論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

香港人打工好公平,返幾多日比幾多日$,上班後老板唔喜歡,7日通知就可以,可以有幾多損失呢?
但請工人一開始就要比七八千agent fee,若果請著差的工人,幾日就玩失蹤,或者虐待小朋友,唔係好似香港人打工一樣byebye可以了事,我們會被屈賠一個月人工及機票$,之後又要重新比過七八千agent fee請工人,損失非常大
在我們沒有合理保障之前,外傭黑名單是可以幫到我們的

agatechung    發表於 13-6-28 16:14
dorianchan    發表於 13-6-27 13:59

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你未用過, 就去話人. 如果返寫字樓, 個staff穿柜桶底偷錢, 將公司資料賣比人地公司, 將自己公司生意比咗人, 將心比已, 使唔使再比多D錢呢個反骨員工呢?

你試過屋企張主人床, 個工人同個黑佬係度大戰, 戰到mamm返來都唔知未呀, 將心比己, 人地寂寞, 要娛樂, 你張床大D, 比佢happy吓, 天公地道呀, 唔通淨係得你2公婆用呀.

dorianchan  ,真係好離譜  發表於 13-6-27 14:00

大宅

回覆 初級媽咪 的帖子

我請咗工人十年。真係由天堂落地獄。現在工人真係差到唔係人。末試過真係講唔體會唔到。唔使湊小朋友,只做家務煮飯都做唔完。由朝到晩不停食同瞓。係瞓。一曰哩埋小睡幾次。打斧頭,偷嘢。博咀,好dirty.

子爵府

眼看接近630集會,又接近71,支持外傭嘅政棍團體同外傭僱主嘅角力已經拉開了。班政棍開始喺報紙、網上各媒體密集宣傳到好似外傭受盡僱主剝削和欺凌,想博盡公眾和政府的同情,甘就可以喺外傭加薪談判中成功加薪,又可以撈多啲政治資本。不擇手段!

dorianchan  ,但大部份人都只睇表面嘢,我地手無薄雞之力,難以抵擋  發表於 13-6-27 14:01

子爵府

初級媽咪 發表於 13-6-27 10:10
我屋企無請工人的...因為一直都聽唔少朋友講, 請工人有幾麻煩, 幾慘...好快要換工人, 貼錢買機票送佢走等等...當然, 都有一D不可多得的好工人啦.

其實如果個工人真係咁差咁難頂, 叫佢改都無用的話, 炒係唯一方法, 因為留佢响屋企, 你都唔會信佢, 睇佢唔順眼, 甚至擔心佢毒害全家, 真係何必呢...至於放佢個人資料就真係唔啱...我覺得直頭係犯法添, 連打格仔都無打, 仲話驚資料唔清楚警惕唔到大家...話哂都係個人資料, 點可以咁公開出嚟.

將心比己, 如果自己工作表現唔好, 公司可唔可以揚哂你D個人資料, 生活照同埋ID出去, 仲要無打格喎...我覺得班僱主真係玩大左!
你真好人事,識得將心比已

請你將以上藍色那段字向外傭公會、外傭報紙、領事館、專幫外傭打無理官司嘅律師 NGOs宣揚開去

點解外傭將僱主資料、家中私照、僱主家人相片公緖於世,仲要加鹽加醋:報紙、whatapp、fb、youtube、、、、、就無問題、無犯法!?

去環球商場買份菲報,你或你家人朋友可能成為頭條
上youtube ,睇菲post,你或你家人朋友可能成為被偷拍嘅主角,仲要被公審

呵!你無請過工人呵!你知實情嗎?

將心比已,係要雙向的

男爵府

樓主沒有請工人, 也沒有受害, 當然站在道德高地! 見過小孩/老人受外傭加害的CASES, 而僱主還要賠錢+機票, 我就真係將心比己!

公爵府

好媽媽勳章

明白外傭可以有幾"出色"
但不代表僱主可以"以全盤公開佢資料"作為懲罰或報復
僱主要互助, 可以打XX, 遮眼, 同埋用詞謹慎D

希望大家都明白, 自由是絕對有上限的
如果要無上限的自由, 亦是有代價的

chan803    發表於 13-6-27 14:54

複式洋房

樓主自已請返個你明白大家苦處僱主唔會屈工人

男爵府

回覆:有關我對今日生果日報頭版\'\'貼外傭黑名單群組\'\'的感覺!

真是用過才有資格發言

大宅

回覆 dorianchan 的帖子

yes yes

複式洋房

請工人有俾好錢D工人多多投訴黑面對人懶惰做錯有唔認請D劣工人整個家庭好影

男爵府

BK Milk勳章

其實大家係可以借呢個POST善意咁表達意見呀! 我係局外人, 又無錢請工人, 真係未領教過工人D招數.

但點講都好, 公開佢個名同樣我都覺得可以, 但成本護照唔打格放上網...真係唔啱.

你地可以繼續話我未請過工人, 無資格講, 但放人護照唔打格係去得太盡, 係事實.

明白大家請唔到好工人的心情同擔心, 但都不能用自己覺得啱的手法去審判或者解決事情, 這是我的想法.

大宅

回覆:初級媽咪 的帖子

一句講哂: 如想公開分享 “好公主” 的資料,請務必 資料部份 打X, 相片 重要部位打格。
網絡世界 無遠忽届,無謂留低話柄,比人告誹謗就無謂!

男爵府

引用:一句講哂:+如想公開分享+“好公主”+的資

原帖由 KIKI678 於 13-06-27 發表
一句講哂: 如想公開分享 “好公主” 的資料,請務必 資料部份 打X, 相片 重要部位打格。
網絡世界 無遠忽 ...
講得好,冇理由明明係苦主,變左俾人告返轉頭。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

初級媽咪 發表於 13-6-27 14:03
其實大家係可以借呢個POST善意咁表達意見呀! 我係局外人, 又無錢請工人, 真係未領教過工人D招數.

但點講都 ...

放埋個樣, 係因為工人被炒後, 會改過個名再來呃過. 等人知係邊個. 你知唔知?

你未比工人偷過野, 咪係度講風涼話. 亦帶埋病來呃我地醫, 大肚唔做野, 要你服侍返佢轉頭. 又或佢攪到有性病, 傳染埋D細佬, 將心比己.

子爵府

ellawyc 發表於 13-6-27 13:42
明白外傭可以有幾"出色"
但不代表僱主可以"以全盤公開佢資料"作為懲罰或報復
僱主要互助, 可以打XX, 遮眼, 同埋用詞謹慎D

希望大家都明白, 自由是絕對有上限的
如果要無上限的自由, 亦是有代價的
讚承呀!
人哋犯法唔等如自己要犯法

但係請個D站係道德高位上開 post 話僱主嘅同時,夠膽話埋D外傭

子爵府

初級媽咪 發表於 13-6-27 14:03

但點講都好, 公開佢個名同樣我都覺得可以, 但成本護照唔打格放上網...真係唔啱.

你地可以繼續話我未請過工人, 無資格講, 但放人護照唔打格係去得太盡, 係事實.

明白大家請唔到好工人的心情同擔心, 但都不能用自己覺得啱的手法去審判或者解決事情, 這是我的想法.
絶對同意
唔該講埋比外傭、外傭公會

男爵府

BK Milk勳章

其實之前有某某不知名律師話打格仔都叫侵犯私癮, 咁想請教有高見的人點樣可以做到提醒下僱主而又唔犯法

仲有一樣嘢想講就係,生果日報咁高調咁潛入去fb個group capture晒僱主放果d相,咁又算唔算犯法?侵法版權,私癮?

子爵府

dorianchan 發表於 13-6-27 14:54
其實之前有某某不知名律師話打格仔都叫侵犯私癮, 咁想請教有高見的人點樣可以做到提醒下僱主而又唔犯法

仲有一樣嘢想講就係,生果日報咁高調咁潛入去fb個group capture晒僱主放果d相,咁又算唔算犯法?侵法版權,私癮?

我啱啱想講

D衛道之士有口話人無口話自己

男爵府

BK Milk勳章

回覆 lily-of-valley 的帖子

樣同名都可以放, 但ID唔打格, 第時有機會比人告.

首頁

尾頁

跳至