婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:我好唔開心,好想舒發下

各位jm唔好意思,我口快快…sorry...sorry...

侯爵府

樓主,你檢討下自己先,你最好同你老公搬出去,自己做晒所有嘢,日日老火湯,仲要你老公夜ma ma深夜返來你先好煮飯,全部飯餸都唔可以整定保溫,仲有你老公以後唔叫你做老婆,你都唔可以呻唔可以喊,你做到晒以上先講啦

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

真係從來唔覺得出街食飯,食既野有幾新鮮,菜肉都係冰鮮貨。如果可以食到好熱氣既,更加唔係咩新鮮貨。涼茶係街買黎飲囉。

不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

唔滿意咪搬囉、換埋個男人、一了百了添、但人生係咪只係一次有唔滿意呢?你人生有千萬樣不滿、但可曾反省原因係咩、係因你無禮貌、導致奶奶不快、所以喊、咁都得罪你?節省金錢係美德、你可提出要求、可自己改善、我買料返黎佢丢左佢咩、奶奶又得罪你個胃呀?放过你奶奶啦、同你老公建立幸福美滿小家庭、咪唔使再辛苦自己叫人、食猪餿囉!

禁止訪問

男爵府

小公主

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Isokbe+於+13-05-27+發表我結

別墅

其實之前因為我99講左d野令我好唔舒服,我先開始好唔鐘意佢。可能我寫得唔好,我嫁入去前已講清楚唔洗理我食方面,我自己搞掂,但佢成日問我點解唔番去食,問完我又問我老公。當然佢d語氣就麻麻地啦
我而家要返工,我得閒再上黎打埋餘下。

男爵府

引用:小公主

原帖由 mama122909 於 13-05-28 發表
小公主
諗起之前有位jm嘅名言“有公主病,無公主命“!!!

jackiemei  第一次聼,正!! “無公主命”  發表於 13-5-28 10:54

大宅

不如你間唔中買d新鮮餸等大家都食好d呀?

大宅

你就算真係好唔鍾意你 99 , 除非你唔再住係度 , 否則你哋一齊住 , 基本禮貌係要叫人 , 否則比人話你無家教哦 ~

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

我諗妳99仲唔開心過妳....入屋叫人....
呢d最基本嘅嘢妳都做唔到:;pppp:
前面是絕路~希望在轉角

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

生活習慣唔同 唔需要憎佢下嘛 你屋企令到你咀刁係你屋企既事

侯爵府

"佢係非常慳既人,佢唔捨得食,所以佢買餸好鍾意買d平就得,雪藏,就黎爛嗰d"

你可有想過解決辦法?你自己買新鮮送等99煮,2日買一次送,放定雪柜!

又或者,可以既話,加家用?(可能你交緊7000,你問下係咪家用問題,係既話加咯)

我都唔會叫我99 做啊媽,我由傾結婚開始就不like 我99 ,因爲她對我2臉人得好恐怖。(詳情,不在此多說)

但,我由結婚當日就開始叫她99(她切切實實係c6 媽媽,見到就要叫,禮貌)。 她想我叫她啊媽,不過我詐吳知。

侯爵府

回覆 Isokbe 的帖子

傻瓜,無論你99真心/假意都好,至少都要她肯扮野,先會明聼你講不用理食方面既事,依然問你,依然煮!少煮你個份,你99都“省”吳 少拉~ 她甘”省“都煮你個份喔~!!

其實你試下自己煮,好似我媽甘,日日都要想“煮”什麽,其實好煩架!一家幾口,要個個都肯食,不容易啊。

別墅

回覆:jackiemei 的帖子

我99沒有煮我嗰份,夜晚得我同99喺屋企,佢好鍾意煮一大鍋,食一個星期。我結婚前講明買到自己樓先買餸煮飯,我老公話冇問題先結

水晶宮

咁不如同你C6一齊搬走啦, 你又住得唔開心,
入屋唔叫人真係冇禮貌, 真係當果度酒店咩..

侯爵府

“鍾意煮一大鍋,食一個星期” 同我 99一樣,你99又係福建人???

尼樣我都接受吾到! 甘無辦法啦~你講日日OT,返吳到來食咯~好辛苦!好累!

別墅

其實我晚餐冇要求,有菜同飯就ok,因為我唔食肉。其實我不是厭棄佢煮同買,我講得唔夠重點,我覺得我有自由,我就係知道自己食野麻煩所以唔想煩到人先叫佢唔洗理我食既方面,做99唔係大曬,咩都過問,咩都管,令人覺得好討厭,佢d仔女都做d唔好,佢d仔女唔管,點解只要係管我。佢第2個仔經常唔喺屋企去左條女度又唔見話佢, 仲有我總是不明白,有洗衣機唔用,為左慳水電用手洗,我老公放d衫喺個筒度,佢朝朝早上用手洗,之後話我唔幫我老公洗衫。大佬,我儲埋一次過放入洗衣機洗既,你就日日見到個筒有就用手洗。
我唔係單單咁小事而唔鐘意佢,太多我唔講。
總結,有人話得我好岩,我唔叫99,我好無禮貌,我只能盡我能力改。
由一家好融洽既家去到一個好冇屋企既家生活,一d都唔易,我老公同佢細佬講既一年唔超過10句,同佢老豆傾既唔超過5句,我都好想改變令到呢度會有家既感覺,但人地生活左咁多年一直都係咁,我起初好努力,但人地根本唔領情,我好心灰意冷。詳情唔講
我無論幾唔鐘意99,我都對佢好好,因為佢係我老公個阿ma。

別墅

我住埋一齊當時係諗住我地可以儲多d錢,第時佢地老左可以照顧到佢。不過而家唔係咁諗,希望儲多d錢買樓脫苦海。我地唔會租樓,唔會幫人交租,我同老公儲多兩年錢就買到

首頁

尾頁

跳至