論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

回覆:Babystar001 的帖子

上年我姐姐都想返,但我直接拒絕佢因話冇人睇小朋友,叫佢做够兩年先返去

大宅

回覆 lormy 的帖子

佢話返但無錢買機票,我已經叫佢自己諗辦法。但當我知道佢臨走前借左筆錢後我唔會再用佢,咁我係咪叫應該叫佢自動辭職呢?因佢無依指定日期回港工作,這樣是否可以不用補一個月?

男爵府

wyeth冷知識勳章

引用:我今晚聯絡到阿菲姐,佢話阿仔發燒入左醫院

原帖由 Mclmama 於 13-04-08 發表
我今晚聯絡到阿菲姐,佢話阿仔發燒入左醫院所以尋晚無上飛機返香港,但我話點解連一個電話都唔打比我,佢係 ...
其實佢臨走前你要同佢簽訂如果吾准時返就當合約失效,你無需要賠甘,但依架打去勞工處問下啦!

男爵府

wyeth冷知識勳章

引用:未做夠2年你可以唔俾佢放,我個印印做左年

原帖由 kayeea 於 13-04-08 發表
未做夠2年你可以唔俾佢放,我個印印做左年幾,同我地講想8月放假返印尼,開頭都唔知機票咁貴,知道之後唔想 ...
你邊agent丫,甘好架?可否PM我,我個agent仲幫工人打俾我問我放吾放佢!

男爵府

我家姐姐 1月簽約時講明要求8月要返去印尼, 因為 5年都冇返過去.....呢個係唯一要求 ~~ 因為急要請人, 所以協議好機票佢自己俾, 等佢返黎先出糧俾佢..........

大宅

佢已經send左辭職信比我,我亦都send左份終止合約比入境處了。尋日仲收到個應該追佢數嘅電話,我話佢返左菲律賓,個男人問係咪no work here, 我話係,我諗佢都預左。

男爵府

marksix123 發表於 13-4-8 15:56
我就唔批, 合約寪明做滿兩年才有14日大假及出境一次, 叫佢攞合約睇吓.

講得好啱!!!!!!

侯爵府

引用:Quote:marksix123+發表於+13-4-8+15:56+我

原帖由 CHIHIMNAM 於 13-04-11 發表
講得好啱!!!!!!
合約係2年,但大假係一年7日,做满一年便可於第2年放。放的時間“by regulation"由僱主安排。

男爵府

wyeth冷知識勳章

引用:Quote:原帖由+CHIHIMNAM+於+13-04-11+發表

原帖由 sunshine0613 於 13-06-25 發表
合約係2年,但大假係一年7日,做满一年便可於第2年放。放的時間“by regulation"由僱主安排。

...
所以我吾批,我同佢講如果你一定要返去就自己遲職,點知佢真系遲

首頁

尾頁

跳至