論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:tctg+發表於+13-4-16+16:24+但我覺得

原帖由 HappyDay2008 於 13-04-16 發表
唔係懷疑佢唔識湊,係擔心佢有無能力同時間照顧到兩個或以上BB,得佢一個人咋喎,唔係育嬰園喎,一個沖涼時,另 ...
所以其實佢開頭都只係話小一以上

大宅

畀面勳章

回覆:如果咁,你地會唔會考慮唔用工人,轉用呢個形式

其實做幾日兼職都七八千,駛乜幫人湊咁果身,幫人湊住去邊都唔方便,一個月收幾千蚊冇哂時間又賺得唔多,唔抵喎

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+HappyDay2008+於+13-04-16+發

原帖由 tctg 於 13-04-16 發表
所以其實佢開頭都只係話小一以上
多謝你有留意
你認為有得諗嗎?

其實如果接放學之後,家務我可以接之前做晒。所以我只怕人地嫌我湊住自己個女

我亦不是想開托兒所賺大錢,如果只是湊/教多1-2個,我一個月其實有6000都心足,所以50/鐘可能set高左
我只想自己俾返我父母家用+自己零用,老公就負責頭家

希望大家繼續俾意見
我想諗得周全d先行動
Thanks

chunsamyuen  $50/小時唔算過份喇,真係用心教小朋友,妳肯定大把生意.  發表於 13-4-16 21:26

子爵府

引用:其實做幾日兼職都七八千,駛乜幫人湊咁果身

原帖由 蝸牛之之 於 13-04-16 發表
其實做幾日兼職都七八千,駛乜幫人湊咁果身,幫人湊住去邊都唔方便,一個月收幾千蚊冇哂時間又賺得唔多,唔 ...
行家Wor!!! 竟然知做幾日兼職都7、8千
我有諗過,但
1)兼職時個女點?又搵屋村姨姨?有無人肯一星期賺你1-2日,她又不可接第二個。果度又要俾她1-2千
2)HA兼職我做過,仲辛苦過full time,班full time 點得就點,做到7勞8傷,咩benefit 都無
卓健part time都做過,private nurse的經驗勁恐怖,不值得。係ward relieving 好做,但唔多
我連clinic都做過,ok,但唔多請part time,人工亦不會太高

最重要係我真係想1手1腳湊女,所以有以上想法

大宅

如果唔係揍BB,只係揍小一以上,咁我幫我個小朋友搵補習社都得啦!補習社都一樣係接放學、睇功課,洗咩搵屋村EE揍啫!補習社千幾2千蚊一個月之麻!
BB就話冇辦法,一定要請工人OR屋村EE揍啫!!!如果我個BB去到讀小一果陣時,我都會考慮唔請工人,放我個小朋友去補習社!

大宅

我覺得你想法太理想。一定要搵到個好乖先啱你。你知嘛,小朋友曳在所難免,放學除咗做功課,實會心思思想玩,踢波打鼓大聲嗌你接受到嗎?遇上小朋友發燒生病唔返學,你都要幫手湊喎!仲有小朋友喺學校梗係乖啦,放學又另一個樣,唔好彩遇上小魔怪,難道同家長講唔好意思,你小朋友太曵咁咁咁?

侯爵府

醒目開學勳章

我自己真係有細路讀緊小學, 所以我好認真就你個CASE去諗, 若我有需要既話, 我會唔會俾你湊我既小朋友呢??

我個小朋友高小了(所以基本上唔駛你點理佢), 我怕佢會因為你個B 而唔專心做功課, 可能會掛住同你個B玩, 望住你個B等等. 倒番轉, 亦怕你個B 喊會嘈住佢令佢唔專心.

其實一聽到有個B 都已經唔會考慮了, 因為湊B要好多精神心機, 咁仲邊有時間理我那一個呢?? 雖然我那一個係唔駛你點理佢, 但係唔等於我想無人睇下佢嘛! 做父母既一定緊張自己既細路的, 所以有得揀, 一定唔想無人理佢(而家係B, 好快識爬, 識行, 識講野, 係必經的, 所以湊B真係要好多精力去照顧佢的).

記住, 以上我已經完全無提及$50/HR了, 所以就算你再平, 都未必係合符其他父母的要求.

若你的B 已經讀小學, 那就可以考慮一下.

lestat  同意 X 100000  發表於 13-4-18 13:45

公爵府

如果樓主個小朋友年紀大D,我覺得先會有人幫襯。初生b真係要花好多時間照顧。樓主自問做ftm,照顧完屋企同bb,重可以有幾多空閒時間?

子爵府

回覆:jksd 的帖子

睇來唔work 機會多
都幸好有BK呢個平台
如果我再諗到其他idea
再問大家意見
Thanks all

男爵府

係B嘅要同你好熟先有信心. 我嘅小孩讀幼稚園,如果你嘅又讀幼稚園,見過又有教養,就可考慮,有伴都好好.
你又可睇吓
http://happypama.mingpao.com/cfm ... Fja%2Fob%2Fobb1.txt

大宅

我覺得唔貴,只係你小朋友太細。
你settle佢讀小學先實行呢個計劃好D,因為一到小朋友兩歲,你會發現越來越多o野要理。你要幫佢戒片,教佢食飯,執屎執尿成地飯,真係多左家務要做,又要買送煮飯。仲要幫佢揀幼稚園,準備面試。你係專業人士,相信你都想小朋友讀好D o既幼稚園?到佢幼稚園,你要諗定小學,好多人爭。

男爵府

初生BB 絕對係問題!我工人照顧兩個,我都唔放心俾去帶出街!建議你在家幫小朋友補習仲好啦!我的親人都是這樣做FTM! 之後好生意,仲請埋工人幫手,旺季試過60k一個月!

大宅

引用:初生BB+絕對係問題!我工人照顧兩個,我都

原帖由 eg123 於 13-04-18 發表
初生BB 絕對係問題!我工人照顧兩個,我都唔放心俾去帶出街!建議你在家幫小朋友補習仲好啦!我的親人都是 ...
嘩!咁好賺?!原來可以咁好賺!
自己兩文三語母語水平,日日同自己囝囝講。教一亇同教多幾個冇分別!
咁我都可以諗下!

珍珠宮

好媽媽勳章

你借部琴小朋友練, 就唔好同人計啦,
你當係比小朋友zip下時間, 唔好虛渡光陰姐.

最好就係段月收, 唔好以時薪計,
仲有你最好就跟埋功課啦.

大宅

其實只要你唔怕細路嘈到你個B瞓.... 又或佢地可以會有時病左.... 有機會感染B.... 係可以.....

子爵府

好媽媽勳章

我之前都有呢個打算,但都係諗等阿囡幼稚園先,因為,湊nb-3歲,係要比好多心機同埋時間,好唔容易等到阿囡2歲,點知,又有咗,想做ftm,真係唔易

我就比你好d,我個大仔有好多同學仔媽媽話介紹學生比我補習,但我而家湊3件,真係分身不遐

我其實好喜歡教小朋友,亦好喜歡幫小朋友補習,但無奈自己個囝有adhd,淨教佢一個都已經想死!

侯爵府

樓主我覺得你呢個方案有得做, 但要轉少少模式.

其實我自己都成日奇想, 我周圍搵, 有無 d 高學歷有湊b 經驗有愛心的人可以幫手湊b 呢? 我自己會咁樣諗 : 如果有一個地方, 干淨唔雜, 我將個b 交比人地湊, 對方係有學歷, 有經驗的, 同時, 在那個地方有cam, 我隨時可以輸入密碼就睇到屋內情況的話, 就算一個月 8000, 我都ok.

而家我仲慘過乜, 工人走左佬, 要同面左左的99 夾硬partner, 我去返工99 黎湊, 比過萬, 又受氣, 家務自己做, 後來頂唔順請鐘點做, 一個月 6000 幾, 即係加埋 17000 蚊度, 但我好受氣喎 ! 咁如果以上的方案, 只係 8000 , 加我比一般家用, + 一個鐘點, 係咪都可行呢?

子爵府

eg123 發表於 13-4-18 05:03
初生BB 絕對係問題!我工人照顧兩個,我都唔放心俾去帶出街!建議你在家幫小朋友補習仲好啦!我的親人都是 ...
嘩,多謝你的意見,令我想多一步。
反正勁多朋友都唔鍾意個工人但要照用,可唔可以搵多個人partner呢?
今日你湊埋我B,我在我家補習教小朋友。
明天我湊埋你B,你在你家補習教小朋友。
provided that兩個人住得近
如果轉地方係一個問題,就只去其中一人屋企補習?(例如大D地方果個)

如果兩個人本身都係師資好,會唔會好多生意呢?

子爵府

ope 發表於 13-4-18 12:26
樓主我覺得你呢個方案有得做, 但要轉少少模式.

其實我自己都成日奇想, 我周圍搵, 有無 d 高學歷有湊b 經 ...
如果裝個cam在我家就有D那個 ...
定係你指我帶埋我BB上你屋企,你裝個cam上你家?(咁我又接受到,為人父母,想了解多D就緊架啦。行得正企得正,唔介意俾你見到。以前中學、大學幫人補習,都勁多媽媽在隔離望住架啦﹗)

同埋你指的湊B係幾大?因為我原意係湊讀緊書的小朋友?

珍珠宮

回覆:jksd 的帖子

如果我係你,我不會辭工

首頁

尾頁

跳至