這小烏來只是一般瀑佈流水行行山的景點,但不知出自那個奇才,看到美國大峽谷的skywalk,就構想何不在小烏來瀑佈上也弄個一樣的,人家站在峽谷上,我也可站在瀑佈上。結果步道開放以來,平靜的景點假日變成墟市一樣,想走步道請早多月前預約。

(提醒自駕的,車子入斜坡會見一個簡陋的收費沙地停車場,只要再往前走下去就會見一個免費的石屎地停車場了,走遠小小慳回一筆)

沒本事老早預約天空步道,借個綱上相片分享吓。在這裏我唯一在人群裏拍到是這裏另一景點,叫風動石。一舊不知那裏來的大石矗立在光滑的河流旁不上不落,叫人稱奇。

來小烏來是否值得見仁見智,但途經小烏來的路上看見遠方紅白雙吊橋橫空架在青山綠水上,很美,這個算是此行意外的收獲。

此相巳post過了,再重溫吧~復興、羅浮橋。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主, 去個短途WEEKEND遊桃園+大溪花海請問交通是否自駕比較方便?

子爵府

回覆 potpot 的帖子

在角板山看不到櫻花試試轉戰另一桃園熱門賞花地點~石門水庫這裏是台灣其中一個有名氣賞楓的地點,賞楓期約在冬季十二月,一月開始陸續櫻花盛開,這時已是近二月尾也來這裏試試碰運氣吧
果然大部份櫻花已驟落,幸好還有一株等着我,謝謝妳了。
石門水庫風景也不錯的,可以看看水霸,有時間來個單車遊,樂事也

子爵府

來到桃園當然也應來探探紫禁城紫禁城?有小朋友同行應知我說的紫禁城在那裏就是這個老牌的小人國樂園了這裏想應很多人來過了我給人家的建議是如帶着的是小小朋友即還在幼稚園讀書的來這裏開開眼界玩玩機動遊戲是蠻不錯的如大一點的就改去附近位處新竹的六福村吧.

紫禁城、機場縮影,歐洲城堡,各色其式,任君選擇

坐小火車去也夏天還可同去在小人國旁的水上樂園
在摩天輪看著曰落西山都是第一趟

Click 下一点中壢夜市

子爵府

karee 發表於 13-3-4 02:27
樓主, 去個短途WEEKEND遊桃園+大溪花海請問交通是否自駕比較方便?

自駕當然最好,但其實以上部份景点是可利用台灣好行慈湖線完成,包括石門、大溪老街、慈湖和大溪花海。還有一好消息是另一桃園好行線正規劃中,路線終點應會是小烏來天空步道,如估計沒錯,它應該會途經桃園復興的景点,即包我以上介紹過的,如小清境,角板山等.

我呢個帖好似幫佢台灣好行買廣告,都係改個名叫做台北近郊遊,反正都想把除桃園外的景点放進去自娱.

男爵府

Hi, potpot,

我1-5/4去台北都book左最尾一晚住呢間溫泉酒店,因為上網check過桃園真係唔多溫泉酒店,另外3晚都係book左你介紹的"古華酒店",因老公&阿囝都係好容易攰的人,所以唔會去台中&北投等及成個行程都好hea,亦都因阿囝(5歲)的喜好而定的,如方便的話,可否幫忙睇睇我的行程及給些意見? 因10年前只是跟團到過台灣,而阿囝是第一次出外旅行。 謝!

1/4 (Mon)
-
Arrive 9:10am -->
酒店放低行李(古華) --> 大溪花海農場
--> 慈湖 (晚餐:???)

2/4 (Tue)
-
Babyboss / 台北市木柵動物園 (晚餐:Hello Kitty Sweets)
3/4 (Wed)
-
小人國 / 六福村
(晚餐:饗食天堂)

4/4 (Thur)
-
古華check-out --> 味全埔心牧場
--> 南方莊園渡假飯店 (晚餐:南方莊園)

5/4 (Fri)
-
南方莊園check-out -->
???????
--> Depart 6:10pm

子爵府

引用:回覆+potpot+的帖子 Hi,+potpot,我1-5/4去

原帖由 Kit1704 於 13-03-04 發表

Hi, potpot,
你book了三晚古華花園那麼多,因古華是在中壢的,如你不自駕又不集中在桃園活動其實不方便的。我試試基於你的住宿點寫寫建議行程。

Day1 機場直去中壢火車站寄存行李於火車站(打的約NTD550)再行去中壢客運站(不遠的但要懂行,口在路邊)再乗新竹客運直達六福村。或機場搭巴士到高鐵寄存行李再搭的士去六福但回程也要搭的士去古華了。

Day2 call的去中壢客運站,乗客運或台鐵落台北再去BabyBoss.想快些call的去高鐵落台北(貴很多)或行去Sogo(15至20分鐘)搭170高鐵接駁車到高鐵站落台北。
中午時份出去HelloKitty cafe食宴,後回頭再玩BabyBoss. 夜晚響天堂,回程高鐵/台鐵再搭的士

Day3 再call的去中壢客運站,全日用台灣好行慈湖線遊大溪花海,慈湖,石門、大溪老街。晚上回古華行中壢夜市

Day4 不如包半曰車去復興鄉景點小烏來,富田綿羊牡場、角板山等或味全埔心(因有媽媽回來說味全埔心很普通)或去巧克力共和國或改去三峽老街,鶯歌陶瓷、然後入南方嘆溫泉。

Day5 checkout 去高鐵先寄存行李(如坐長榮或中華先checkin吧)再搭的去白木屋品牌文化館試弄蛋糕吧。

寫寫下好似跟妳原本很不同添!

男爵府

potpot 發表於 13-3-5 00:01
你book了三晚古華花園那麼多,因古華是在中壢的,如你不自駕又不集中在桃園活動其實不方便的。我試試基於你 ...

potpot, 很多謝您的意見!

幣啦....... 原來我去的地方住古華唔係咁方便架? 其實30天前cancel古華個reservation可以唔收charge的,因整個trip係為阿囝而設,而佢只係鍾意玩遊樂場、機動遊戲、動物園及睇花海,不喜歡行街,如果可以的話,以我的行程,應該選那間酒店?

見你的詳細搭車指引,我驚去到都唔識搭,實俾老公投訴 !!! 好驚呀!!!

子爵府

回覆 Kit1704 的帖子

如果你因睇咗我個帖而揀古華就真係唔好意思我訂它因為那時真的很便宜記得只三佰尾一晚佢又有停車場给我停車我主要遊桃園而佢間房又的確夠大所以才post出來分享等我update個板,番些提醒語句先.

妳在那裏訂的? 如它有註明免費取銷就冇問题上網做個cancel
佢會全退給你

但有些是有條件取銷的, 那就真要看terms,
知Agoda
某些折扣房要收
USD15元取銷費.

子爵府

Kit1704 發表於 13-3-5 10:38
potpot, 很多謝您的意見!

幣啦....... 原來我去的地方住古華唔係咁方便架? 其實30天前cancel古華個rese ...

如果你想Hea些,可以試試咁改-

動物園~木栅動物園 (正名是國立台北動物園)

機動~小人國/六福村/兒童育樂中心

酒店~頭四晚全住台北酒店,建議住台北車站附近酒店,如天成 (註明要有窗房)或凱撒.

Day 1~落機搭國光到台北車站的酒店放行李-> 打的去Baby Boss (或坐捷運至復興站轉免費巴士-還記得是5號出口直走就見京華生活巴士站), 晚餐Hello Kitty Cafe

Day 2~木栅動物園+貓空鑦車, 晚歺響食天堂

Day 3~ 敦化捷運搭巴士到六福或小人國

Day4~早上先寄存行李於酒店,搭Taxi或捷運圓山站到兒童育樂中心, 午飯後回酒店坐高鐵到桃園轉NTD200元的士到南方渡假浸溫泉(3時才给Check In的),晚歺於酒店的中歺廳

Day 5~最好包3至4小時車,早上10時約好酒店出發直去大溪花海、遊慈湖、午歺於石門活魚街,最後逛大溪老街買手信出機場,時間剛好四時許.

我諗妳跟着我以上做你c6和小朋友應滿意了如果唔滿意最多妳話係個綱上乜水教的

男爵府

potpot 發表於 13-3-5 14:28
如果你想Hea些,可以試試咁改-動物園~木栅動物園 (正名是國立台北動物園)機動~小人國/六福村/兒童育樂中心 ...
potpot,
我剛剛打電話去hotel.com check過可以唔收charge俾我轉hotel,但凱撒3晚要成$3600,台北係咪唔算貴呢? 或者附近有冇其他選擇呢?
你幫我編排的行程非常好呀! 感激! 我會依照你的行程喇! 唉..... 我有做功課的,但我都好失敗!

p.s. 阿囝5歲應該去小人國 or 六福村,應該唔會去晒兩個,因為一定會好攰

首頁
12345...38

尾頁

跳至