懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:懷孕唔食燕窩BB會病?!

我陀B時無食過燕窩!我B咪一樣健健康康!

珍珠宮

骨骼應該關鈣質事,燕窩含嘅係蛋白質,BB仔出世硬淨關燕窩乜事呀!?而且就營養上雪耳=燕窩,咁係咪窮孕婦要狂食雪耳!?:;pppp:依家個個中E都叫話吾好食燕窩架啦!要BB又壯又大隻應該食花膠! Anyway,我怀孕時只食過1、2次燕窩,我仔9個月大只小感冒過1次,仲要食1次藥就即好。

別墅

MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

我爸爸做海味生意,佢叫我唔好食燕窩,食蛋白係一樣營養,佢話食多d花膠長胎仲好!

珍珠宮

我大肚無食過燕窩,淨係食蛋,牛肉,芝士,同飲奶,我女都好硬淨

子爵府

我只係食過兩次 人地話小食可以 但燕窩會引至濕疹 我先唔理你個fd

複式洋房

懷孕初期奶奶有整俾我食...之後發現有子宮肌瘤...即刻叫奶奶唔好整...因為燕窩很高激素...所以到依家都無再食lu...其實均衡飲食已經足夠...

大宅

kavenzou 發表於 13-4-16 23:26
骨骼應該關鈣質事,燕窩含嘅係蛋白質,BB仔出世硬淨關燕窩乜事呀!?而且就營養上雪耳=燕窩,咁係咪 ...
「骨骼應該關鈣質事」>> 我都好想咁駁佢,不過算,都係慳番啖氣!唔想再同佢糾纏比位佢繼續講佢d歪理

別墅

回覆:懷孕唔食燕窩BB會病?你冇病呀嘛?!

我無食燕窩,個B一樣硬淨,皮膚一樣白滑!
我出世嘅時候都係食人奶食到成歲,但細個嘅時候都係成日病有哮喘,同埋成日入醫院!

所以,個個人体質唔同,唔可以一概而論!

大宅

燕窩只係一大堆高蛋白質食物,食其他都補充到啦,而且食太多好易誘發好多女人病,佢都傻傻地

大宅

燕窩本身係好污糟好臭,要經過加工處理,揾漂白水漂番乾淨,都唔明啲人點解會覺得食燕窩就好好,唔洗錢我都唔會食。

男爵府

我都無食呀,阿仔都好硬淨,啱啱一個月大已經成日想自己轉身,都唔關事既。

大宅

上一輩果d,咁好彩食左個b都冇事就呀支呀左,話燕窩好好好,就算好聲氣同佢地講話醫生advice佢地仍然會話"有冇搞錯,我個仔不知皮膚幾好點點點"!
我99咪又係我話千祈咪煮,佢就話佢d c9朋友新抱都有食人食乜關我鬼事!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

你同事咁... 搞笑既,,

伯爵府

lovebabyduck 發表於 13-4-17 16:16
上一輩果d,咁好彩食左個b都冇事就呀支呀左,話燕窩好好好,就算好聲氣同佢地講話醫生advice佢地仍然會話" ...
同我99一樣, 佢d c9 fd講就信, 我問埋醫生意見都唔信
仲話我「人人都係咁食, 都唔知點解你乜都唔食得」

大宅

引用:Quote:lovebabyduck+發表於+13-4-17+16:16+

原帖由 A_lcy 於 13-04-17 發表
同我99一樣, 佢d c9 fd講就信, 我問埋醫生意見都唔信
仲話我「人人都係咁食, 都唔知點解你乜都唔食得」:igi ...
嘩!佢都成日講呢句
有次同99講醫生話避免食花生!佢又話冇理由,佢以前都有食,仲話我食少少怕乜mouth:
我自己煮野用olive oil,佢就話d c9朋友話olive oil對bb有害叫我轉用花生油!
頂!佢都唔知識埋d咩人!

所以佢till now...佢屋企仍然用花生油,even我有份食油到癲

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

第日仲有更多謬論要你聽呀... 可以的話, 慢慢疏遠佢好d, 或者練左耳入右耳出既功力.

大宅

bosch 發表於 13-4-17 06:30
第日仲有更多謬論要你聽呀... 可以的話, 慢慢疏遠佢好d, 或者練左耳入右耳出既功力.
...
其實我已經冇主動搵過佢,係佢見我最近又要食antibiotics,跟住又專家上身,send message問我:「你最近食o左d咩野呀?」問我有冇食呢樣有冇食o個樣,仲詳細過我醫生,好似想捉我痛腳乘機話我咁。咁我見佢最近又病我咪好心多口問候佢囉,點知... 唉... 真係比佢吹到啤一聲! 以後都唔想睬佢。

男爵府

回覆:蘋果mama 的帖子

而家連醫生都叫女性盡量唔好食燕窩,因為會攪到有婦科病,我當年發現有朱古力瘤,係好細粒,又唔知唔應該食燕窩,之後一年keep住食燕窩,後期大左好多

大宅

其實燕窩是很容易致敏!
我大肚時又飲孕婦奶粉又食左不少燕窩,自己咩海鮮,濕毒野全部有戒,結果阿仔出世2個月開始濕疹,好嚴重下,又有食物敏感。後來我上網睇返,好多人話同孕婦奶粉及燕窩有關

大宅

有好多激素,千祈唔好食

首頁

尾頁

跳至