夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 好想有自己層樓

你真係風趣, 不過我笑唔出呢! :-( :-(

我知唔關特首事, 不過捱鬧個個, 唔係應該係最高決策人咩?

男爵府

畀面勳章

彩雲係屬於市區,天水圍屬於新界區,我朋友係天水圍住4佰幾尺公屋都要交租金9佰幾(我巳經覺得好超值了),照計天水圍的租金係平過市區
寶貝兒 寫道:
咦, 彩雲喎! 唔通佢報細數???

[quote]
jojohuen 寫道:
六百尺,一個月二佰幾蚊租
有咁平的公屋嗎 [quote]
[/quote][/quote]

禁止訪問

別墅

Sorry, 我問過啦! 二幾, 唔係二佰幾, 我都亂左... ?-(

[quote]
彩雲係屬於市區,天水圍屬於新界區,我朋友係天水圍住4佰幾尺公屋都要交租金9佰幾(我巳經覺得好超值了),照計天水圍的租金係平過市區 [quote]

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我供樓供了七年還有一半貸款未清, 以前每年一家三口至少出外旅行一次, 依家七年只有去台灣和韓國, 遠點團費貴,都唔舍得, 好慘 :-( :-( :-(

男爵府

畀面勳章

明白,我宜家日日都等緊公屋,都唔知要等到幾時 :-(
所以對這方面特別關心
我之前都係想買屋,但係宜家聴到咁多人反對的意見又講得幾有道理,睇來我都係唔使唸啦
寶貝兒 寫道:
Sorry, 我問過啦! 二幾, 唔你二佰幾, 我都亂左... ?-(

[quote]
彩雲係屬於市區,天水圍屬於新界區,我朋友係天水圍住4佰幾尺公屋都要交租金9佰幾(我巳經覺得好超值了),照計天水圍的租金係平過市區 [quote]

複式洋房

我地就兩種都試過, 又試過租樓, 大大話話租左六年, 後來抽左居屋 ! 我覺得有樓, 苦樂參半啦 ! 壓力會大好多 !

但以前租樓, 成日怕業主無端端收樓, 佢間屋壞左D 野, 又唔想用自己錢同佢換 , 始終感覺唔係自己既 !

現在供左樓五年, 每次聽到美國加息, 在公司裡又眼淚在心裡流, 即每月又供多D, 洗用又要少D ...... 上年開始一路加息, 加左十幾次, 我層豆腐樓 加左 HKD$2000 利息, 呢D 係估計同埋控制唔到既支出.
:-(

我覺得睇下你自己係咩要求囉, 如果唔係好著重安全感, 又唔怕煩, 兩年要搬一次屋既, 租屋都幾自由 .

但好似我咁, 我好怕流離失所既感覺, 雖然現在辛苦, 我覺得值既 ! 各有所求啦 !
悠悠媽咪

伯爵府

好媽媽勳章

咁我家姐真係好叻嘞, 幾年前申請房署自置, 而佢本身又好慳, 所以都叫做第一炮扲到舊錢出黎叫做比首期, 家下每個月還銀行同房協大約七仟左右, 佢好似供多四/五年就甩難嘞.
旅行年年都有去, 2006先至同我地去左英國, 佢仲諗住今年叫我去日本, 但我都唔知去唔去到, 因為都計唔掂時間點去.
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

大宅

我自己就覺得租樓壓力無咁大, 之前我地都有買樓, 供左成5年, 因為多左個囡所以賣左, 諗住買個層大d既, 所以而家租樓住住先, 但唔駛供樓呢段時間, 真係輕鬆好多, 唔駛管理費唔駛差向, 都慳唔小, 仲有間屋有野壞, 我就同個業主講, 佢又會比錢整番, 如果以前間屋有咩野整, 個個月又小左錢用, 仲有之前兩年不停咁加息, 真係供得好辛苦

別墅

如果你咁o既收入要搵d80萬左右o既樓先得,但都供得好辛苦,計埋管理費水.電.煤.差響等等,一個月都起碼要一萬,咁攪法你地只剩返7千幾蚊洗,無錢存,無得生bb.更何況而家好難搵到d80萬o既樓(除非新界,但出入車錢貴),除非再有沙士(望都唔好望有).所以算吧啦!勤力d存多d錢比首期就唔使咁辛苦,尼d野無得怨,全香港有幾佰萬人都係咁,我係其中一個.
3年前我兩公婆收入同你地差唔多,好采當時政府有免息貸款,我地伸請左買左間87萬o既樓(沙士期間)住左兩年升左價,即放,攢左少少,老公加左人功先咁生bb,而家我地一家三口都係租屋住,慳得就慳,賣樓攢返來的錢3份2用來供基金&保險,盡量存多d錢有機會再買,急唔黎.
你都係呀!買樓唔同買衫,唔係想買就買,要等機會.我有朋友試過買左樓又供唔起,最後私已錢都無埋.所以最緊要存多d$,我地一齊加啦!

珍珠宮

係人都想有個安樂窩。但供樓係咪最好的選擇呢?我以前買左層細樓,500幾尺,e+供樓+雜費每個月要$9000,但由於唔夠住,我地租左比人,每月只係收$5000零,咁你計下我地要倒貼幾多比人住呢?
同時,我地e+每月用$12000租大單位住,係全包,物都唔洗理。如果要供同類單位,供款+管理費+差餉等每月相信要2萬。我地情願租,因為我比少d錢都可以買到同等享受。
另一個原因係,正如有媽咪講,供樓會責住d錢。我預算將來會比個仔去外國讀書,買層樓不單要比百幾萬首期,每月洗費又多左,即saving會少左,仲有係到我地要用錢時而賣唔出層樓就
其實換個角度,家陣係人地倒貼比你住,而你亦多左近身錢,咁都唔係太差姐!
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

複式洋房

VKwan 寫道:
e+供樓+雜費每個月要$9000,但由於唔夠住,我地租左比人,每月只係收$5000零,咁你計下我地要倒貼幾多比人住呢?

真係睇你點睇, 我以前都有租過層樓比人, 當然唔會期望租客幫我供哂銀行果份, 我只係抱住佢d租可以幫

大宅

再忍耐一下啦,下期居屋可能你會有興趣呢 :-P

別墅

訓醒左一覺之後多左好多留言, 真係好多謝大家的意見.

大家都講得好岩, 有 D 野真係急唔來, 唔係話想買樓就即刻買, 都要睇下個市先得.

而且我都考慮過, 其實我未必有錢應付買左樓之後的其他什費, 甚至連裝修錢都未必夠. 加上我同 C6 已經決定生 BB, 所以依家都係安安份份租住樓先, 遲 D 先再算啦!

真係好多謝大家俾左咁多意見我, 我估唔到會收到大家咁多迴響. 而且人人的意見都好中肯, 好有用, 我由昨天的徬徨無助, 到依家好似開左竅咁, 乜都想通哂. 都係多得大家, 真係好多謝各位.

我地大家就一齊努力, 為未來奮鬥啦!

男爵府

寶貝兒,

咁就好啦, 估唔到我地可以幫到你咁多, 亦都好高興你唸通左, 買樓既野慢慢嚟啦, 祝福你~

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

公屋都唔係自己既........
我就貪心d,想要間私人樓囉

小香香 寫道:
我好細個個時已經諗定哂
所以揀好左老公..就一結婚申請公屋
E家個女一歲幾..早兩個月攞埋公屋....
咁就可以做野幫補屋企..完美

禁止訪問

珍珠宮

其實,退一步海闊天空。若然有筆錢放銀行小小地都叫做有息將,而買層樓就係簽落一張賣身契。
我地e+比萬幾銀租樓住,一年就要十幾萬。好似好蝕底咁。我99成日鬧我地唔識計數,但係如果供樓,d息咪又係比銀行賺!如果供到尾,樓價隨時double都唔止!
而且,如果將來賣唔到樓而唔夠錢供亞仔出國,我覺得仲大件事。況且,衣食住行係必需的洗費,你會唔會覺得食飯同搭車d錢係side左呢?
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

首頁

尾頁

跳至