婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

樓主有個好99,但有邊個做新抱唔想有個好99,我從無期望佢當我係女,我只期望佢當我係一個"人",而唔係知道我陀女就呃我飲"崩大碗",見我生仔就叫我俾咗個仔佢 . . .

ewatsang  佢唔鐘意女??想你無左??唔係掛... bb 無事嘛?  發表於 13-8-29 15:34
katherinelum    發表於 13-8-27 14:53
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

DIMDIM2011 發表於 13-8-26 20:41
有邊個唔好有個好奶奶。。。。有邊個唔想相處得好

針唔到肉唔知痛 ~

shoppingbaby  認同  發表於 13-8-27 14:11
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

珍珠宮

引用:Quote:DIMDIM2011+發表於+13-8-26+20:41+有

原帖由 ivory0915 於 13-08-26 發表
針唔到肉唔知痛 ~
呢個平台只係比人發洩,現實中又真係有幾多個新抱會出聲頂撞奶奶半句?

ewatsang  我會頂佢架....  發表於 13-8-29 15:35
katherinelum  我會......唔啱我一定出聲...............不過頂完之後我地又好快冇野  發表於 13-8-27 14:55

男爵府

未婚前,我都覺得自己會有個好99. 奈何,原來是一個'要男孫,唔要新抱既老人家', 一個只生囡,生唔到仔在99心見中.係無用既人.

ewatsang  我會要老公出頭... 等99 知道唔可以蝦我  發表於 13-8-29 15:36

別墅

回覆:點解個個都數奶奶不是

我既經歷就係要保持距離吾可以太close因為我6299係神經刀一時一樣,他們講說話可以好過份,不論有理無理!我同老公都小左好多返去食飯只不過係隔過星期先飲次茶每次都at list 2個半鐘,仲要無咩好講,其實我老公係最怕佢地無野揾你煩!

ewatsang  我地日日見,因幫我湊仔,但湊完即走,無咩兩句  發表於 13-8-29 15:37

侯爵府

極度認同之JM讲“針唔吉到肉唔知痛“
當未來99同你講,叫你快d嫁俾C6.無$$擺酒唔唔緊要,佢老人家會俾,個下好感動+開心,亦同佢講不用擔心,已經儲$$中;之後(因男家有事,急住更結)準備時佢當住我面用福建話,問C6為何要娶?不娶Ex??拍拖期間為令C6同我分手,講明娶我她不用俾$$,娶佢老人家指定果位,佢俾埋首期,换你,你嬲??
我地结婚只關心自己當曰著幾多套衫!大佬我都忙到自己衫,妝都冇時間處理!你仲煩我?换你,你嬲ma?
只關心你當日會否“跪“地針茶,已經問一次答一次“會“,但每一次都“只會“關心尼样,换你,你嬲ma?
我好嬲,但!我忍!!!!
最後我生完個囡,一星期多d到,佢令我喊足三日三夜,期後一想到都喊!因C6冇帮我同個囡,半夜同c6嘈大架!99仲咒我ma“死“請問!有邊個可以甘大量????
我因怕C6辛苦,去帮手帮99汁屋,换來當住面老屈我!C6係度見到都要屈我!搞到我年廿九都忍唔到,係我ma面前喊咗!一個mama見到個囡受屈,會好過!?!?
甘样99值得我繼續忍讓?????

ewatsang  最衰係你c6 , 唔幫拖.... 你c6唔幫你, 99 梗係蝦你啦....  發表於 13-8-29 15:40

侯爵府

極度認同之JM讲“針唔吉到肉唔知痛“
當未來99同你講,叫你快d嫁俾C6.無$$擺酒唔唔緊要,佢老人家會俾,個下好感動+開心,亦同佢講不用擔心,已經儲$$中;之後(因男家有事,急住更結)準備時佢當住我面用福建話,問C6為何要娶?不娶Ex??拍拖期間為令C6同我分手,講明娶我她不用俾$$,娶佢老人家指定果位,佢俾埋首期,换你,你嬲??
我地结婚只關心自己當曰著幾多套衫!大佬我都忙到自己衫,妝都冇時間處理!你仲煩我?换你,你嬲ma?
只關心你當日會否“跪“地針茶,已經問一次答一次“會“,但每一次都“只會“關心尼样,换你,你嬲ma?
我好嬲,但!我忍!!!!
最後我生完個囡,一星期多d到,佢令我喊足三日三夜,期後一想到都喊!因C6冇帮我同個囡,半夜同c6嘈大架!99仲咒我ma“死“請問!有邊個可以甘大量????
我因怕C6辛苦,去帮手帮99汁屋,换來當住面老屈我!C6係度見到都要屈我!搞到我年廿九都忍唔到,係我ma面前喊咗!一個mama見到個囡受屈,會好過!?!?
甘样99值得我繼續忍讓?????

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+ivory0915+於+13-08-26+發表

原帖由 DIMDIM2011 於 13-08-26 發表
呢個平台只係比人發洩,現實中又真係有幾多個新抱會出聲頂撞奶奶半句?

...

如果連呢度都唔可以呻,我日後真係唔知可以點發泄

ivory0915  totally agreed with you ~  發表於 13-8-29 19:01
ewatsang  其實越講得多會唔會越嬲呢?? 我都會呻架,但呻完過左啖氣就唔嬲,你地呢?  發表於 13-8-29 15:43
從未適應這份工

伯爵府

引用:不喜勿插响呢個區,+見親都係數6299+唔好...

原帖由 ewatsang 於 13-08-26 發表
不喜勿插
响呢個區, 見親都係數6299 唔好.....
其實佢地都係生你老公嘅呀爸呀媽.....
我冇數我99架!!

ewatsang  有無咩數吓, 分享吓咁呀  發表於 13-8-29 15:43

大宅

無人想數99或62或外父外母
是他們太難頂,d mama先會在到呻下

有幾多個真的可以當面媽x他們

我自己的99真的可以用所有粗口小爆她,你也都洩不到心中道氣
她,吹水~講事非~扮可憐 咩賤嘢也做齊

攪到今日咁是因為她老公同d仔好多嘢也就她,她便女皇咁款

我真的頂她不順,每一次見到她也想小她,但也要忍,原因是因為c6同62

但她成日在到挑釁我,我不知幾時頂不到發她爛渣

(不是我一個人咁認為她,我屋企人見完她也覺她好有問題,連她個妹在美國,同我講完長途電話,也先知她賤到生安白做整個新抱)

ewatsang  發她一次爛渣, 你估佢會點? 你老公會撐你嗎?  發表於 13-8-29 15:45

別墅

我初時都以為我奶奶好好, 但當生BB 既時候就知道....原來咩都係得個講...唉
佢始終唔係自己阿媽...點會對你好呀...:;pppp:

ewatsang  當然係自己呀媽最好啦.  發表於 13-8-29 15:46

大宅

我99都晤錯,始終分開住關系會好D。

正所謂“相見好,同住難”!

我就住得我阿媽好近好近!

ewatsang  agree, 唔同住係好好多的  發表於 13-8-29 15:47

男爵府

回覆 ewatsang 的帖子

可能生活文化都唔同,好易衝突
幸好我有個好奶奶

ewatsang  agree, 恭喜晒, 你奶奶點好法, 分享吓  發表於 13-8-29 15:48
世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

子爵府

回覆:ewatsang 的帖子

或者係我呢種新抱唔心足,我99對我係一般,最少唔敢鬧我,我娘家比較惡,家景比較好,唔駛睇99面色做人,唔同住受少啲氣。想當年我仲好天真以為可以同99好好相處,但事實係唔係親生女就唔好妄想有99嘅愛,連飯都無得食,無說話的權利…只可以話你未處身過,你係感受唔到個種委屈

ewatsang  連飯都無得食,無說話的權利 ???  發表於 13-8-29 15:49

男爵府

我諗有得揀的話, 好多新抱都吾想數自己99, 都想大家相安無事的. 包括我自己.

但又好難怪, 事關d 99完全吾會尊重d新抱, 當自己的仔就係寶, 新抱就係草. 都吾緊要, 相信大把姐妹有自己亞媽錫,都吾恨99錫. 但只求d99尊重佢地, 吾好當佢地係工人, 又或者事事要d新抱忍讓, 甘樣相信呢d會少左好多姐妹呻的

ewatsang  yes,我地有自己呀媽錫,99 唔好恰我就可以了.  發表於 13-8-29 15:50

大宅

回覆:點解個個都數奶奶不是

其實唔可以話新抱有公主病,只可以講新抱好多時誤將99同自己媽媽比較而得出既效果。

ewatsang  無人可以同自己呀媽比啦  發表於 13-8-29 15:52

子爵府

我6299都好好架,我地住咪14年lu.............佢地係c6父母,咪即係我父母囉

ewatsang  你真好, 咁我又未有你咁堅,可以當佢地係自己父母....  發表於 13-8-29 15:53

大宅

我6299都好好,我地一齊住左12年了,從未吵鬧過

我99真系好識做人架,佢有個囡架,買野比我地都系比我選左先

我D半卡,卡鑽都系佢買比我架,當然我對佢都唔錯

我永遠都抱住心態,將佢地當自己父母來看待

ewatsang  你真幸福  發表於 13-8-29 15:53
guoda1668  6299有鉆石比你,你緊系對佢地好啦......  發表於 13-8-29 15:52

大宅

引用:我99+初初都好好但而家係180度轉變

原帖由 KEUNGKEUNGBOBO 於 13-08-26 發表
我99 初初都好好
但而家係180度轉變
我99初初都係,關係唔算非常好,但我仍會樂意主動搵佢地食飯飲茶,但自從阿女出世之後,我就好憎佢地。

ewatsang  佢地恰你生女???  發表於 13-8-29 15:54

大宅

引用:佢地係我C6既父母如果唔係C6,佢地只係我生

原帖由 ilg1314 於 13-08-26 發表
佢地係我C6既父母
如果唔係C6,
佢地只係我生命中既NOBODY
我奶奶又係我地結婚之前問我老公係咪真係要娶呢個蝦佢嘅人做老婆,個死蠢又講返比我聽,勁嬲!

ewatsang  你老公又係嘅..... 呢啲唔好講啦, 好hurt 架嘛  發表於 13-8-29 15:55

首頁

尾頁

跳至