自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

引用:回覆+chingcging+的帖子即係咁,你有間屋租

原帖由 march2012 於 13-08-05 發表
回覆 chingcging 的帖子

即係咁,你有間屋租俾人,但還俾你時D電器壞晒..咁样都OK?
佢check左兩個鐘架喎

伯爵府

畀面勳章

引用:回覆+chingcging+的帖子即係咁,你有間屋租

回覆 chingcging 的帖子

即係咁,你有間屋租俾人,但還俾你時D電器壞晒..咁样都OK?
佢冇話其他野,一句話壞左,個爐要幾萬,你要賠,唔賠我hold你票

男爵府

畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:可惡業主,支票彈票可以點做

老實講,如果簽咗名,收返樓,就冇理由事後話發現有嘢壞要人賠,咁簽嚟做乜呢?照樓主講,業主check咗兩個鐘,點解唔即時發現,就算我地自己租樓都第一時間check下啲電器有冇壞啦!

伯爵府

畀面勳章

引用:咁其實你交樓時知唔知部焗爐有冇壞?

原帖由 Juniecat 於 13-08-05 發表
咁其實你交樓時知唔知部焗爐有冇壞?
唔知,因為我住左一年從來都冇掂過部野,我唔識焗野食,同埋都係嗰句,雙方都喺到面對面,業主你又搵人上黎檢查左兩個鐘,係你自己話冇問題簽名,唔係我用咩招數忍瞞,明明整壞扮唔知,點解簽完先黎話有壞?你去二手市場交易,自己當場檢查完比錢,事後話賣家啲野有問題,要退錢,都冇人信你啦!

子爵府

hashtag影視迷勳章

pakyin1108 發表於 13-8-5 00:52
你又知個業主係咩人,你識佢架?屈人錢唔得呀,我發誓無整壞佢部焗爐,佢特登搵人上黎檢查全間屋架,幅 ...

其實好怕人一有反對聲音就話人地係識既...你之前無確實話"明明無壞...佢作野.."之類嘛...你一黎就話人地可能自己整...
雖然人地有CHECK...CHECK少咗唔係無可能既事...D野雖然有白紙黒字簽咗好似已經大條道理...但常理都係重要...
當然佢無得彈票,因為咁係唔得既..一件還一件
可能係我有D妄下定論...唔好意思...但係我都希望你唔係果D諗住人地一簽咗就推晒D責任嘅人LAW

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+pakyin1108+於+13-08-05+發表

原帖由 good_pig 於 13-08-05 發表
有冇相熟地產agent?
如果有可以點做?thx!

大宅

引用:Quote:原帖由+march2012+於+13-08-05+發表

原帖由 pakyin1108 於 13-08-05 發表
佢冇話其他野,一句話壞左,個爐要幾萬,你要賠,唔賠我hold你票
嘩。。佢個焗爐幾萬蚊?? 焗出嚟嘅嘢食, 食咗會健康 d?? 我覺得佢擺明想食咗你 d 按金!!

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:pakyin1108+發表於+13-8-5+00:52+你

其實好怕人一有反對聲音就話人地係識既...你之前無確實話"明明無壞...佢作野.."之類嘛...你一黎 ...
係你話“人地會特登整壞要你賠咩”,又出埋啲:;pppp:公仔,你又唔知業主係咩人,一開始已經幫晒業主一方,又話我有冇整壞自己知,你態度一開始已經唔好在先

男爵府

我都有試過交樓時業主話部冷氣壞左(之前明明冇事,比人扣左4000元

男爵府

樓主,你聽日問下你個相熟地產經紀,睇下可以點做啦,佢地接觸呢啲case多,可能可以幫到你

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:pakyin1108+發表於+13-8-5+00:52+你

其實好怕人一有反對聲音就話人地係識既...你之前無確實話"明明無壞...佢作野.."之類嘛...你一黎 ...
仲有,你攪清楚,我唔係推卸責任,我比足時間業主check,簽完名都要負責任?唔係掛?咁我要包佢幾耐電器冇壞?聽日佢又話原來廁所塞左,後日又話個渠唔通,我又要負責?咁簽黎做咩?太好笑!

子爵府

回覆 pakyin1108 的帖子

如果係咁你最好同佢講明你最後用大約幾時之前係正常,同需要提佢租約條款同提佢你幾時會入票,彈票就告佢.
佢CHECK樓你無睇實咩? 佢無CHECK焗炉你知唔知?有CHECK你可同佢對質..

伯爵府

畀面勳章

引用:樓主,你聽日問下你個相熟地產經紀,睇下可

原帖由 sammywu 於 13-08-05 發表
樓主,你聽日問下你個相熟地產經紀,睇下可以點做啦,佢地接觸呢啲case多,可能可以幫到你

...
好!thx!

男爵府

回覆:yusostupid 的帖子

吓!!!!我一路以嚟租屋,但凡佢包嘅電器有壞都係業主負責整或者換。。。不過我試過有一次交屋比返業主,我c6將兩袋垃圾放係門口附近,諗住交收完攞去丟,點知個業主見到話如果我地唔丟要佢丟要扣我地一百。。。。。。我c6即時o晒咀。。。。。好似點都要扣下你錢咁。。。

伯爵府

畀面勳章

引用:回覆+pakyin1108+的帖子如果係咁你最好同佢

回覆 pakyin1108 的帖子

如果係咁你最好同佢講明你最後用大約幾時之前係正常,同需要提佢租約條款同提佢你 ...
因為佢搵人黎check,業主就不停喺到叫我睇下呢到睇下嗰到,你呢到整污糟左,你呢到有原子筆痕,又話我唔搵鐘點清潔完間屋先比返佢,要我出一半錢油返間屋同清潔,(間屋絕對冇野,咁正常實有啲耗損),就係咁我喺到同佢理論,之後佢同個師傅又睇左好耐,話冇問題簽名作實

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

路過,我覺得你第一個回覆樓主的留言係有挑釁性!「係咪壞你應該自己知:;pppp:」,呢句覺得你係話樓主整壞唔認數!唔好話樓主大反應,係你個回覆態度有問題!

伯爵府

畀面勳章

引用:吓!!!!我一路以嚟租屋,但凡佢包嘅電器

原帖由 sammywu 於 13-08-05 發表
吓!!!!我一路以嚟租屋,但凡佢包嘅電器有壞都係業主負責整或者換。。。不過我試過有一次交屋比返業主, ...
嘩!咁都要扣一百?最多提下你地要負責掉埋啫

男爵府

引用:Quote:原帖由+sammywu+於+13-08-05+發表吓

原帖由 pakyin1108 於 13-08-05 發表
嘩!咁都要扣一百?最多提下你地要負責掉埋啫
當然冇比佢扣啦,只係講我地交收後攞去丟!樓主下次你同業主交收都要小心啲,費事事後口同鼻拗

子爵府

回覆 tc001039 的帖子

係,因為本身有業主無話本身無壞,只係話簽晒野..又話人地可能自己整壞,所以我覺得樓主有心隠,就有咁既反應..之後樓主再講多D,我就講唔好意思係自己果刻反應大又妄斷咗LAW...因為乜野原因彈票都唔得所以我無諗到業主有心咁做...

男爵府

簽收完先話有問題,禁個業主晤合理喎。 同埋個業主有咩理由未整個焗爐就要你賠幾萬銀,就算係都要比個維修報價你先啦。
我未租過屋,剩係屋企人有樓放租,都未試過要租客退租時比一半油灰水錢,個業主聽落似係想點都扣樓主錢

首頁

尾頁

跳至