論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:又加人工$4010

我都等緊新工人姐姐來,我地係十月一日前簽的約,所以比番$3920。
我都想我人工可以加多啲,要維持一個家的支出有幾大,政府點解唔體諒下我地?個姐姐好我都唔介意比,請著個激到你c的,邊個會可憐我地呀?

伯爵府

又加

男爵府

BK Milk勳章

回覆:newgreen 的帖子

痴根正苦,衡量僱主應該有3%人工加,咁我冇咁多加喎!係未你幫我加比個工人先!都唔用腦,夾硬實行,有冇徵詢全部僱主同意呀

別墅

正攪緊工人續約,咁係咪10月28日前交合約去入境處就可以照舊$3920??

大宅

工人又話頭暈,又畀錢佢睇醫生,家務我又好心做多點!但是她卻不停地當我面玩手機,大搖大擺!心噏啊!一點也不主動了,也不緊張孩子!昨晚弄個頭髮返來,話用左七百幾蚊!兩第一年挺好,第二年叫不動,不想幹活,硯第三年變成傲慢公主了,好有個些!心煩!再加,工人可能自己想轉工作了!改天問問佢,出面人工高,你想劈炮我唔介意,你自己走更好!忍受到一肚子氣!唉!

男爵府

2024年龍年勳章

不如各位媽咪都唔好番工喇! 留喺屋企煑飯、凑仔、做家務等,跟住叫無能政府支援我哋,因我哋全部都係喺貧窮綫以下生活的市民!

洋房

加比佢地,果班外傭協會仲話唔夠,又話加拿大人工高,有居留,你地知唔知要查3代,又要大學畢業?又話台灣高過香港,其實人地已經10年冇加,又唔包醫療,又唔包證件費,斷約又要即時返歸,大家知唔知?新加坡就人工低,冇假期,2千幾銀咁唔鍾意去第二度啦:;pppp:

Salary
Characteristic
Hong Kong
HKD$4,010
Pros
假期、福利及保障較全面
政府對僱主申請女傭的條件寬鬆,斷約率高

Taiwan
HKD$3,960
Pros
政府對僱主申請女傭的條件嚴謹,僱主容忍度高
女傭保障最少,如醫療及居留證等費用由女傭自付

Singapore
HKD$2,100
Pros
申請快、約一至兩星期可出簽證
假期少,每月只有一天例假

Middle East
HKD$1,800
由僱主承擔中介費用,女傭免中介費
工資低

Canada
HKD$7,800
每日工作八小時、有額外補水
女傭申請要求嚴謹

複式洋房

回覆 newgreen 的帖子

加合理水平的人工無問題,之但係有無修訂保障我們請家傭的僱主的法例,堵塞漏動唔好比的行騙手法的傭工係度搵食,政府幾時做野?

大宅

咁怕唔怕公布加薪前簽既姐姐會反悔再搵新僱主呀?

大宅

如果各位太太返屋企洗衫煮飯湊仔!政府又會話有工冇人做,輸入外勞了!以前請工人做家務,等你地返屋企做家務,政府又支持她們霸你們的工作了!政府無能!冇腦!

大宅

回覆:toyandcar 的帖子

我都覺得會有可能

大宅

如果4010, 唔應該要我地包醫療危疾,還包十個月收留外傭待產,應學新加坡,有危疾及身孕,即時解約送出境!

Thelittlepingu  同意  發表於 13-10-2 10:39

大宅

其實大家只好接受,又沒人遊行沒辦法。

男爵府

引用:Quote:原帖由+yanyan5707+於+13-09-30+發表

原帖由 bbyiu2013 於 13-09-30 發表
1/10新請先要俾新工資
咁咪鼓勵佢更加唔洗比心機做野家博炒完仲轉新約逗新人工囉

男爵府

引用:不如各位媽咪都唔好番工喇!+留喺屋企煑飯

原帖由 Cecilia媽媽 於 13-09-30 發表
不如各位媽咪都唔好番工喇! 留喺屋企煑飯、凑仔、做家務等,跟住叫無能政府支援我哋,因我哋全部都係喺貧 ...
我地身份係香港人,佢只幫外人同強人,餓死佢都唔會幫架

錯就錯在自已係香港人啦

男爵府

引用:加比佢地,果班外傭協會仲話唔夠,又話加拿大

原帖由 小軒軒BB 於 13-09-30 發表
加比佢地,果班外傭協會仲話唔夠,又話加拿大人工高,有居留,你地知唔知要查3代,又要大學畢業?:igive ...
有本事就走啦!比較有何用,不如比一下星加坡

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

引用:正攪緊工人續約,咁係咪10月28日前交合約去

原帖由 cathywei 於 13-09-30 發表
正攪緊工人續約,咁係咪10月28日前交合約去入境處就可以照舊$3920??
如果你在30/9或之前都未簽新約應該要畀$4010。

大宅

瞓得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

加不是問題,問題係工人貨不對辨,有咩事,冇人保障我地,佢地仲要包食包住,整爛你野,1句對5住就算,離譜

侯爵府

畀面勳章

點解咁 PK 既....無唸過我地D 僱主成唔成擔得起呢...

大宅

引用:Quote:原帖由+monchhichi0718+於+13-09-30+

原帖由 dorchiu 於 13-09-30 發表
政府係咪想香港啲女人全部留響屋企

percentage 仲高過我!!!

首頁

尾頁

跳至