跳至

首頁

尾頁

大宅

medicare card應該有?只是無pension/其它緩助福利。

大宅

引用:Quote:原帖由+Lower_Primary+於+13-03-07+

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 13-03-07 發表
好似連medicare 都冇架,唔知糸咪因為甘觉得无人道掛。
最最最基本的medicare係有(即係睇GP吾使收診金咯種),但如果有咩事要入醫院(公立),係吾會免費的。同我地普通的medicare有分別。另外,所以其他老人福利生果金老人金等全部都無+已經交了錢都甘要等10年先有係10年!人生有幾多個十年?!尤其對於老人家

大宅

引用:Quote:原帖由+baby_alpaca+於+13-03-07+發

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 13-03-07 發表
你是独生的嗎??
我吾係獨生既,有個大過我的哥哥,不過為佐我姪女的將來他打算移民去美國(因為我阿嫂爸媽在美國,他們申請去好易又用好少錢,吾似得澳洲,下下講錢!其實我哥都想來澳洲,但無錢無技術有咩辦法者!)。所以我吾想我爸媽一個人留低孤零零(他們不想去美國,一來寄人-外家那邊-籬下,二來我阿嫂就識當我媽係工人),主要係怕以後他們再老d時,仔女都吾係身邊有咩事會好悽涼唉,係我自己不孝!吾衰囉厘衰當初去澳洲讀書做咩!

大宅

引用:澳洲低收入公屋排得耐過HK好多倍渦,+HK+3年

原帖由 patgirl 於 13-03-07 發表
澳洲低收入公屋排得耐過HK好多倍渦, HK 3年以後有机會排到上樓, 兩個老人排長者一年左右就有添, 快過平過澳 ...
又一個例子證實澳洲政府的不仁道:;pppp:

子爵府

回覆:baby_alpaca 的帖子

唔鍾意可以唔申請! :;pppp:

你既論調同啲單非/雙非有得fight!

你以為嗰四萬加一萬好多呀?
咁十年後可否令返?
這些錢是否保障政府,等啲仔女唔會等棄養剛到步既父母! 要政府養!

申請前已知係咁,決定申唔申請係你自己!

子爵府

引用:Quote:原帖由+Lower_Primary+於+13-03-07+

原帖由 baby_alpaca 於 13-03-07 發表
現在米就要比錢contribution4萬+1萬存政府10年囉,但比佐甘多錢之後,都要等10年先有福利啊。係米太過分呢 ...
你批評土著前請熟讀澳洲歷史!
土著現在咁可憐,英國政府要負好大責任。

子爵府

現在米就要比錢contribution4萬+1萬存政府10年囉,但比佐甘多錢之後,都要等10年先有福利啊。係米太過分呢 ...
啲錢唔係俾政府,你已講係"存"!

大宅

引用:Quote:baby_alpaca+發表於+13-3-6+09:35+我

原帖由 Lower_Primary 於 13-03-07 發表
首先我想搞清楚到底令专翁系咩身份先有得倾?澳洲 citizen 定 PR?
我地係用contribution(分兩期比錢)咯種,之前已經比佐2萬幾啦,而家我媽咪係TR,我地祇要兩年之內比埋咯2萬蚊+1萬蚊存係政府存10年就可以變PR,其實有錢可以一次過比晒都得,即刻係PR。

不過即使我媽咪係PR之後,都要等10年先有基本的老人福利,試問老人屋又要等幾耐呢?唉!好似我媽咪話齋"我都吾之有無甘長命!"聽到她甘講就覺得好心酸

子爵府

引用:Quote:原帖由+patgirl+於+13-03-07+發表澳

又一個例子證實澳洲政府的不仁道
你係想澳洲政府"人道"地幫你照顧你父母到晚年?

大宅

引用:唔鍾意可以唔申請!+ 你既論調同啲單非/

原帖由 whoami1977 於 13-03-07 發表
唔鍾意可以唔申請!

咯四萬係比晒政府嘎!無得比返你!比返你係要存10年咯1萬蚊咋!
係無人逼我申請,我只係覺得同樣係所謂發達國家,點解美國可以對d移民甘好,而澳洲要甘呢?係我自己犯賤!

Lower_Primary  u mentioned many times US is really good, why don't u/ur parents go to US?  發表於 13-3-7 13:55

子爵府

引用:Quote:原帖由+whoami1977+於+13-03-07+發表

咯四萬係比晒政府嘎!無得比返你!比返你係要存10年咯1萬蚊咋!
係無人逼我申請,我只係覺得同樣係所謂發達 ...
申請時已知,現在唻嘈?

Lower_Primary  agree  發表於 13-3-7 13:39

子爵府

好奇怪!
啲土著就唔底可憐,
但要對啲新移民"人道"和俾足福利?

子爵府

親子王國15週年勳章

whoami1977 發表於 13-3-7 13:09
唔鍾意可以唔申請!

咪就系,d 福利比极都唔够咖啦。再讲吖,呢度 d 野甘贵,有张 medicare 都已经好好。$40,000 系 10 年后可能只够比 1-2 年租金咋,想政府(纳税人)帮拒养父母过世。

子爵府

親子王國15週年勳章

baby_alpaca 發表於 13-3-7 13:18
我地係用contribution(分兩期比錢)咯種,之前已經比佐2萬幾啦,而家我媽咪係TR,我地祇要兩年之內比埋咯2 ...

以我所知,申请父母团聚系要申请者担保 10 年内父母起居而唔取福利,你既然 bear 左点解唔履行你承络,反过黎怪政府?

10 年后,我估你必定会替你父母申请福利咖喇,拿几年福利个 40,000 咩都回本啦。

大宅

引用:唔鍾意可以唔申請!+ 你既論調同啲單非/

唔鍾意可以唔申請!

吾好意思我已經讀過澳洲歷史(得5cm厚甘大把),我pass佐考試先變公民。我已經講過,所有殖民地都係充滿血腥的,我無話過英國政府殖民係岩!hk人都被英國統治過啦,難度你地覺得hk人同澳洲土著一樣嗎?我覺得天大分別囉,hk人勤勞積極發奮,係hk社會的支柱,澳洲土著呢?我承認我係睇吾起澳洲土著,因為他們"絕大部分"甘於墮落不思進取!所以到今時今日"絕大部分"都係社會的寄生蟲。可能你地係eastern states沒那麼多土著,我在西澳到處都是,他們日日無所事事等派飯,生到一打仔女但不管教由他們流落街頭偷訛拐騙,我地納稅人的錢有幾大一部分貢獻比土著呢?以上呢d係我個人的觀點,我無打算過要係度set個戰場同你地拗,每個人觀點都吾同

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

比4萬就有得家庭團聚, 抵到爛呀! 10年前都要7萬1位啦!
一家大細搭幾次飛機返香港都冇咗囉!

你早知道美國有咁好的褔利, 又有政府養, 又有老人屋,
當初你知自己唔夠能力承擔, 就唔應該要老人家嚟澳洲受苦,
仔女養父母天經地義, 你媽媽要去美國跟你哥哥住才有幸福.

現在你唯有努力生多幾個BB, 攞多D政府補助金,
cover 返嗰4萬蚊.

子爵府

Before you stand up on your soapbox, the complete Australian history is much more than the cut down version you studied to get your citizenship.

If you really think it is so unfair, let me borrow a quote from Australians who has been here longer than me : \"go back to where you come from!\"

大宅

引用:Quote:原帖由+baby_alpaca+於+13-03-07+發

你係想澳洲政府"人道"地幫你照顧你父母到晚年?
我無打算過要政府幫我養自己父母過世!講真如果政府d福利係甘好,就吾使成日係電視見到d老人家甘慘,成口爛牙話無錢醫,等政府排期要等幾年!

子女養父母係天經地義責無旁貸!澳洲政府怕人來拿福利米吾好比福利d新移民囉,我認同啊,但連人地父母子女團聚都要基於有錢先得(否則閒閒地等20年),甘算人道咩?你米一分錢福利都吾比我父母囉,他們下半世醫療福利我自己食自己無所謂,但容許他們來同我一起生活甘好吾好?而現實係,錢政府照收,但我地同時都係要自己食自己

子爵府

引用:Quote:原帖由+whoami1977+於+13-03-07+發表

吾好意思我已經讀過澳洲歷史(得5cm厚甘大把),我pass佐考試先變公民。我已經講過,所有殖民地都係充滿血 ...
我都唔想我地納稅人既錢去幫人養唔係澳洲籍既父母。

wiiabcd   yes!  發表於 13-3-7 15:00

大宅

申請時已知,現在唻嘈?
我都話係我自己犯賤!甘好未?又米共產黨,又米生活係中國,係米呻下都吾得先?甘hk都已經比大陸收佐啦,既成事實,係米之後有咩不滿都吾得?甘叫d人吾好再上街遊行示威啦,大家都收聲好無?

首頁

尾頁

跳至