烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

goolima 發表於 13-5-18 00:13
請問應該要焗多幾耐呢,溫度要相對調高嗎?
唔使調高溫度, 焗吐司放在最底一層,中途見有色就要轉盤,因為焗爐,入面會受火過出面,轉一下等佢平均啲。
可以的話分批焗,個爐咁細,塞滿曬,啲熱力都流通唔到,如果硬要焗,咁上色後較低溫,燜到熟啦
,麵包熟用手指敲下佢,會係空洞的聲音,而且個麵包會輕身, 要加時幾耐好難估計........

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

南瓜要蒸熟搓蓉先,我見到個包仲有南瓜wor

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

搓成麵團 600 克唔係好大咋喎,一個8吋丁方模都庄曬啦,你究竟咩溫度,焗左幾耐呀 會唔會係太濕你以為唔熟咋
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

回覆 goolima 的帖子

咁真係好可惜啊 !

其實睇個樣都唔係咁差姐, 我係新手D野都成日NG/唔熟, 我唔捨得就咁唔要啦, 轉一轉總之熟晒無話唔食得既, 只係好唔好食咁解姐, 自己整既幾難食都食得落既, 畢竟攪左咁耐時間同心機囉, 而家D食材又咁貴, 唔好浪費啊 ......

大宅

引用:我整造型包,中層用190度焗16分鐘已經熟,

原帖由 Homosapien 於 13-05-18 發表
我整造型包,中層用190度焗16分鐘已經熟,會唔會太低面火唔夠而唔夠熱
我部爐上下發熱線齊開,一樣溫度架

大宅

引用:Quote:goolima+發表於+13-5-18+00:13+請問

原帖由 andyman 於 13-05-18 發表
唔使調高溫度, 焗吐司放在最底一層,中途見有色就要轉盤,因為焗爐,入面會受火過出面,轉一下等佢平均啲。
可 ...
唔使調高溫度, 焗吐司放在最底一層,中途見有色就要轉盤, ---》 即係裡外調轉?我平時連焗盤入爐,要轉方位要搞好耐,我怕個爐會跌溫呀,我可唔可以成個盤拎出黎轉咗位先而入爐架?

因為焗爐,入面會受火過出面,轉一下等佢平均啲。可以的話分批焗,個爐咁細,塞滿曬,啲熱力都流通唔到,如果硬要焗,咁上色後較低溫,燜到熟啦,麵包熟用手指敲下佢,會係空洞的聲音---》 呢個步驟喺爐入面做嗎?

,而且個麵包會輕身, 要加時幾耐好難估計........

謝謝解答

大宅

引用:南瓜要蒸熟搓蓉先,我見到個包仲有南瓜wor

南瓜要蒸熟搓蓉先,我見到個包仲有南瓜wor
2/3 南瓜已蒸熟,1/3 刨絲放入面團同搓呀

大宅

引用:搓成麵團+600+克唔係好大咋喎,一個8吋丁方

搓成麵團 600 克唔係好大咋喎,一個8吋丁方模都庄曬啦,你究竟咩溫度,焗左幾耐呀 會唔會係太濕你以 ...
我用呢個譜,180度,35分鐘呀

大宅

刨絲南瓜出水太濕了,只可加南瓜蓉

別墅

引用:Quote:原帖由+andyman+於+13-05-18+發表搓

原帖由 goolima 於 13-05-18 發表
我用呢個譜,180度,35分鐘呀
仙姐譜?我跟佢焗吐司都ok。會吾會你個爐溫偏低?

大宅

獨角仙食譜wor
咪加生南瓜la,佢果d高班,你用番初班食譜la

公爵府

回覆:激死我喇,一出爐就塌成咁

留番來做麵包布甸

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

翡翠宮

goolima 發表於 13-5-18 09:41
唔使調高溫度, 焗吐司放在最底一層,中途見有色就要轉盤, ---》 即係裡外調轉?我平時連焗盤入爐,要轉方位 ...
係成個盤拿出來,轉左方向再放入去呀用個焗爐夾 夾住個盤,另一邊帶手套拿住,咁容易好多。

敲麵包~~用焗爐夾 夾出半邊盤,就敲到啦,但其實你分開焗就夠色都熟啦,唔好夾硬來啦,分盤焗實際,除
非你個爐有 30 幾升啦。

大宅

引用:回覆+goolima+的帖子刨絲南瓜出水太濕了,

刨絲南瓜出水太濕了,只可加南瓜蓉
有可能啦,個飽軟林林咁,好難搓的,但我跟足譜落的

大宅

引用:獨角仙食譜wor咪加生南瓜la,佢果d高班,你

獨角仙食譜wor
咪加生南瓜la,佢果d高班,你用番初班食譜la
嗚嗚 我諗住整過佢隻白包同炭包無事,今次主題係健康先搞新意思,點知就出事

大宅

引用:留番來做麵包布甸 +

原帖由 alik 於 13-05-18 發表
留番來做麵包布甸
記住先,但希望唔會用得著

大宅

引用:Quote:goolima+發表於+13-5-18+09:41+唔使

係成個盤拿出來,轉左方向再放入去呀用個焗爐夾 夾住個盤,另一邊帶手套拿住,咁容易好多。

敲麵包~~ ...
係成個盤拿出來,轉左方向再放入去呀用個焗爐夾 夾住個盤,另一邊帶手套拿住,咁容易好多。--》 我多謝提示,我真係好怕轉盤,因為開門要搞好耐又怕爐溫跌

敲麵包~~用焗爐夾 夾出半邊盤,就敲到啦,但其實你分開焗就夠色都熟啦,唔好夾硬來啦,分盤焗實際,除非你個爐有 30 幾升啦。 --》我部30升囉,咁可唔可以一次過焗呢?

禁止訪問

回覆:goolima 的帖子

翡翠宮

goolima 發表於 13-5-18 18:49
係成個盤拿出來,轉左方向再放入去呀用個焗爐夾 夾住個盤,另一邊帶手套拿住,咁容易好多。--》 我多謝提示, ...
咁冇理由唔熟喎 一係爐溫偏低,一係太濕你以為未熟,你有冇試食過呀,,,,,,,,

大宅

引用:要排三次氣的

原帖由 Boscoboy 於 13-05-18 發表
要排三次氣的
請問點樣排3次氣呢?

首頁

尾頁

跳至