自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

yau_grace 發表於 13-11-1 09:25
小朋友每年4次, 每次一週的考試, 真係令人痛不欲生, 慘過 M COME.

教, 話, 喊..........似乎辛苦的只有自 ...

我每日一坐底睇功課就係咁....疲累.

珊瑚宮

yau_grace 發表於 13-11-1 09:25
小朋友每年4次, 每次一週的考試, 真係令人痛不欲生, 慘過 M COME.

教, 話, 喊..........似乎辛苦的只有自 ...
如果低過小三, 由佢,

呢啲苦頭係越細食越好, 細個易幫, 但大個唔到你幫。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

yau_grace 發表於 13-11-1 10:46
以前學啲野, 邊有咁深?! 而家起碼快一年有多.
以前返半日, 都有時間做功課同溫習.
而家返全日, 教的內容又 ...

以前學啲野, 邊有咁深?! 而家起碼快一年有多.< 我以前小學教英文係高一級架, 有好多學校都會教得快

以前返半日, 都有時間做功課同溫習. < 以前返半日但係功課量一樣多, 我會玩完先功課, 以前抄書, 寫詞語我重多過我仔囉, 以前小學我唔鍾意學課外活動, 我仔而家都無學一體一藝, 我想佢休息多o的先有精神上堂

而家返全日, 教的內容又多左, 做功課同溫習的時間又少左. < 可以提議下小朋友響學校午膳時間做下功課, 善用下時間都係辦法之一

更加冇時間玩及用腦, 只變成一副記憶的機器, 點會唔死?! < 70 年代同 80 年代既小朋友都係填鴨仔教育長大架啦, 星期六日要來學更多既課外活動邊有時間玩

我應該係怪獸家長先o岩, 迫唔到小朋友唯有慢慢接受, 唔想迫個仔去到最前, 因為我明白自己既小朋友係邊類人.... 讀書最叻唔代表將來出來社會打工係必勝既... 讀到大學唔識做人, 唔識表達自己點樣生存?
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

男爵府

808280 發表於 13-11-1 09:34
隻隻都係咁

男爵府

畀面勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

wonderlulu 發表於 13-11-1 11:04
如果低過小三, 由佢,

而家既小朋友好得意.. 可能得來太易唔會珍惜, 怕苦... 我好擔心從小迫佢不停辛苦讀書讀上去.. 他日佢討厭讀書, 用咩方法都唔會肯睇書, 讀書了.... 所以, 我唯有自己接受, 降低要求...
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

寶石宮

回覆:每年4次, 每次一週.............

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

已放手

伯爵府

回覆:每年4次, 每次一週.............

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:tuenmunbb 的帖子

一年4次數好啦,我見過一年有6次

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

考完,派埋,仲要考得唔好

首頁

尾頁

跳至