自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:Wongyinheung 的帖子

我有時都會有不過我冇理佢,佢自己好反、

大宅

回覆 Wongyinheung 的帖子

我用過 "佳善護手膏" 和其他 主婦手的藥膏都無效 ,
最後係用 "茶樹精油" 才可以有好轉,
我係早晚直接把精油(少量)
擦在手掌上, 亦可以加少量handcream 一齊 擦,

***remark : 茶樹精油的功效是抗菌、防腐及抑菌。
是少數可直接塗抹在皮膚上的精油,
不用稀釋,但建議同一部位一天使用不得超過三次。

不防試吓 ! ***

大宅

引用:吾知係咪俾老公傳染左+佢有香港腳(腳癬) +

原帖由 Wongyinheung 於 13-09-23 發表
吾知係咪俾老公傳染左 佢有香港腳(腳癬)
主婦手
椰子油茶手都得

大宅

yes. 我係搽佢。而家差不多用完了。

男爵府

掂洗潔精等化學品一定要帶手套,最好用香皂洗手沖涼,小心處理穿水泡的水會野開,去藥房買藥膏搽,以上是本人經驗。

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有時我都會咁樣..坐坐下車..隻手突然好痕..然後有一個水泡仔....都唔知咩黎..

早幾日去百X買豬肉...PACK好晒一碟碟..點知摸完隻手指突然勁痕..都唔知咩事

子爵府

我都係, 無啦啦隻左手起左好多細水泡, 但右手又無!

複式洋房

回覆:幫下我吖 隻手有水泡又癢 點算好

早幾日睇過皮膚科醫生,佢話係急性濕疹。如忍到痕吾搽類固醇,其實呢種會好快好。不過會翻發囉

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我2隻手都成日生水泡,生完一隻又到另一隻
有時真係好痕好難頂,搽過好多野都冇效
就算有效都只會係暫時,過幾日又會再痕過

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Szemm 發表於 13-9-23 23:56
回覆 Wongyinheung 的帖子

我用過 "佳善護手膏" 和其他 主婦手的藥膏都無效 ,

我有支星期四茶樹油,搽暗瘡嗰D,唔知得唔得既呢??

男爵府

引用:我2隻手都成日生水泡,生完一隻又到另一隻

原帖由 sheung1126 於 13-09-25 發表
我2隻手都成日生水泡,生完一隻又到另一隻
有時真係好痕好難頂,搽過好多野都冇效
就算有效都只會係暫時, ...
我問過中醫教授,佢教搽無比膏止痕
我買左未試 ... 因太嚴重,我搽緊佢極反對用的抗生素

男爵府

引用:Quote:原帖由+sheung1126+於+13-09-25+發表

原帖由 elysianfields 於 13-09-25 發表
我買左未試 ... 因太嚴重,我搽緊佢極反對用的抗生素:igiveu ...
寫錯:類固醇先啱

珍珠宮

睇醫生啦~

中環李祖祺~

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 夏天玩到顛 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

Try try 佳善hand cream

大宅

牛年勳章

其實唔理佢都會自己好, 不過會翻發. 試下塗雙飛人藥水, 好快止痕, 快D謝.

男爵府

主婦手呀....我都有左10幾年喇...e期又係番發ing =.=

公爵府

elysianfields 發表於 13-9-25 07:08
我買左未試 ... 因太嚴重,我搽緊佢極反對用的抗生素:igiveu ...

我仔有G6BD,唔用得無比膏,我地大人用都驚佢連聞陣味都唔得
所以唔敢用,屋企之前嗰D已經掉晒喇

公爵府

22welldone77 發表於 13-9-25 11:50
其實唔理佢都會自己好, 不過會翻發. 試下塗雙飛人藥水, 好快止痕, 快D謝.

我尋日詆過搽左雙飛人都止唔到痕

公爵府

SUM爸母 發表於 13-9-25 12:23
主婦手呀....我都有左10幾年喇...e期又係番發ing =.=

我都已經有好幾年喇,D手指仲周不時會甩皮,甩得好勁
唔知關唔關主婦手事呢?

男爵府

回覆 sheung1126 的帖子

我都有甩呀 @@ 關事架

首頁

尾頁

跳至