論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

回覆:炒工人要準備啲咩?

我問agent工人洗唔洗俾辭職信我(我試探佢), 佢話俾唔俾都無所謂,我依家先如夢初醒, agent真係只會幫工人, 有可能幫佢搵埋新顧主,琴日成日唔覆我 只係whatsapp回應我兩句
對唔住,請問工人琴日同我地講佢做多一個月唔做,係咪工人lastday係5月21號?21號當晚我就計埋糧俾佢?我今日會print辭職信俾工人簽

大宅

陪月勳章

回覆:炒工人要準備啲咩?

我個工人琴日都話唔做,來咗9個月了,我估佢哋係想refund中介費所以斷約。激氣,對佢梗好又好包容佢,成日醒佢衫,飾品,包,私人用品,仲有利是,無非希望佢對我仔女好D,卻不知佢背后搞梗多,仲不知用咩方法搞到wifi密碼,偷偷買咗I touch。買咩唔關我事,但佢居然盜用我wifi我實在心寒,唔知背住我仲搞過咩。我發覺佢打過邦民財務電話,我都預咗佢走之后有舊屎要我搞埋,唉!做香港雇主真苦!

大宅

陪月勳章

fangw22 發表於 13-4-23 09:36
我個工人琴日都話唔做,來咗9個月了,我估佢哋係想refund中介費所以斷約。激氣,對佢梗好又好包容佢,成日 ...
佢居然搵到你WIFI PW咁勁

我地做顧主真係好慘, 都無野保障我地

我今日終於搵到agent, 佢話工人真係搵到第二份新工, 但agent唔係我本身呢個, 仲話工人俾對方呃, 只要扣一個月人工當介紹費就可以.

珍珠宮

gemgemgem 發表於 13-4-23 07:50
我問agent工人洗唔洗俾辭職信我(我試探佢), 佢話俾唔俾都無所謂,我依家先如夢初醒, agent真係只會幫工 ...

盡量叫佢自己手寫, 免得佢話你迫簽! 最緊要有信的日期和 last working day的日期!

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

陪月勳章

引用:Quote:gemgemgem+發表於+13-4-23+07:50+我

原帖由 SandraLo 於 13-04-23 發表
盡量叫佢自己手寫, 免得佢話你迫簽! 最緊要有信的日期和 last working day的日期! ...
唔該你呀

不過我依家又十五十六 見佢俾人呃又覺得佢好慘 想同佢傾下 佢其實做嘢幾好架 不過有時講咗十萬九千次都唔記得嗰下火囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我之前果件冇比解僱信佢(一個月前), 會唔會出事?? 我直接send佢過舊agent度, 曾經諗過買機票, 問過勞工署係雙方協議, 如果佢唔肯要張機票, 就出事了!! 所以, 全部補錢了事!!

大宅

陪月勳章

引用:我之前果件冇比解僱信佢(一個月前),+會唔會

原帖由 Haz-mama 於 13-04-23 發表
我之前果件冇比解僱信佢(一個月前), 會唔會出事?? 我直接send佢過舊agent度, 曾經諗過買機票, 問過勞工署 ...
出咩事?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

gemgemgem 發表於 13-4-23 16:28
出咩事?

我驚佢會告我啫! 個印姐被我炒的前的一兩個月, 覺得佢變咗-->突然間醒咗(應該係有人教佢), 勞工署話佢哋有權要錢唔要機票, 即點樣講對我哋(僱主)都冇着數...

首頁

尾頁

跳至