自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:iris5a+發表於+13-10-10+11:00+我諗

原帖由 lailaiha 於 13-10-10 發表
就算係呢個原因都唔可以咁白講
到時d雙飛話歧視就煩啦
即係羅賓漢,劫b6富済hk貧?

子爵府

引用:Quote:原帖由+iris5a+於+13-10-10+發表我諗

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 13-10-10 發表
係呀,不如佢開學校比單親家庭、草根階層(非綜緩類)、弱能兒童吖,我比個讚佢

...
X2

禁止訪問

引用:我又咁睇,如果佢開一間專收雙飛,而d+雙飛

侯爵府

引用:原來都係..........金玉其外,佢老爺都有個

原帖由 Loreal 於 13-10-10 發表
原來都係..........金玉其外,佢老爺都有個錢,今當然唔係四叔個隻,但都唔係冇飯開,駛唔駛做到今,好意外,佢為 ...
呢度一早有jm話應該開間幼稚園凈係比雙非,當時大家都好支持架,點解宜家要嬲到嬲埋人地對仔女?如果b6係咪都要殺入香港幼稚園,我都支持開一間凈係收佢地喇~

侯爵府

話唔埋佢兩女夠鍾就會出外國升學,難為我哋班港爸媽港童繼續掙學位!

伯爵府

如果打正旗號雙非優先, 那麼佢間幼稚園應該唔受港媽歡迎 , 咁佢接得幾多咪比佢賺囉.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢要搵$無可口非

不過唔好講到雙非無書讀好慘,又包裝自己成慈善家

Ching_Mammy  同意  發表於 13-10-10 12:15

水晶宮

我真心覺得佢唔知博乜,
睇apple 話佢係九龍超開校,
佢真心想幫人既, 點解唔去深圳開或者係上水果d開?!

翡翠宮

好媽媽勳章

係比雙非, 就開係北區/深圳 啦....
依家好似一間港島、一間九龍喎..(報紙寫..)

搵$$ 就搵$$, 扮咩魚蝦蟹.....................

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Loreal+於+13-10-10+發表原來

原帖由 aromama 於 13-10-10 發表
佢開多兩間,多咗學位,唔係一件好事嗎?
佢收大陸B,D香港B咪可以報讀心儀幼稚園,唔駛爭得咁辛苦囉!

...
我都有咁嘅諗法,佢專收b6b,港b就可以唔洗爭得咁辛苦,又唔洗同b6做同學,拉低晒啲文化水平,當然,最好就梗係唔好俾啲b6落黎讀書喇

別墅

引用:Quote:原帖由+iris5a+於+13-10-10+發表我諗

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 13-10-10 發表
係呀,不如佢開學校比單親家庭、草根階層(非綜緩類)、弱能兒童吖,我比個讚佢

...
講得好

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

咁有愛心唔好收錢.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

男爵府

其實我反而覺得係好事.

1) 之前生落ge雙非兒童已成定局, 如果佢地遲早要來香港, 我寧願佢地早de 來讀書, 適應呢度ge 文化語言習慣價值觀.
2) 既然點都會來讀書, 為免佢地搶走左香港小朋友機會, 又製造混亂, 又要就佢地程度教拖慢整體進度, 我寧願有間專收佢地讀ge 學校. 佢開間學校學費唔慌平, 又唔近口岸, 交得足學費又返到學ge 應該家底程度有gum 上下, 好事. 如果有宿舍仲好, 唔洗佢地日日逼爆口岸, 又可以收貴de, 正規化唔洗俾人買賣地址私下做保母, 搵人返學校照顧佢地又帶動就業.

我地嬲雙非又嬲政府都係因為佢地帶來好多麻煩je, 有人解除呢個麻煩, why not?

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆:楊x儀好等錢駛咩,有時係馬會撞到佢,重以為佢好nice

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Loreal 發表於 13-10-10 10:44
原來都係..........金玉其外,佢老爺都有個錢,今當然唔係四叔個隻,但都唔係冇飯開,駛唔駛做到今,好意外,佢為 ...

錢冇人會嫌多, 但扮到慈悲為懷先令人作嘔

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

大宅

回覆:Vanessa_818 的帖子

佢個人真係假到痺,扮咩有愛心、同情班雙非童,真係咁有心就開係上水、北區啦,擺到明貪$,好討厭佢,現階段係度抽水博宣傳,叫埋自己D仔女同D雙非同班丫笨:;pppp:

禁止訪問

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆:楊x儀好等錢駛咩,有時係馬會撞到佢,重以為佢好nice

開得1間就自然會有第234間,咁到時個個雙非落晒嚟讀書,仲得掂?最好1間都唔好開,政府唔好發牌

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

開多幾間分店, 將雙非隔開

子爵府

話時話,佢好可能是b6人,不過有錢移民去外國!

首頁

尾頁

跳至