懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:happybb2013 的帖子

陪月真係請唔過,但無人幫無辦法。

大宅

回覆:happybb2013 的帖子

絕對贊同,生b湊b與生俱來,唔識學到識,呀婆呀媽年代都係自顧自無人幫,唔識上網問都大把嘢學。陪月買餸$1000一星期,自己買餸$500唔洗一星期。

大宅

luckybaby2011 發表於 13-10-24 12:24
我都唔想請但最後都請左,希望同佢夾到啦。始終第一胎無經驗,99唔會叫,阿媽只能睇頭睇尾,多個人點都好d ...
認同。係就係貴D,不過邊敢叫99做嘢!又唔想自己亞媽辛苦!唯有我和c6慳d洗。
要專心安胎!BB和媽媽一齊努力!

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:如果再生一定唔會請陪月

我上胎有請,因為自己完全冇經驗,奶奶年紀大,媽咪又唔可以全日幫手。
我陪月好好,教左我好多湊BB ge知識,又整甜品比我食,最重要佢讀過中藥同食療,我傷口比較大,都埋得好快又冇發炎。 我覺得坐完月,身體好過未生之前(冇咁怕凍)。
上胎我用咗一個月陪月,今胎諗住生埋收爐,所以會用個半月,盡量補好身體。

大宅

引用:陪月真係貴,但一啲都唔值一日餵兩次奶煮兩

原帖由 happybb2013 於 13-10-24 發表
陪月真係貴,但一啲都唔值
一日餵兩次奶
煮兩餐
你嗰個陪月幾錢?

大宅

我就覺得我嗰個ok喎,佢成日幫我做哩樣做嗰樣,bb野,煮飯家務乜都做,又買野俾我食,教我野…成日遲收工,話做埋啲野先,有時bb喊但我要食飯,c6未返佢會留底等我食埋飯先…
買餸買2斤魚煲湯,買鮮雞買2餐餸…每日$200-$250都合理啦~
自己媽媽年紀大都唔想佢咁辛苦…99…我怕有婆媳…少見好啲…

大宅

引用:我黎緊12月尾生,奶奶上年讀過陪月,但佢得

原帖由 Littlecatta2013 於 13-10-24 發表
我黎緊12月尾生,
奶奶上年讀過陪月,但佢得遠辛苦,所以唔肯做我陪月,只肯有突發野出黎幫手,
阿媽又係住 ...
你奶奶都算衰!!

大宅

引用:如果唔係我媽要幫我家姐湊仔,我都番左娘家

原帖由 Littlecatta2013 於 13-10-24 發表
如果唔係我媽要幫我家姐湊仔,我都番左娘家坐月,娘家仲有間空房俾我同BB,而且我媽準備D湯料補品一 ...
照返去囉,有咩問題?

別墅

引用:我上胎有請,因為自己完全冇經驗,奶奶年紀

原帖由 Wendy1017 於 13-10-24 發表
我上胎有請,因為自己完全冇經驗,奶奶年紀大,媽咪又唔可以全日幫手。
我陪月好好,教左我好多湊BB ge知識 ...
可以介紹給我嘛?

子爵府

我第二胎無陪月,鐘意食乜都得,又唔洗應酬佢

珍珠宮

回覆 leeleechau 的帖子

間空房俾家姐同佢個仔住左,係長期住,如果番去我只能訓廳,而且我媽負責湊,雖然小朋友已K2。我媽屋企仲有兩隻狗,如果冇我家姐同佢個仔,我會選擇番屋企

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我都覺得好唔底!不如留返D錢補身!會請工人,再搵阿媽幫手睇!

大宅

Littlecatta2013 發表於 13-10-24 11:10
我黎緊12月尾生,
奶奶上年讀過陪月,但佢得遠辛苦,所以唔肯做我陪月,只肯有突發野出黎幫手,
阿媽又係住 ...
請你99係屋企住唔得咩?
做全職媽媽真係唔簡單吖!

珍珠宮

我媽媽和99 不會幫我坐月,老公返shift,工人明年才到。我12月開刀生B了。我仲要湊大女所以一定要聘請陪月。
坐月期間,我要日日抱埋細B去接送大女上學放學、幫大女洗澡。

別墅

引用:回覆+happybb2013+的帖子買餸八千至一萬,

回覆 happybb2013 的帖子

買餸八千至一萬,
佢地會話產婦唔補唔得,會幫你買最貴嘅材料~唔係每日一隻雞都隔日一隻

別墅

引用:Quote:原帖由+happybb2013+於+13-10-24+發

原帖由 kman220 於 13-10-24 發表
你嗰個陪月幾錢?

男爵府

一個人一日一隻雞,會唔會太heavy? 係咪惡露未清唔適宜補

水晶宮

回覆:suk_yan 的帖子

全中,真係唔敢旨意99,始終唔係工人你點叫佢做野,媽媽年紀唔細又冇湊咁耐,我情願其他野慳,好過到時拿手唔成勢。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由+Wendy1017+於+13-10-24+發表

原帖由 麻薯波波 於 13-10-24 發表
可以介紹給我嘛?
Please PM me.
你幾時預產期? 我個陪月已經full到出年4月底。

珍珠宮

回覆:Miyatachan 的帖子

我老公話俾埋陪月份糧俾奶奶, 但奶奶都唔想。。
我請左陪月喇。。而家搵緊ee湊b, 奶奶而家話搵唔到ee佢可以辛苦d出黎湊。。。

首頁

尾頁

跳至