婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:每次扭抱扭眼訓+我抱+喊到拆天俾老公阿媽抱

原帖由 hk85c 於 13-09-16 發表
每次扭抱扭眼訓 我抱 喊到拆天
俾老公阿媽抱就即停
我真後悔陪月個時俾佢留係屋企幫手
請佢走喇…

男爵府

心情影響奶量,bb長大會開始好奇,食得唔專心,又想同你傾偈。佢開始懶啜你就了下佢咀仔附近,佢知你想唔餵佢又會好勤力咁食。bb夜晚跟邊個就痴邊個,你個b 如果唔係好大,可以試下用床中床,我都用左幾個月。你唔怕攰,夜晚同返bb 一齊瞓,佢聞慣你陣味會好鍾意你,會好安心的。

珍珠宮

回覆:痛心 老公阿媽變左阿b 既媽...

唔怕架 大大下痴返阿媽 我阿b初頭都唔要我 可能我抱得佢唔舒服 到佢開始識得玩 我又成日帶佢去街 即使係婆婆湊 阿b最鍾意都係我

珍珠宮

仲有 我都係奶粉b 同埋bb跟婆婆訓 所以bb唔跟婆婆反而有時會諗係咪婆婆少氹bb呢 所以bb就算痴邊個都好 代表個個人好錫佢囉 唔洗唔開心

別墅

引用:婆媳關係成日都搞唔好,就係因為爭完老公,

原帖由 做個靚太 於 13-09-17 發表
婆媳關係成日都搞唔好,
就係因為爭完老公,仲要爭仔!
問題係99自己有老公有仔,但仲要爭人地戈個! ...
唉 點解女人咁唔化...

別墅

引用:仲有+我都係奶粉b+同埋bb跟婆婆訓+所以bb唔

原帖由 namnamnamlolo 於 13-09-17 發表
仲有 我都係奶粉b 同埋bb跟婆婆訓 所以bb唔跟婆婆反而有時會諗係咪婆婆少氹bb呢 所以bb就算痴邊個都好 代表 ...
奶奶係超級愛b 個種人 可以話係溺愛個種到誇張 因為親戚個阿b 都痴佢要佢抱 搞到阿b 媽唔開心 因為奶奶奶中意同b 玩唔會罵 唉 反而搞到我好似咩都做唔到 做得唔合格 令我覺得自己無價值 老公又唔太體會到我感覺...我知係我自私想仔只中意我..

大宅

引用:有講+但佢話要等我奶量穩定先+因為覺得我未

原帖由 hk85c 於 13-09-17 發表
有講 但佢話要等我奶量穩定先 因為覺得我未必 handle 家務 ,煮飯 ,照顧bb ,休息

...
一定會有個適應期的,你99一日唔走你都唔會handle到D家務!
剛剛開始時,D家務做到就做,做唔到咪第二日做囉,無99係到囉唆,自己做咩都得!
我以前係晚餐煮多D,留飯盒第二日午餐整熱來食,做少好多工夫!至於晚餐,我就整D簡單D送菜!
好快會習慣!加油!食多D飯,飲鮮奶豆漿,我都會多D奶量!我果時日日煲木瓜章魚魚尾湯,都會增奶!

大宅

引用:Quote:原帖由+namnamnamlolo+於+13-09-17+

原帖由 hk85c 於 13-09-17 發表
奶奶係超級愛b 個種人 可以話係溺愛個種到誇張 因為親戚個阿b 都痴佢要佢抱 搞到阿b 媽唔開心 因為奶奶奶 ...
老公好難"體會"到你哩D感受,直接同佢講明啦!

侯爵府

回覆:hk85c 的帖子

唔駛咁緊張,呢個世界冇人會記得自己幾個月大的事。

大宅

Poo得好勳章

回覆 hk85c 的帖子

可以既買張細啦, 我假期先湊走, 每日放工返去睇BB, BB假期跟我走從來都好開心, 晚上跟我地訓又無話掛住婆婆(閒時婆婆湊的)

大宅

Poo得好勳章

佢既然咁講, 你就從只照顧BB做起, 再慢慢控制全部, 踢走佢, 加油呀, 你一定可以架.

別墅

引用:回覆+hk85c+的帖子佢既然咁講,+你就從只照

原帖由 cherryleo 於 13-09-17 發表

佢既然咁講, 你就從只照顧BB做起, 再慢慢控制全部, 踢走佢, 加油呀, 你一定可以架. ...
我都想 但當我做既時候 佢係隔離睇住我 又話唔係咁架 點點.. 令我覺得好大壓力同埋好鬼煩
我寧願自己慢慢做到熟手...

大宅

保持心境開朗, 唔駛擔心, 到佢大d知道邊個係媽咪, 自然會痴到fing 都fing唔開嫁啦!

男爵府

無辦法啦,咁以後多D陪BB lor~~話曬係你親D就係你親D~

複式洋房

同亞B笑多D佢感受到的我小B都係我亞媽住我放假就接返佢,佢都好痴我架,再回婆婆家,佢見到婆婆會推開佢唔要佢,小朋友會仲意痴自己媽媽多D,不用怕加油

侯爵府

.BB好現實,邊個幫佢換尿片,洗白白,玩同抱得多,佢就黏邊個。

伯爵府

唔怕架, bb大個識得分邊個至係阿媽架, 我大仔bb時都係奶奶幫手, 但其實佢到返n班前左右都變左跟媽咪, 佢開頭唔鍾意daddy, 但慢慢陪多d佢依家阿仔都鍾意daddy~

bb細始終你要人幫手, bb抽d時間陪多d bb, 例如放假抱bb出街玩返下外家咁, 慢慢bb就感應到邊個至係阿媽, 其實到佢返學佢都會跟你, 你唔洗擔心~

大宅

我同99關係未生BB時係唔錯, 覺得佢幾開通, BB出世後, 關係起咗變化.....佢成日話自己個套先啱, 又話自己以前點樣搸大兩個仔, 有經驗...bla bla bla...不過我唔理佢架, 我照禮貌地講我自己立場.....咁佢先唔敢過份....

樓主, 你要加油呀!!

大宅

我以前都同99關係好,因不是一齊住, 但我生bb後請了工人, 99一至五就來住看bb, 先知佢真面目, 佢對著我同c6就講工人點衰, 對著工人就講我點衰, 最過份係佢想bb剩係跟佢同c6, 最近bb懂叫我媽媽佢好唔扺得, 在我上班時工人話bb一講媽媽佢好兇罵bb, 本來我唔係信哂工人, 但bb明明weekend好開心不停叫我媽媽, 99回來後bb堅持唔叫, only hug me instead. 過了一星期我不停叫佢叫媽媽bb都不叫

別墅

引用:我以前都同99關係好,因不是一齊住,+但我生b

原帖由 budda 於 13-09-21 發表
我以前都同99關係好,因不是一齊住, 但我生bb後請了工人, 99一至五就來住看bb, 先知佢真面目, 佢對著我同c6 ...
唉 好慘...
我都驚....

首頁

尾頁

跳至