跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mugtaitai 發表於 13-8-29 07:22
我仔今年暑假去唐人街一間慈善機構做義工,幫手睇住一班三四年班嘅細路,佢話班細路好曳,成日自己一班人互 ...
其實而家好多唐人或MIX小朋友都好唔得,我仔學校好多唐人或MIX,
有D真係壞到嚇死人,唔好話歧視,有D父母冇時間理仔女,
點會教出好嘅小朋友?有D根本其身不正,有著數就一定攞盡,
仔女都耳濡目染啦。我仔有個女同學話佢要做律師,因為可以賺到好多錢,
做老師冇用,人工好低,7歲小朋友知道嗎?邊個講?咪又係大人。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

rose-mag 發表於 13-8-30 00:10
其實而家好多唐人或MIX小朋友都好唔得,我仔學校好多唐人或MIX,
有D真係壞到嚇死人,唔好話歧視,有D父母 ...
絕對同意,所以唔好話勢利,好嘅地區,好似矽谷,父母大多數係 professional,相對上會比較緊張仔女嘅教育,樣樣睇得緊d,的確會唔同。

我仔今年係 UC Berkeley 讀暑期班,同班有個小朋友讀 Palo Alto High,好勤力,又 smart,佢話自己 GPA 有 3.7,但喺班上只屬中下游,可見呢間學校嘅程度

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mugtaitai 發表於 13-8-29 19:29
絕對同意,所以唔好話勢利,好嘅地區,好似矽谷,父母大多數係 professional,相對上會比較緊張仔女嘅教育 ...
Professional有Professional嘅問題,白鴿眼睇唔起人物質主義一樣死,
我睇過有父母話點都要送仔女去私校,因為從細幫佢建立人脈,
要識上流社會人士,為以後鋪路,雖然都係道理,但我覺得駛唔駛咁功利主義,
小朋友連讀書都唔純粹,不過呢個都唔係一個地方問題,而係度度都一樣。

公爵府

rose-mag 發表於 13-8-30 12:15
Professional有Professional嘅問題,白鴿眼睇唔起人物質主義一樣死,
我睇過有父母話點都要送仔女去私校, ...
我知道,我有個表姐就係咁嘅人,佢基本上覺得公立學校唔係學校,三個細路個個都要讀私校,好彩佢老公做牙醫,賺得到,比得起

其實呢種情況香港比美國更加嚴重,我覺得好厭煩,好想早d帶兩個仔返來美國

王國長老

mugtaitai 發表於 13-8-29 20:29
我知道,我有個表姐就係咁嘅人,佢基本上覺得公立學校唔係學校,三個細路個個都要讀私校,好彩佢老公做牙醫 ...
我都覺得香港教育而家令到好多家長都思想扭曲晒,當然學業重要,
但唔應該係一切,去到叻得只剩下分數係好悲哀架。

公爵府

rose-mag 發表於 13-8-30 12:32
我都覺得香港教育而家令到好多家長都思想扭曲晒,當然學業重要,
但唔應該係一切,去到叻得只剩下分數係好 ...
講得真好。識得好幾個神級名校出來,牛劍/Ivy League 畢業,但出來做嘢人情世故全然唔識,又自以為是,遇到事又一d應變能力都冇,呢d就正式係叻得只剩下分數...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:lingling787+發表於+13-8-28+18:32+H

原帖由 mugtaitai 於 13-08-28 發表
如果我地搬返美國,會揀三藩市灣區,或者西雅圖。

如果去三藩市,我中意南灣(Palo Alto,Cupertino,Los ...
西雅圖地大樹好靚,住落幾舒服,我去到日日o係B&B 唔願出街,係爭在天氣凍似溫哥華,同埋買野無灣區咁方便。

公爵府

sfmeow 發表於 13-8-30 16:56
西雅圖地大樹好靚,住落幾舒服,我去到日日o係B&B 唔願出街,係爭在天氣凍似溫哥華,同埋買野無灣區咁方便 ...
係啊,我都好中意,嗰度係個唔錯嘅 balance:係城市,但又唔似 LA/NY/HK 咁嘈吵;有足夠嘅亞洲人口,買到亞洲食物,但又未至於多到你以為自己唔喺美國;大學質素高,雖然唔及得 UC 咁出名,但本地人唔會打崩頭都入唔到;就業機會唔錯,雖然冇矽谷咁高調,但亦有微軟波音亞馬遜;樓價相對平,生活指數亦比加州稍低,冇 state income tax,如果唔係嗰度嘅鬼天氣令我卻步,我一早已經決定揀嗰度定居了

大宅

回覆:mugtaitai 的帖子

請問西雅圖的樓價如何呢?如果買一間房子租比人住一年以上,納左稅,小朋友過去讀high school, 係咪可以選公立呢?我剛剛去過親戚家,住矽谷。樓價高。今年我仔首次去上summer camp. 另外有親友係西雅圖,所以想請教各位意見。

公爵府

Candice1128 發表於 13-8-31 06:08
請問西雅圖的樓價如何呢?如果買一間房子租比人住一年以上,納左稅,小朋友過去讀high school, 係咪可以選 ...
唔同地區,大細,樓齡,都影響樓價,range 可以好大。如果係比小朋友讀書,我 assume 你會想揾個好嘅校區,Bellevue 同 Redmond 都係唔錯嘅選擇,其中又以 Bellevue 好 d。我粗略睇過,如果只係想平平地,一間二十年樓齡,千幾呎 3 房 2 廁嘅 town house,五六十萬美金都有交易,如果要求湖邊有景,十年以內樓齡,6 千呎以上嘅獨立屋,可以去到七八百萬美金,不過一般而言,百多萬已經可以買到十五年以下樓齡,3 千呎 4 房 3 廁嘅獨立屋,我覺得比矽谷係平多了

如果你本身已經係美國居民/公民,你一搬去嗰區住,小朋友就應該即刻可以入讀該區嘅公校,無需住一年以上。如果要以本地學生身份入讀州立大學,好多就要求要喺當地住過一年以上,但 high school 應該冇呢個要求

大宅

回覆:mugtaitai 的帖子

Pls check pm. Thx

大宅

回覆:移居美國,小朋友讀書問題

想請教下,外國人投資西雅圖向condos.又會否容易租出呢?納稅率又如何?

大宅

醒目開學勳章

我有去過Seattle/Las Vegas/Los Angeles/San Francisco,都係鐘意西雅圖的天氣,其實購物方便, 校網都ok.
所以都有唸過在Seattle買屋的問題, 襯它現在平.

大宅

回覆:violet987 的帖子

有冇睇過單位呀?

大宅

醒目開學勳章

回覆 Candice1128 的帖子

今次去根本無唸過買屋, 但去過才有這打算. 因時間緊迫, 我只看了一間在Bellevue , 但都繼續留意.

大宅

回覆:violet987 的帖子

貴嗎?相信校網好,一定唔平呢!

大宅

醒目開學勳章

http://www.zillow.com/homes/Bellevue-WA_rb/

I want to find about USD300K, you may review this website and get more idea.

公爵府

Candice1128 發表於 13-9-2 08:31
想請教下,外國人投資西雅圖向condos.又會否容易租出呢?納稅率又如何?

...

個人經驗,西雅圖地區嘅 condos 應該唔難租出。最近 Amazon 擴張,新請了好多人,Seattle Center 附近嘅 apartments/condos 不知幾搶手,一間屋閒閒地有二三十份申請,手快有手慢冇。我自己有間兩房 town house 喺 Bellevue,94 年回流返香港後就一直出租,咁多年基本未斷過租約,只係有時喺租約同租約之間要丟空來油下油,換下地氈,都係最多一個月。我幾個朋友喺 Bellevue 同 Redmond 嘅 town houses/condos 都未聽過有租唔出嘅問題。當然如果要好揀租客,唔要有寵物,唔要食煙,credit history 要乾淨,一定要大公司任職,咁就要睇運氣,或者會要丟空時間長 d

至於外國人嘅租金收入納稅率,如果我冇記錯,係 flat rate 30% on gross rental income。不過呢點應該要揾個熟美國稅務嘅會計師問下

公爵府

violet987 發表於 13-9-2 12:02

http://www.zillow.com/homes/Bellevue-WA_rb/
可以睇埋呢度:
http://www.realtor.com/realestateandhomes-search/Bellevue_WA

大宅

引用:Quote:Candice1128+發表於+13-9-2+08:31+想

原帖由 mugtaitai 於 13-09-02 發表
個人經驗,西雅圖地區嘅 condos 應該唔難租出。最近 Amazon 擴張,新請了好多人,Seattle Center 附近嘅 ap ...
Thanks for ypur reply. Condos我西雅圖表哥十年前買左並住緊。佢話十二萬美金可買到,係唔係架?

首頁

尾頁

跳至