想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 kobebabe 的帖子

內在的條件很嚴苛呢,我在母親的抉擇看到的並沒有這樣詳細它只是很概括地寫出領養者的要求。
請問還有什麼特別的條件嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Diorsnow 發表於 13-3-16 04:19
有住外國朋友到中國領養,手續唔清楚,多是女嬰。

呢個都唔錯, 可能比香港方便同簡單

大宅

寄養-係做兒童之家家長,係一個職業咁,住埋响佢指定係家社,要已婚,唔一定要有小朋友,有小朋友就帶埋去家社一齊住.
http://www.bamboos.hk/Jobseeker_Job.aspx?id=2019

領養-係領左個小朋友之後,就好似你個仔咁,以後就要照顧佢,定期有社工跟進,如果領初生嬰兒時間就耐啲,如果領個已經幾歲既就快啲.
http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... optionse/index.html

小朋友只要比多啲愛心,佢知佢你鍚佢,必定會建立到一個良好關係,如同親生子女。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+kobebabe+於+13-03-15+發表我

原帖由 yubiwa310 於 13-03-16 發表
想請問,去社署申請領養,係一開始個step要做經濟審查,還是最後個step 才做經濟審查的?謝謝!

...
首先打去社署約聽講座先,都可能要一兩個月先有位,講座中社署會講解程序,同提供申請表俾你選擇去邊啲機構申請領養,一遞申請表後先開始入息審查家訪見咨詢人等步驟,最後由社署配對,由申請到可批好最快都要半年

複式洋房

引用:回覆+kobebabe+的帖子 內在的條件很嚴苛呢

原帖由 saunilam2 於 13-03-16 發表
回覆 kobebabe 的帖子

內在的條件很嚴苛呢,我在母親的抉擇看到的並沒有這樣詳細它只是很概括 ...
係呀,我初時都以為簡單,聽完講座先知條件幾苛刻,除左入息外,其他評分條件記得仲有睇夫婦年齡、居所要穩定(暗示左租唔咁好)、唔可俾住另一地方嘅父母湊、家居環境安全、咨詢人所提供資料,全部都係準則之一,少一樣都可唔批

複式洋房

引用:Quote:Diorsnow+發表於+13-3-16+04:19+有住

原帖由 selinako^^ 於 13-03-16 發表
呢個都唔錯, 可能比香港方便同簡單
我都好耐前摷過資料,記得外國人晌大陸申請一個要成廿幾三十萬,其餘唔知咩人就要十幾萬

大宅

引用:回覆+Mollymo+的帖子 恭喜你領養小孩有什

原帖由 saunilam2 於 13-03-16 發表
回覆 Mollymo 的帖子

恭喜你領養小孩有什麼特別注意的事嗎?我總覺得領養條件很難達到
唔係我,係我朋友

禁止訪問

畀面勳章

回覆:寄養或是領養

男爵府

引用:最近,我正考慮領養孩子或成為寄養家庭。曾

原帖由 saunilam2 於 13-03-14 發表
最近,我正考慮領養孩子或成為寄養家庭。曾聽過一位擔任寄養家庭的母親分享,原來成為寄養家庭資格頗嚴苛, ...
我姑姐18 年前領養左個bb, 講真,細個真係覺得佢唔係自己親表妹,冇咁close, 領養既事,除左自己屋企,其他屋企人既反應可能影響到小朋友,好就好,唔好你就後悔做咩搵d 咁既野搞。。。
我表妹到而家都唔知自己既身份,大家都唔知點同佢講。。。
諗清楚

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我試左3、4年了,很灰心,
有想過不如領養,將愛分給有需要的小朋友,
但老公唔想...
活在當下,愛得及時

複式洋房

kobebabe 發表於 13-3-15 23:24
我都try左5年想要小朋友,不明原因,IUI做過,IVF做埋,次次都失敗,所以考慮緊收養,亦聽埋社署講座,但諗 ...
要2萬1咁多?真係有D難喎!
要保持平靜的心態去面對任何挑戰

複式洋房

引用:Quote:kobebabe+發表於+13-3-15+23:24+我都

原帖由 fairyfairy 於 13-03-17 發表
要2萬1咁多?真係有D難喎!
係呀!仲要扣埋mpf後計

別墅

引用:我做教育界的,領養的小朋友多數是來自複雜

原帖由 夏之空 於 13-03-16 發表
我做教育界的,領養的小朋友多數是來自複雜的家庭背景,所以要預左佢有好多行為問題(包括與成人對抗,經常 ...
十分同意,因為那些可被領養的小孩的親生父母大都是唔鐘意讀書(讀唔成讀),貪玩,冇責任心,愛用暴力解決問題的人。這一切都會遺全給小孩,你要有心理準備,小孩未必禁易教,因為性格是十分難改的

別墅

如果要領養,領養個女會好啲,冇禁多遺全病,如自閉、過度活躍性、讀寫困難

別墅

引用:回覆+hanbb+的帖子 你有領養孩子的經驗嗎

原帖由 saunilam2 於 13-03-15 發表
回覆 hanbb 的帖子

你有領養孩子的經驗嗎?可以分享一下要注意的事項嗎?
我有兩個朋友領養過小孩。領養要上一些課程,要做心理評估,要有收入審查。如果唔簡擇(即母親是吸煙者、男女均可)就大約大半年時間可配對一個小孩給你。你是沒有都選,但配對後不合心意可再配對另一個。但接了回家後,定期(好似每月一次)上門家訪,相處半年後,法庭判了後,你就小孩的父母,可跟你姓,但那張不是出世紙,而是領養紙。你亦有責任告訴小孩,他是領養的。以上資料希望幫到你

洋房

剛剛睇到呢個post, 我知道20+年前有夫婦到保良局領養BB(還可選擇), 領養成功後, 機構會給養父母/養子女有關親生父母資料.

子爵府

我想你想嘅係領養

複式洋房

回覆 yubiwa310 的帖子

在你提交文件一刻,便要交埋有關財政的文件,例如入息証明,戶口STATEMENT等

首頁

尾頁

跳至