自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:洗衫問題

原來洗衫都有咁多學問!

大宅

回覆:donkayu 的帖子

你咪要分好多機?D衫要放好耐先洗?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

florapang0426 發表於 13-5-16 16:01
要睇下你老爺衛生情況點再決定,如果係孤霸,就62同c6一機,你同細路一機

...
咩叫孤霸??

bosch  應該指有臭狐, 個身臭果d問題.  發表於 13-5-16 16:30

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我會自己一家人一機, 兩老一機.

講真, 分開洗冇乜大意思, 只係心理上好過d 咁解.

公爵府

引用:原來洗衫都有咁多學問! +

原帖由 Wuta 於 13-05-16 發表
原來洗衫都有咁多學問!
一家人,人地又唔係有傳染病

大宅

引用:Quote:倔強Alice+發表於+13-5-16+13:32+我

原帖由 miumiu0101 於 13-05-16 發表
即係bb一機, 你地4個大人一機??
bb衫手洗

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

分開洗…!!

我阿媽自己一機,我同我老公一機,遲啲有小朋友既就小朋友自己一機

男爵府

回覆:洗衫問題

分開洗 但會幫佢洗

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:florapang0426+發表於+13-5-16+16:01

咩叫孤霸??
即係有臭孤或者男人味好勁囉

miumiu0101  oic  發表於 13-5-16 16:47

大宅

bosch 發表於 13-5-16 16:31

講真, 分開洗冇乜大意思, 只係心理上好過d 咁解. ...

同意。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

bosch 發表於 13-5-16 16:31

講真, 分開洗冇乜大意思, 只係心理上好過d 咁解. ...

都係架, 不過要我d衫同62 d衫一齊洗感覺好似唔係幾好咁

珍珠宮

faiki 發表於 13-5-16 16:36
分開洗…!!

都有咁諗過, 但咪要儲好耐先夠一機???

子爵府

miumiu0101 發表於 13-5-16 16:48
都有咁諗過, 但咪要儲好耐先夠一機???
好快架咋…!!! 我而家同老公都係隔大概3日就可以開機洗衫,阿媽自己都差唔多~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

miumiu0101 發表於 13-5-16 16:46
都係架, 不過要我d衫同62 d衫一齊洗感覺好似唔係幾好咁

你同佢兩老唔熟, 有咁既感覺都唔奇, 咁咪分機洗.

伯爵府

畀面勳章

大人一機,小孩一機,62自己洗.

侯爵府

引用:Quote:miumiu0101+發表於+13-5-16+16:48+都

原帖由 faiki 於 13-05-16 發表
好快架咋…!!! 我而家同老公都係隔大概3日就可以開機洗衫,阿媽自己都差唔多~
...
汗臭衫等三日洗?我真係接受唔到!

子爵府

瑄婷 發表於 13-5-16 17:24
汗臭衫等三日洗?我真係接受唔到!
我哋有洗衣籃分開晒啲衫,同埋我哋唔係啲好大汗既人,所以第二、三日先會開機洗…又唔係等衫著,有得替換…
好過浪費電、水…少少衫夾硬開機洗…!!

珍珠宮

bosch 發表於 13-5-16 17:08
你同佢兩老唔熟, 有咁既感覺都唔奇, 咁咪分機洗.

咁會唔會好怪架, 點同62講?

男爵府

引用:Quote:原帖由+donkayu+於+13-05-16+發表之

原帖由 瑄婷 於 13-05-16 發表
嘩!点可以咁對老爺架?
係習慣問題姐,因為我由細到大屋企人都係自己洗自己既衫,
我都有話如62係行動不便,會幫62洗,只係62衫自己一機,

我老公開工衫都會分開一機,我自已衫都唔會同小朋友個d一機!

“有些傷口,時間久了就會慢慢長好;有些委屈,受過了想通了也就釋然了;有些傷痛,忍過了疼久了也成習慣了,然而卻在很多孤獨的瞬間,又重新湧上心頭。其實,有些藏在心底的話,並不是故意要去隱瞞,只是, 並不是所有的疼痛,都可以吶喊。”

男爵府

引用:Quote:donkayu+發表於+13-5-16+13:39+之前

我平時:大人屋企衫,出街衫,老公開工衫,小朋友屋企衫,出街衫咁分開洗

即係你同c6同6299 d衫同一機洗 ...
我地依加無一齊住,
以前一齊住,我地污糟衫唔會放埋一齊,99有個袋專要洗既衫,62就用個盤放,我同老公自己一個袋放,小朋友就另一個袋放,
62大約1星期洗1次,
99就係1星期洗2次,
我就1日開1機,輪流洗老公開工衫,出街衫,屋企衫同小朋友衫

“有些傷口,時間久了就會慢慢長好;有些委屈,受過了想通了也就釋然了;有些傷痛,忍過了疼久了也成習慣了,然而卻在很多孤獨的瞬間,又重新湧上心頭。其實,有些藏在心底的話,並不是故意要去隱瞞,只是, 並不是所有的疼痛,都可以吶喊。”

首頁

尾頁

跳至