烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

littlebird929 發表於 13-8-27 14:56
原來有人同我一樣, 好開心〜
上一集既gozleme 我都有做, 不過我煎燶左我唔好意思post出黎: ...

我都買左翠肉瓜準備整呀...因為如果買ZUCCHINI好貴....唔知得唔得呢...

別墅

引用:Quote:littlebird929+發表於+13-8-27+14:56

原帖由 KEMOSABI 於 13-08-27 發表
我都買左翠肉瓜準備整呀...因為如果買ZUCCHINI好貴....唔知得唔得呢...
你可以考慮下用芝士加香草, 撈一撈就得, 平靚正快

你做完翠肉瓜上黎分享下丫〜

我覺得最難係展到塊皮好溥同埋煎果下。摺得唔夠扁, 煎果時塊皮一d位就燶但另一d位就唔熟
塊皮我以為已經好薄完來都係唔夠薄

雖然樣衰我都post張相出黎研究下, 祝成功

別墅

引用:Quote:littlebird929+發表於+13-8-27+14:56

我覺得最難係展到塊皮好溥同埋煎果下。摺得唔夠扁, 煎果時塊皮一d位就燶但另一d位就唔熟
塊皮我以為已經好薄完來都係唔夠薄

雖然樣衰我都post張相出黎研究下, 祝成功

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆:littlebird929 的帖子

伯爵府

littlebird929 發表於 13-8-27 19:19

整得好靚呀.....仲靚過佢整果個...

係啦...你係咪買FETA CHEESE同香腸整呀?? 味道如何???

伯爵府

littlebird929 發表於 13-8-27 19:19

我睇完D煮食節目, 如果容易都會跟住佢試下做

別墅

引用:Quote:littlebird929+發表於+13-8-27+19:19

整得好靚呀.....仲靚過佢整果個...

係啦...你係咪買FETA CHEESE同香腸整呀?? ...
我用feta cheese 撈 thyme, 腸係正宗土耳其果款(唔記得叫乜名)

但證明咁做係失敗既
Feta cheese + 腸過咸
Thyme又搶左腸既香味
成品直情係超重口味

都係要學番電視咁, 香草+ 芝士\\ 香腸加d淡味d既配料會好d

大宅

回覆:跟明珠台節目學既土耳其甜品baklava

我想問下係咩節目?幾點做架?

別墅

引用:+本帖最後由+幸福羊寶寶+於+13-8-26+14:45+

原帖由 幸福羊寶寶 於 13-08-26 發表

我有興趣學呀。請問材料易買到嗎?如果你有時間 ...
我發現最難買既FILO pastry 係百佳有得賣呀~ 一盒350g岩岩夠做一盤
其他材料都好易揾
做完好開心架, 不妨試下

幸福羊寶寶  Thanks  發表於 13-8-30 10:42

別墅

引用:我想問下係咩節目?幾點做架? +

原帖由 喬娘 於 13-08-28 發表
我想問下係咩節目?幾點做架?
逢星期三, 土耳其色香味

伯爵府

littlebird929 發表於 13-8-26 10:07
其實佢係果仁千層酥, 焗左之後立即倒橙皮糖漿等d糖漿溶入酥皮到

唔好睇佢咁扁, 呢塊唔夠2cm高既野就已經 ...

有LINK呀...

http://uktv.co.uk/food/homepage/sid/9226

你地要架食譜係晒入面啦...

伯爵府

littlebird929 發表於 13-8-28 00:01
我用feta cheese 撈 thyme, 腸係正宗土耳其果款(唔記得叫乜名)

但證明咁做係失敗既

鬼佬D口味都好怪, 有時真係唔好信晒RECEIPE, 要自已ADJUST下...

伯爵府

littlebird929 發表於 13-8-28 00:26
我發現最難買既FILO pastry 係百佳有得賣呀~ 一盒350g岩岩夠做一盤
其他材料都好易揾
做完好開心架, 不妨 ...

我跟佢做埋個"蚊"雞呀...有D材料買唔到, 我無落...不過整出來好難食...唔知係咪我整得唔好...

別墅

引用:Quote:littlebird929+發表於+13-8-28+00:26

原帖由 KEMOSABI 於 13-08-28 發表
我跟佢做埋個"蚊"雞呀...有D材料買唔到, 我無落...不過整出來好難食...唔知係咪我整得唔好... ...
嘩!你真係好勁!!要比個讚你! 做呢個炆雞要好有耐心呢!

我估係個炆雞太正宗, 重口味到爆, 香港人真係好難接受

子爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投

回覆:littlebird929 的帖子

別墅

回覆:跟明珠台節目學既土耳其甜品baklava

有土耳其朋友送左盒真正baklava比我, 有興趣做既可以參考下

呢個用開心果做, 真係蜜糖浸透晒
我比左十個土生土長香港人食, 每一個咬完一啖都話「甜到漏!」

首頁

尾頁

跳至