在職全職

跳至

首頁

尾頁

公爵府

bb日日都唔同,一路長大有唔同階段同變化,witness係bb既一切,唔會悶

別墅

回覆:全職媽媽,你們會不會覺得很悶,點解決

好忙好倦,但 我好想有人同我傾吓計

男爵府

過渡時期姐! 我個仔3歲啦, 我已經過左那個"超忙但又好苦悶"階段.

你一定要找人食下飯,傾下計. 找一些有兒女既親友最好. 如果無, 就要落街識下街坊. 同小朋友去公園時聊人傾下計, 未必個個想傾, 唔想傾米算啦. 不過梗有D會同你傾. 再唔係就在屋企附近返PLAYGROUP. 時間會快過D, 又識到其他媽媽. 我初初都唔識咁做,真係DRY到爆. 而家好好多.

FTM 好似返一份新工. 個仔係份JOB, 要做好佢. 老公係老闆, 佢地多數唔願幫忙, 又又多投訴. 唔使太理佢. 唔炒大鑊就算啦. 街坊,街市阿姐,茶室夥計全部係你同事(關係好D有JETSO). 好彩遇到岩KEY既可以做下FRIEND.

所有野都要重新適應. 好多FTM同你一樣, 努力吧!

LittleCS  你形容老公真係透徹精闢  發表於 13-6-29 19:13

水晶宮

引用:全職媽媽,你們會不會覺得很悶,點解決?日

原帖由 Smart321 於 13-06-27 發表
全職媽媽,你們會不會覺得很悶,點解決?

日日起身都唔知做咩
我只覺得忙,唔覺得悶,我仔兩歲半

複式洋房

回覆:Smart321 的帖子

小小悶咁囉

大宅

陪月勳章

我都覺幾悶下

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:過渡時期姐!++我個仔3歲啦,+我已經過左那個

原帖由 cocokan2004 於 13-06-29 發表
過渡時期姐! 我個仔3歲啦, 我已經過左那個"超忙但又好苦悶"階段.

你一定要找人食下飯,傾下計. 找一些 ...
你個比喻好好

公爵府

我覺悶,寂寞tim. 湊住時, 有些靈魂出門甘。

自顧自講,現在大的九歲, 細的六歲。 她們現在會自己玩。 細時, 好忙。 但心靈女悶的

大宅

回覆 emeraldlam 的帖子

仔女咁大嘍,搵份part time做下,又有d收入又唔會同社會脫節,又可以識多d朋友,眼界闊咗,心情都唔同啦

公爵府

回覆:anbandingdong 的帖子

有part time la. 我講的係以前她們4—5歲時。

現在好平衡, 有自己工作, 有自己空間

anbandingdong    發表於 13-6-30 22:32

大宅

回覆:emeraldlam 的帖子

我有做part-time,我自己湊仔,兩歲前我帶佢番playgroup,而家三歲番學,帶佢出去學野,自己做家務,教仔學習,陪玩,整教材比亞仔,唉…仲邊有時間剩,其實亦唔會悶…

公爵府

如果自己湊。 係無悶場, 但心靈上有悶場呀!

真是好個人的想法, 返工, 點都會有同事傾下 (當然那同事係岩咀形啦)。自己湊, 係同仔女溝通好些, 但一個ftm真是24小時on call. 約人晚餐都吾得

男爵府

我唔會,我日日都甘忙

大宅

回覆 cocokan2004 的帖子

形容得好好,尤其老公果part!!

禁止訪問

別墅

回覆 陳太2013 的帖子

請問係邊可以買到本書啊?我唔使做家務,只係睇BB,有時真係唔知同BB做咩好!

大宅

回覆:vic_ting 的帖子

我在Mega Box的荷花買$69

別墅

回覆:cocokan2004 的帖子

好認同你的見解,我個仔都歲半了,捱多一年我想應該可以甩難啦!其實悶當然會有,但更多的是忙碌,所以感覺時間過得很快,那裏有空悶呢?

複式洋房

.

大宅

回覆:全職媽媽,你們會不會覺得很悶,點解決?

悶就吾會,不過心靈上好寂寞好孤獨,我覺得都係返工好

首頁

尾頁

跳至