烹飪搵食

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

引用:我用呢個舊款差不多十年+

原帖由 yaukwan 於 13-10-27 發表
我用呢個舊款差不多十年
你就醒啦

侯爵府

引用:係咪有時間制選擇,可以教好時間返工自動熄

原帖由 hinabb23 於 13-10-27 發表
係咪有時間制選擇,可以教好時間返工自動熄火放工有湯飲?
放湯料、放水,楝功能,set 時間便可以走人,煲好會自動跳去保溫功能,可長達9.9小時,所以放工回家一定有熱湯飲。不過,我會多按1小時,例如:煲老火湯原本是3.5小時再加1小時,即刻按4.5小時。(因為凍水煲滾要1小時左右)

男爵府

回覆:liuliu 的帖子

好似好方便,心思思中

侯爵府

引用:好似好方便,心思思中

好似好方便,心思思中
平平地$499舊款都唔差架,呢到好多人大大話話用咗好耐。考慮下啦!

男爵府

樓主點解唔買不銹鋼胆?
我諗緊買咩size同買唔買陶瓷好!陶瓷燉湯係咪唔駛另外搵個燉盅架啦?

子爵府

引用:實在太方面,後悔十年前無買佢返屋企!買咗

原帖由 liuliu 於 13-10-25 發表
實在太方面,後悔十年前無買佢返屋企!
買咗13日,我已經煲咗
4次老火湯
樓主, 我就覺得麻麻, 因為真係要太耐先滾起o的湯, 因為佢既 watt 數太細了。 我用左兩次就送左俾人啦。 我用過好多煲, 都覺得麻麻, 最後都係用番真空煲。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我用舊款金樂,都用左幾年,覺得好好用,重介紹比好多親戚,個個都話好方便。

liuliu  至叻係你^^  發表於 13-10-27 23:33

侯爵府

引用:Quote:原帖由+liuliu+於+13-10-25+發表實在

原帖由 hkitty09 於 13-10-27 發表
樓主, 我就覺得麻麻, 因為真係要太耐先滾起o的湯, 因為佢既 watt 數太細了。 我用左兩次就送左俾人啦。 我 ...
可能我之前係bk 聽好多jm評語話煲滾要好耐⋯時間同明火無分別⋯只是方面唔洗睇火和慳煤氣⋯(唔可以同鵝姐煲比較),所有有了心理準備。
唔買不銹鋼?主要係C6話瓦煲煲湯好飲d,加上超市promo counter 只擺黑晶陶瓷煲,無放不銹鋼煲。所以前文我有建議去門市睇和買。

侯爵府

引用:樓主點解唔買不銹鋼胆?我諗緊買咩size同買

樓主點解唔買不銹鋼胆?
我諗緊買咩size同買唔買陶瓷好!陶瓷燉湯係咪唔駛另外搵個燉盅架啦?
C6想用陶瓷煲湯,他話好飲d。用落先知陶瓷膽好重、易撞崩/爛,加上又用唔到不銹龬蒸架,所以有d後悔。我2大1小買咗8L,覺得夠用有餘,如果返轉頭比我再㨂,我會買不銹鋼7L可配用蒸架(見圖)。另,以我所知,個個煲款都有燉盅送,唔洗另配,都係個句,建議落門市買,樣樣齊,sales 又pro d。

侯爵府

回覆:愛死金樂

補相

大宅

我都心思思,請問金樂門市在那裡呀?

侯爵府

回覆:mickeybebe 的帖子

觀塘辦公時間9am-7pm,其他分店辦公時間你可打去問。

雲妮鼠鼠  Thanks.  發表於 14-6-4 22:59

珍珠宮

好媽媽勳章

個㷛我次次都放上明火到㷛, 㷛到滾就搬番去電個到, 用左三年都冇乜問題!

但係就唔識燉野, 放左個"亞"㷛落去, 又睇唔到水位, 攪到成日都乾, 請問你點燉架?

自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

侯爵府

引用:個㷛我次次都放上明火到㷛,+㷛到滾就搬番去

原帖由 sumlam 於 13-10-28 發表
個㷛我次次都放上明火到㷛, 㷛到滾就搬番去電個到, 用左三年都冇乜問題!

但係就唔識燉野, 放左個"亞"㷛落 ...
放入燉盅,加水注入到\"Minimum\"位置(最少量水位),按「燉」自動跳去「3.5」小時,完成後自動跳去「保溫」。我咁耐都末試過燉光水。

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+sumlam+於+13-10-28+發表個㷛

原帖由 liuliu 於 13-10-28 發表
放入燉盅,加水注入到"Minimum"位置(最少量水位),按「燉」自動跳去「3.5」小時,完成後自動跳去「保溫 ...
我個個係舊款應該, 冇燉制的, 得"大""小"同"自動"

侯爵府

引用:Quote:原帖由+liuliu+於+13-10-28+發表放入

原帖由 sumlam 於 13-10-28 發表
我個個係舊款應該, 冇燉制的, 得"大""小"同"自動"
唔緊要,打去門市問問sales 姐姐點用米得囉,唔好徒咗個煲嘛

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+sumlam+於+13-10-28+發表我個

原帖由 liuliu 於 13-10-28 發表
唔緊要,打去門市問問sales 姐姐點用米得囉,唔好徒咗個煲嘛

...
ok....thanks ar

liuliu  唔洗客氣啦~~  發表於 13-10-28 01:00

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我都用緊金樂, 貪佢方便唔使睇火, 啱晒我呢d要返工的人, 我今日都用佢黎燉鱷魚肉, 勁方便

大宅

Thank you for yr information! 清楚晒,等我去睇下先

子爵府

引用:Quote:原帖由+hkitty09+於+13-10-27+發表樓

原帖由 liuliu 於 13-10-27 發表
可能我之前係bk 聽好多jm評語話煲滾要好耐⋯時間同明火無分別⋯只是方面唔洗睇火和慳煤氣⋯(唔可以同鵝姐 ...
原來係甘, 因為我之本來用娥姐煲, 但係佢既壓力太耐, 成日煲湯煲到好多野散晒, 炆野就得個快字, 完全唔入味, 再加個條膠邊, 只係欠少少, 就係甘漏氣, 我用左5年後, 頂唔順, 就去買左個金樂, 結果真係好慢,所以俾左人, 而家, 我煲湯加燉湯就用真空煲, 炆野就用 Staub同LC.

amber-darling  煲湯用埋staub吖嘛,包你一試難忘,勁鎖水濃味,啖湯係完全不一樣hehee~  發表於 13-11-2 16:21

首頁
12345...7

尾頁

跳至