2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:生BB預算(Budget)

其實和尚袍for嘔奶先換得密,初生bb唔建議日日沖涼,如果驚唔夠就買多2件,太多真係浪費。反而紗巾我買左2打,因為一日唔止用5條,同埋可以用到好大個,唔怕浪費

別墅

回覆:joan_baobao 的帖子

紗巾其實用黎做咩??係咪普通紗巾就得ga la?

大宅

josumjo 發表於 13-6-16 15:02
紗巾其實用黎做咩??係咪普通紗巾就得ga la?
我見朋友湊bb時, 餵奶同順風都用到紗巾, 仲話一打都唔夠.....

另外我search 其他JM嘅Post俾大家參考:

紗巾都好有用用黎幫BB抹汗,抹口水,抹手仔,沖涼~

餵奶時可墊一條在下巴到,因為BB有時飲唔切D奶會一路飲一路有D係嘴角漏出黎~

仲有如果BB嘔奶用紗巾抹吸得怏D~所以有時一日用成~因為紗巾薄,洗完好快乾,又愈洗愈軟~可以方便再用~

對BB黎講毛巾太厚同太硬,所以初生BB主要係用紗巾
好用過毛巾好多~~~

大宅

反黑哂添... 再Post. (Copied from Alex@karina)

紗巾都好有用用黎幫BB抹汗,抹口水,抹手仔,沖涼~

餵奶時可墊一條在下巴到,因為BB有時飲唔切D奶會一路飲一路有D係嘴角漏出黎~

仲有如果BB嘔奶用紗巾抹吸得怏D~所以有時一日用成~因為紗巾薄,洗完好快乾,又愈洗愈軟~可以方便再用~

對BB黎講毛巾太厚同太硬,所以初生BB主要係用紗巾
好用過毛巾好多~~~

大宅

紗巾用黎餵奶,抹面,洗頭,洗利“台”,抹汗....大量用途!所以買2打都唔會浪費,bb曳起黎1日可用1打,放心買!keep得好可用到2,3歲,至於大包巾(沖克涼包bb),我唔會買大紗巾,我會買大人用既大毛巾,但係貴好多,好軟!我個時買都要成$70條,專買毛巾既地方有架啦!我就買左2條,都夠用,試左唔夠先再買!可以既就買2張床墊,有時bb嘔奶洗張墊就得,如果唔係張墊肉好快玩完,張墊又可以拎埋出街比bb換片片用,衛生好d,特別係bb女

大宅

其實由而家開始紀錄吓都係好嘅,因為實在太多錢要駛了~

大宅

有個低能問題想問: 紗巾在哪裡買? 謝謝

大宅

引用:有個低能問題想問:+紗巾在哪裡買?+謝謝

原帖由 mama122013 於 13-06-18 發表
我見賣BB野嘅地方有得賣,好似護協都有

大宅

引用:有個低能問題想問:+紗巾在哪裡買?+謝謝

原帖由 mama122013 於 13-06-18 發表
我就係賣開bb野既地方買,大約$45/6條....都幾貴架...就當貴買平用囉!

別墅

回覆:ahsingcat 的帖子

Thx so much!!!!!!!

別墅

回覆:joan_baobao 的帖子

真係好多野要準備....頭都痛

別墅

回覆:ahsingcat 的帖子

咁有無睇啱high chair???!!!

大宅

回覆 joan_baobao 的帖子

謝謝,真係乜都唔識,身邊又無乜朋友生過,要周圍問 =)

大宅

引用:回覆+joan_baobao+的帖子謝謝,真係乜都唔

原帖由 mama122013 於 13-06-20 發表

謝謝,真係乜都唔識,身邊又無乜朋友生過,要周圍問 =)
唔駛客氣,我都係吸收第1胎既經驗&媽媽係湊仔婆,好多都係佢教我架!得閒自己整張list,睇吓有咩需要買,咩唔需要買,咁就唔會買錯買少

大宅

josumjo 發表於 13-6-19 23:57
咁有無睇啱high chair???!!!
未呀... 其實, high chair 要黎做咩? ?-(

男爵府

我冇逐樣細數記低ar 只係預十萬蚊for成個孕期 包括產檢、開刀、買BB用品 希望夠la

大宅

placesday 發表於 13-6-21 11:13
我冇逐樣細數記低ar 只係預十萬蚊for成個孕期 包括產檢、開刀、買BB用品 希望夠la

...
你會請陪月嗎? 我初初都預十萬, 不過發覺原來係唔夠架...

男爵府

引用:Quote:placesday+發表於+13-6-21+11:13+我

原帖由 ahsingcat 於 13-06-21 發表
你會請陪月嗎? 我初初都預十萬, 不過發覺原來係唔夠架...
唔請陪月 因99會幫手湊 媽咪又讀左陪月課程 應該ok掛 咁你total用左幾錢?

大宅

引用:Quote:josumjo+發表於+13-6-19+23:57+咁有

原帖由 ahsingcat 於 13-06-21 發表
未呀... 其實, high chair 要黎做咩?
如果combi個隻high chair可以比初生bb訓,大左當食飯椅。好處係你去到邊都可以推埋自己身體,但我用到11個月已經無用啦!因為bb唔會比你困住...3千蚊左右一張,睇吓你需唔需要啦!呢個我覺得唔係必需品

別墅

唉....咩都係錢

首頁

尾頁

跳至