論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

:pppp:我地唔信佢都係佢地d同鄉做成

大宅

2muffin2 發表於 13-11-7 10:27
利申:我有請過好工人,亦有炒過衰工人。
以前interview斷約工人,我都唔係好信工人講僱主唔俾食。
依家, ...

吾係懷疑你工人講大話, 但有可能有D內情你吾知...

我屋企係無人在家食早餐, 所以我係無買早餐比工人食, 但公仔面任食, 雪柜食物都任煮;

但我工人姐姐自己都吾食早餐囉....

有時我會買定左面包(EG, 方包, WHEAT包,等) 係到比佢做早餐, 但佢從來吾食我, 係都要自己去樓下自己買面包食(可能新鮮D啦)

佢都可能同親戚朋友講我無比早餐佢食.... HONESTLY, 我真係無買早餐, 但屋企係24小時有野比佢食, 只係未必合佢心意囉...

所以我都係吾相信佢僱主無食物在家比佢煮...好難令人相信一個公仔面一隻蛋屋企都無囉....我有時在家自己都只食個公仔面加隻蛋同腸仔做早餐咋....

D工人佢地想食乜做早餐...佢吾食就吾好話僱主無提供...

wongsa  好同意!  發表於 13-11-8 13:09

珍珠宮

好媽媽勳章

不要盡信.

男爵府

回覆:以前我唔信....有僱主唔俾工人食...

我個海外菲初來頭幾次放假回家,我見佢有袋方飽及一袋公仔麵帶回來,她說是佢在港工作的姐姐買俾佢,我問她不夠飽嗎,他又答不是,自問所提供的食物一定夠飽(每日一大袋麵包,我地食乜佢食乜而每餐她所吃的份量係我同c6兩個加埋)於是我同佢講叫佢不用叫佢家姐買,不夠的話直接同我提出便可,費事佢同佢家姐話我地提供不夠甚至無食物俾佢,而呢個姐姐我發覺成日扮可憐博同情,但所做出的行為卻自私非常

別墅

:pppp:個個都係影后

333s  正考慮提名佢地參選...  發表於 13-11-7 22:11

大宅

外傭說話只能信一成, 其餘的當聽故事便可, 但求自己做了僱主基本的責任便心安理得, 這是我經歷了一年半多與外傭相處所領悟出來的慘痛體驗, 說謊或編故事基本上是他們生活的一部份, 他們自己並不覺得有問題........!!!

男爵府

工人講嘢,都好信

珍珠宮

我信!

舉個例子,以前鄰居,好好先生、好好太太,對工人亦都好客氣,工人對佢哋一家都好好。

表面上,相處好融洽,工人亦從來無投訴。

後來呢個家庭移民了,我哋有諗過買對面屋,於是去睇樓。

以往經常出入,但從來無睇過佢工人房的我,嚇咗一跳

工人房係在後欄放咗一間組合屋,屋唔太,重點係,個張床,細過棺材,該名工人身型中等,但都好肯定只係瞓到半個身

別墅

其實如果真有其事,莫非個顧主唔怕被工人告?

樓主唔好覺得被圍插,因為大家所見/聽到不同。而且,工人同顧主在同一事件上觀點/演繹也不同。

好多工人對於非家鄉食品(或信回教對於豬肉)好抗拒,佢地会當冇得食。

333s  真有其事,工人早就告個顧主吧!!!  發表於 13-11-7 22:13

大宅

引用:Quote:2muffin2+發表於+13-11-7+10:27+利申

原帖由 sibylyau 於 13-11-07 發表

我屋企係無人在家食早餐, 所以我係無買早餐比工人食, ...
同我剛炒工人一樣,經常食街外食物!!

男爵府

我試過比人話我刻薄佢,
我工人唔知點講比a工人知,而a工人又話比自己老闆(我親家姐)知,而佢老闆又唱我虐待工人

自問無唔比飽飯佢食,有時唔係太多餸時,叫佢煎腸,蛋,丸,(雪櫃長期有呢d食物)比自己食,唔煎,又話無餸食

最衰我同家人關係唔好,無人信我!

kufubaby  造謠生事工人的即抄  發表於 13-11-7 22:16

象牙宮

steplovebb 發表於 13-11-7 13:56
我個工人都好慘,因佢僱主,即係我好「刻薄」,佢得印尼麵,飯,及叮叮點心以及雪櫃的菜及肉任佢攞!因佢懶 ...

很欣賞你的真誠, 自信心証明. 刻薄」無良」 被人忸曲左.
若用忸曲角度為標準, 我家可能是 「刻薄」雇主了, 嘻嘻.
每个家庭都不相同. 大家為 "自己" 而生活. 對自己要真誠.
喜網上証明自己, 人家的自由. 大好人/善長人士 須行動証明, 非口头上. 吹.
別人有好的方法 值得仿傚. 沒有就, 自己想方法.

我的外傭
三餐飽肚, 她吃飯. 菜 (隔夜送) 無格外 印尼面, 杯麵, 叮叮點心..
煮咩 CEO 老媽子指定; 外傭 "自由"民主" 提儀 煮咩送 (東車亞菜式)也會煮來一起吃; 當輪佢自煮自食, 佢有机會"自取".  
今天買了 印度 薄餅 (她也有一片) 嘗試 "分享". 蒸蟹4只. 佢無分食. "賓主有別"
民主, 自由, 分享, 尊重, 合作, 介級之分, 賓主有別.. + 健康飲食金字塔 ; 不浪費(環保), 不偏食.
= "香港政府提倡" 呀.
通通實行在我家.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

樓主,我信你呀.....
衰工人有,衰boss亦有!
我有朋友同我講,佢既朋友比工人一張床板放係浴缸上面瞓咋!我個朋友親眼見,所以呢個世界乜人都有!

男爵府

引用:Quote:2muffin2+發表於+13-11-7+10:27+利申

原帖由 sibylyau 於 13-11-07 發表

我屋企係無人在家食早餐, 所以我係無買早餐比工人食, ...
對!工人真不知佢地想食喵?我雪柜勁多料、飽我隔日整機!麵多到幾櫃都放唔晒!我成日講你想食咩自己拿來煮!去街市你想食咩自己買!仺有時也不覺佢會煮!但會有朋友拿啲咩咩俾佢食!可能佢會同人講我冇俾嘢佢食都唔定!
大佬我唔洗每日問定你3餐食咩!買定煮定俾你食架!我以架冇理佢!總之佢在我家一定不會餓!至在佢會唔會拿來或煮來食

男爵府

引用:樓主,我信你呀.....衰工人有,衰boss亦有!

原帖由 Bonbonho 於 13-11-07 發表
樓主,我信你呀.....
衰工人有,衰boss亦有!
我有朋友同我講,佢既朋友比工人一張床板放係浴缸上面瞓咋!我 ...
會唔會係紫色姐姐?

大宅

我工人同我講佢鍾意飲咖啡同食蟹……成日提,我已經同佢解釋過我大肚唔可以食,所以唔會買會(佢唔洗唸)!咁我算唔算唔比野佢食?

複式洋房

Wildlly 發表於 13-11-7 13:17
回覆 2muffin2 的帖子

我個工人姐姐果時都講,個僱主成日出街食,屋企無乜留低野比佢食,成日得菜同飯,或 ...
$15 10個咁平? 邊區?我買印尼面 $9 得5個咋

複式洋房

回覆 Wildlly 的帖子

咁平 $15 10個??? 邊區?我買要 $9 5個咋~

男爵府

引用:Quote:Wildlly+發表於+13-11-7+13:17+回覆+

原帖由 wongsa 於 13-11-08 發表
$15 10個咁平? 邊區?我買印尼面 $9 得5個咋
西環呀。。10蚊5個,15蚊10個

世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

大宅

我家阿仔返學就無人, 中午得佢自已食.
有齊, 公仔麵, 麵線, 通粉, 米粉, 其餘配料菜, 所有沒有豬肉的, 丸及腸, 雞蛋.
有時亦會帶佢出街, 飲茶, 食日本野. 我去旅行仲會放底錢比佢自己買, 日用品我都無同佢計, 有時買比佢, 佢放假有時會買玩具比阿仔, 有時又請佢食雪糕.
我都覺得唔好對佢地咁差, 人地離鄉背井好慘. 但見佢做野真係好鬥.

首頁

尾頁

跳至