自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

MariaTsui 發表於 13-8-1 23:24
請問是私樓??還是居屋??
私樓或居屋都有機會, 樓齡達10年或以上

每年,屋宇署會揀選2000幢樓宇同時進行強制驗樓計劃及強制驗窗計劃,另外揀選3800幢樓宇只進行強制驗窗計劃。

水晶宮

girlbear 發表於 13-8-2 11:31
私樓或居屋都有機會, 樓齡達10年或以上

每年,屋宇署會揀選2000幢樓宇同時進行強制驗樓計劃及強制驗窗計 ...

樓主,我是想問你住的屋苑是私樓還是居屋,管理處有這麼好的安排.業主不用周圍找.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

MariaTsui 發表於 13-8-2 11:34
樓主,我是想問你住的屋苑是私樓還是居屋,管理處有這麼好的安排.業主不用周圍找. ...
我係居屋 (新昌管理嘅)

佢安排果間係佢旗下附屬公司嚟嘅, 變相附屬公司多左job接, 業主又比較方便, 大家各取所需啫
.

水晶宮

girlbear 發表於 13-8-2 11:40
我係居屋 (新昌管理嘅)

佢安排果間係佢旗下附屬公司嚟嘅, 變相附屬公司多左job接, 業主又比較方便, 大家 ...

這個做法對大家都好,看來你都很滿意.

girlbear  雙嬴  發表於 13-8-2 14:21

伯爵府

回覆:girlbear 的帖子

ic, thank you

大宅

BK Milk勳章

回覆 girlbear 的帖子

做得好唔好? 可唔可以 share d聯絡資料? thankssss 我唔識搵, 驚中蕉 5555....

大宅

BK Milk勳章

girlbear 發表於 13-8-1 12:15
我係管理處安排間公司一批過做嘅。
首先會安排師傅驗窗(免費),睇下屋企邊啲窗要整(多數都係換窗較/防水膠 ...
想問下入則費係唔係要整窗先俾???
如果check過所有窗無事, 剩係俾 上paper錢??

男爵府

回覆:師傅嚟整鋁窗喇! (政府強制驗窗)

我都收到信,但未收到表格

珊瑚宮

wantface 發表於 13-11-9 23:33
回覆 girlbear 的帖子

做得好唔好? 可唔可以 share d聯絡資料? thankssss 我唔識搵, 驚中蕉 5555.... ...
由於我係成個屋苑整, 單一嘅我唔知佢做唔做. 但資料照比你, 你打去問下吖

諾迅服務公司 tel: 23180746

珊瑚宮

wantface 發表於 13-11-10 00:23
想問下入則費係唔係要整窗先俾???
如果check過所有窗無事, 剩係俾 上paper錢??
...
理論上係嘅, 但係除非你真係啱啱裝修完, 如果唔係應該都要換窗鉸 (可能一兩隻)

我一年左右前先換過窗鉸, 都要整幾隻

大宅

我個c fu 專做屯門區,收我2k ja..之前有d收我3.5k,如有興趣可介紹

複式洋房

其實屋苑貼出黎,都係參考,大家不妨打多幾間格下價!

可以打去問下驗窗要保証合格,大既收幾錢?

複式洋房

Styiu 發表於 14-3-15 16:10
其實屋苑貼出黎,都係參考,大家不妨打多幾間格下價!

可以打去問下驗窗要保証合格,大既收幾錢?
我搵既師傅千幾至二千幾搞掂,連檢查、連出報告,仲有整在唔少粒羅c,窗較,油埋防誘油!都係幾抵!個師傅都好得,又好人,仲話又幾年保養,可放心!...
其實依家好多驗窗,話收四百幾,然後逐樣計,最終都要成萬蚊!我旁邊個鄰居早幾日先講番!
我地大單位二千幾,細d就千幾,打電話去就報價,唔會逐樣收費,好有預算!
Book左上黎整,又包埋材料,仲遞埋去交埋報告,都係一個價錢!
我搵左老人家幫手淨係睇,簽名同俾錢,係我番緊工既時候整好曬,又搞得掂!
當然事前我傾好曬,book好囇啦,所以大家唔怕問多兩句!^^

子爵府

350一對較,師傅話,要換20個窗,共7000

男爵府

問清楚價錢先,因我之前報過價(四個窗換較)要收3k
把鬼火揾過另一個報,收1300連填form
有d公司係唔係都會叫你整,記住數清楚自己嘅窗有幾多較,先打電話格價,有d有最低消費!

複式洋房

Styiu 發表於 14-3-15 16:19
我搵既師傅千幾至二千幾搞掂,連檢查、連出報告,仲有整在唔少粒羅c,窗較,油埋防誘油!都係幾抵!個師傅都 ...
所以我擇個位師傅就抵係呢道!!!
好多最基本一定要整ge野都包曬la

全包檢驗計劃,
免費更換全屋已損壞之不銹鋼拉釘,窗鉸,螺絲、
維修及提交屋宇署報告
(保證通過屋宇署要求)

其實根本無咩公司肯咁做。

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

我老公自己整

複式洋房

Styiu 發表於 14-3-15 16:49
所以我擇個位師傅就抵係呢道!!!
好多最基本一定要整ge野都包曬l

要屋宇署認可註冊小型工程承建商

伯爵府

引用:Quote:girlbear+發表於+13-8-2+11:31+私樓

原帖由 MariaTsui 於 13-08-02 發表
樓主,我是想問你住的屋苑是私樓還是居屋,管理處有這麼好的安排.業主不用周圍找. ...
我係私,同樣管理處幫我地搵哂,都係tm,上上星期整左!

子爵府

畀面勳章

我前排整完,3+幾隻窗整左10個鐘

首頁

尾頁

跳至